Autori ai Constituţiei R. Moldova declară că Voronin încalcă flagrant Constituţia
Judecătorii care au pus bazele Constituţiei R. Moldova au lăsat să se înţeleagă că preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a uzurpat puterea în stat. Potrivit, art.2 din Constituţie, “Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crimă împotriva poporului”.
În ajunul aniversării a 15-a de la aprobarea Constituţiei R. Moldova, doctorii în drept care au pus bazele Legii supreme spun că aceasta este încălcată flagrant de mulţi funcţionari publici şi chiar instutuţii de stat. Judecătorul în demisie de la Curtea Constituţională, Nicolae Osmochescu, aduce şi exemple în acest sens. Judecătorul s-a referit la faptul că preşedintele ţării, Vladimir Voronin, încalcă flagrant Constituţia, atunci când conduce şedinte de Guvern şi astfel de situaţii au fost multe în calitatea sa de şef de stat. “Preşedintele şi-a asumat multe atribuţii care nu-i sunt caracteristice, încălcând astfel Constituţia”, mai spune Osmochescu.
În context, judecătorul în demisie de la Curtea Constituţională, Nicolae Osmochescu se întreabă “Cum poate fi calificată altfel situaţia atunci când partidul de guvernământ nu numai că ignoră, dar şi marginalizează cu totul partidele de opoziţie. De când sunt la putere, comuniştii au adoptat legile doar cu votul lor. Ei au transformat automat Parlamentul într-o maşinărie de vot a fracţiunii parlamentare a PCRM”, a declarat, în cadrul unui simpozion, Osmochescu.
Judecătorul mai consideră că partidul de guvernământ încalcă şi art. 5 din Constituţie care prevede că “democraţia în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul”.
“Acum toţi care nu sunt de acord cu ideologia PCRM sunt antistatalişti, antipatrioţi. Chiar şi sloganul “Să ne apărăm patria” are acelaşi iz. De cine să ne apărăm patria? Consider că acest fapt este o încălcare a legii. Este un slogan imoral şi ilegal”, a mai spus Osmochescu.
La rândul său, doctorul în drept Boris Negru susţine că “la uzurparea puterii, încălcarea suveranităţii poporului au contribuit şi preşedintele, şi Guvernul, şi Parlamentul”. “În mod normal, actele normative emise de Voronin după 7 aprilie 2009 urmează a fi considerate nule”, a mai declarat Negru.
Judecătorii mai cred că multe dintre modificările care s-au făcut pe parcursul anilor au fost negative. Aceştia s-au referit la alegerea şefului statului de către Parlament, procedură care este în contradicţie cu primele articole din Constituţie.
Autorii Constituţiei sunt de părere că ar trebui creată o comisie constituţională care să revizuiască Legea supremă pentru că există multe articole contradictorii care permit ca aceasta să fie încălcată flagrant. “Până la urmă, este vorba de voinţă politică”, a declarat Victor Puşcaş, judecător la Curea Constituţională. Discuţiile au avut loc în cadrul unui simpozion cu genericul “Constituţia R. Moldova: realizări şi probleme”. (jurnal.md)
|