autor: Mariana SOLTANICI În această vară în cele 78 de tabere de odihnă din republică s-au odihnit aproximativ 73 mii de copii
Sezonul estival şi-a intrat definitiv în drepturi, iar dorinţa de odihnă şi distracţie a copiilor poate fi realizată în această perioadă în taberele pentru copii. În fiecare an, odihna în taberele de vară pe perioada vacanţei a devenit o practică curentă pentru copii şi în acelaşi timp un obicei convenabil pentru părinţi. Anume în aceste centre de agrement, deschise în fiecare raion din republică în perioada 1 iunie – 26 august, toţi cei cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani au posibilitatea, pe lângă distracţii, să mai însuşească o serie de lucruri interesante şi de asemenea să-şi facă prieteni noi. Conform datelor oferite de Ministerul Educaţiei şi Tineretului al RM, în această vară în cele 78 de tabere staţionare din ţară s-au odihnit aproximativ 73 mii de copii. Dintre aceştia, peste 17 mii de copii din familiile social vulnerabile s-au odihnit gratuit.
În funcţie de dorinţe, dar şi de resursele financiare disponibile, părinţii pot alege între mai multe oferte, preţul unei foi de odihnă în tabăra pentru copii variind între 1000 şi 1200 de lei. În majoritatea cazurilor, această sumă este menită să acopere cheltuielile legate de cazare, masă, dar şi călătoriile din afara taberei.
Pentru copiii care se odihnesc în acest an în tabăra “Camping” de la Vadul lui Vodă programul de activităţi special creat de educatori este lege, fiecare oră petrecută pe teritoriul taberei fiind minuţios programată. Timp de 10 zile, pe durata schimbului de odihnă, copiii sunt implicaţi în tot felul de jocuri, competiţii, menite să contribuie la socializarea şi dezvoltarea intelectuală a acestora. Potrivit Nataliei Bernaz, director adjunct pentru educaţie în cadrul acestei tabere, odihna într-o tabără de vară nu înseamnă nicidecum o relaxare absolută, lipsită de orice responsabilitate, ci mai degrabă o odihnă activă, unde copii sunt antrenaţi în diverse manifestări.
Primii prieteni
Dumitru Stratanov are 15 ani şi se află în această tabără pentru a cincea oară. El spune că savurează din plin timpul petrecut aici şi că în familia lui a devenit deja o tradiţie plecarea sa în fiecare vară la tabără. Pentru Dumitru tabăra “Camping” este de mai mulţi ani locul de petrecere a vacanţei. Aici şi-a făcut primii prieteni, aici a învăţat să iubească şi să practice sportul, şi tot aici a devenit mai matur, după cum spune el însuşi. El spune că este relativ mulţumit de condiţii şi atâta timp cât vârsta îi permite va continua să vină aici. “Este o experienţă interesantă pentru mine de fiecare dată. Îmi place că sunt înconjurat în permanenţă de prieteni cu care ne distrăm şi profităm din plin de vacanţă. Dintre toate activităţile propuse, cel mai mult îmi plac competiţiile sportive, în special fotbalul şi voleiul la care particip cu regularitate”, spune adolescentul.
Fiind împărţiţi pe detaşamente, cei peste 500 de copii găzduiţi într-un schimb au ocazia de a interacţiona cu copii din toate colţurile R. Moldova şi a lega strânse prietenii, care de cele mai multe ori rezistă şi în afara taberei. Chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, ei sunt educaţi în spiritul de echipă, sunt învăţaţi să se respecte reciproc şi să lucreze în grup. Fiecare detaşament are denumirea şi deviza sa, aleasă de comun acord, prezentată mai apoi cu multă mândrie în cadrul careurilor generale.
Competiţiile sportive sau cele de muzică şi dans generează adevărate bătălii între grupuri pentru premiul cel mare. “Poveste veche în stil nou”, “Eurovision”, “Orchestra veselă”, sunt doar câteva titluri de concursuri organizate zilnic şi care-i solicită pe copii atât din punct de vedere intelectual, cât şi emoţional. Potrivit dnei Natalia Bernaz, unul dintre cele mai apreciate concursuri organizat la tabără este cel intitulat “Măria sa dansul”, în cadrul căruia fiecare detaşament alcătuit din aproximativ 100 de persoane trebuie să execute un dans colectiv perfect sincronizat.
Discotecă pop, retro şi latino
În acelaşi timp, pentru persoanele pasionate de dans, muzică, poezie sau jocurile de logică există activităţi separate, unde aceştia pot să-şi manifeste liber talentul. Bunăoară, aşa-numitele activităţi pe ateliere nu sunt altceva decât nişte cercuri specializate cum ar fi cel de origami, de limbă engleză, frecventate de copiii interesaţi în mod deosebit de un anumit domeniu. Fiecare copil poate să-şi exprime în mod deschis opinia pe marginea unui subiect de actualitate în cadrul dezbaterilor de grup - “Disputa”, arbitrate de către educatori. Până şi în organizarea mult aşteptatei de către toţi copiii şi adolescenţii discoteci, se evită monotonia, fiecare petrecere de acest gen având tematica sa. Petrecăreţii sunt înveseliţi pe ritmurile muzicii pop, retro şi latino, aceştia fiind nevoiţi să abordeze şi stilul vestimentar respectiv.
Potrivit d-nei Bernaz, trimiterea copiilor la taberele de odihnă îşi are avantajele ei, pe care nici un părinte nu ar trebui să le neglijeze. “La tabără copilul are posibilitatea de a interacţiona cu semenii lui. El încearcă să se manifeste, să se implice în activităţile comune, ca până la urmă să se descopere pe sine. Mulţi dintre cei care au trecut prin experienţa unei tabere de odihnă reuşesc să menţină un regim la fel de activ şi după ce pleacă de la noi. Practicarea sportului este doar unul dintre obiceiurile pe care le însuşesc copiii anume aici”, susţine d-na Bernaz.
Pentru cei care nici o activitate din cele propuse nu prezintă interes există mereu opţiuni alternative. Ei pot oricând citi o carte la biblioteca taberei, pot privi un film sau chiar o pot face pe jurnaliştii în cadrul emisiunilor interactive de radio, create şi difuzate de copii pe teritoriul taberei. Pe lângă concursuri şi activităţi generice, copiii sunt antrenaţi şi în numeroase excursii la natură în afara taberei. Cea mai impresionantă ieşire de acest gen rămâne pentru copii călătoria cu vaporul pe Nistru. Sfârşitul fiecărui schimb de odihnă este marcat printr-un foc de artificii la finalul petrecerii, în cea de-a zecea zi de odihnă.
|