autor: Svetlana Corobceanu În cadrul întrunirilor electorale, pensionarii sunt interesaţi dacă îşi vor primi pensiile mizere
Oameni necăjiţi, ţărani cu sufletul abrutizat de muncă, părinţi veniţi împreună cu copiii iau loc în sala unde urma să aibă loc întâlnirea cu un nou concurent electoral. „Stejarul” a venit la Stejăreni remarcă jocul de cuvinte unul dintre locuitorii satului. Într-un ungher, un grup de pensionari a venit să se convingă: dacă vor avea sau nu după data de 29 iulie pensii. În primul rând, moş Petru, un bătrân ai cărui copii sunt plecaţi peste hotare, e în căutarea partidului care va poziţiona R. Moldova în Europa. Poate aşa va scăpa de sentimentul dureros al despărţirii de cei dragi plecaţi la muncă peste hotare, se destăinuie moşul. Lacrimi, teamă şi îngrijorare se citeşte pe chipul oamenilor în timp ce îl asaltează cu întrebări pe Alexandru Tănase, reprezentantul PLDM. Dacă Vladimir Voronin în timpul întâlnirilor electorale refuză să i se pună întrebări, cerând ca ele să-i fie adresate în scris, urmând să răspundă la ele reprezentanţi din staff-ul partidului, cei din PLDM vorbesc faţă în faţă cu alegătorii, răspunzându-le prompt la orice întrebare.
La 9.00 dimineaţa, în incinta gimnaziului din Stejăreni, Străşeni s-au adunat în jur de 50 de persoane. Reprezentanţii PLDM-ului au invitat oamenii să vadă un film pe care nu au cum să-l vadă la postul public de televiziune Moldova 1: „Cutia neagră a R. Moldova”. Adevărul despre 7 aprilie şi ororile la care au fost supuşi ulterior tinerii şochează vădit ţăranii. „Am auzit că au fost decedaţi, dar nu i-am văzut, sunt atât de tineri, atât de tineri”, se vaicără o femeie cu un copil în braţe. Bărbaţii din faţă tac şi privesc neclintiţi. După film oamenii se reculeg un pic.
Ascultând discursul vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, o bătrână din primul rând întreabă cât timp ea şi soţul ei vor trebui să supravieţuiască cu o pensie de 700 de lei şi, se întreabă ea, se mai zvoneşte că dacă vor vota opoziţia nu vor primi pensia după 29 aprilie. Tănase informează oamenii că aceasta e una din sperietorile PCRM-ului şi că votul acordat vreunui partid din opoziţie nu are nicio legătură cu plata pensiilor după alegeri şi că, deşi ţara este afectată de criză, oamenii vor continua să-şi primească banii.
Şomeri năpăstuiţi
O altă stejăreancă, Valentina Arseni, se revoltă până la lacrimi. La vârsta de 46 de ani, spre deosebire de pensionari, ea nu are nicio sursă de venit. Dacă un pensionar are 700 de lei, un om la vârsta ei nu are nici atâta. „Soţul meu umblă fugar prin Sankt Petersburg. Oare la ce se gândeşte dl Voronin? Mai am o fiică de 23 de ani acasă, noi nu avem din ce trăi! Luăm în datorie de la magazin, apoi achităm din pensia mamei mele care primeşte 600 de lei”, se indignează cu glas tremurând femeia.
În clipa următoare o pensionară nu rezistă să nu remarce: „Pe timpul sovieticilor tot era mai bine, ne-am scăldat în pâine caldă”. Reprezentanţii PLDM-ului le amintesc oamenilor că în campania precedentă conducerea comunistă a ieftinit pâinea. În realitate se coceau doar câteva zeci de pâini distribuite la magazinele specializate „Franzeluţa”, care se consumau la prima oră în prezenţa camerelor de luat vederi de la Moldova 1. În fiecare sat din R. Moldova oamenii credeau că pretutindeni pâinea s-a ieftinit şi doar în satul lor nu s-au modificat preţurile. „Şi noi aşa am crezut”, sare cu vorba un stejărean, „ne-am revoltat, apoi am înţeles că sunt minciuni”. „În acest mod ne-au condus în toţi aceşti ani” , conchide Tănase.
Vor în Europa
În dupa-amiaza zilei, echipa PLDM desfăşoară o întâlnire cu electoratul din alt sat, Pănăşeşti, Străşeni, la care s-au prezentat peste 100 de săteni. Se prezintă şi autorităţile locale însoţite de doi reprezentanţi ai poliţiei. Întâlnirea începe la ora indicată în afiş, cu prezentarea a două filme în sala Casei de Cultură din Pănăşeşti. Tinerii din preajmă se şuşotesc afirmând că au văzut filmul pe internet. După film, Alexandru Tănase le explică oamenilor cauzele care i-au determinat pe tineri să iasă la proteste la 7 aprilie: fraudarea alegerilor, sărăcia, lipsa locurilor de muncă, cine se fac vinovaţi de vandalizarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. Enumeră afacerile murdare ale clanului Voronin.
„Dacă vă alegem, în câţi ani ne vom integra în Europa?”, întreabă un bărbat din primul rând. I se explică că e nevoie de cel puţin 2- 3 ani de ajustări la valorile europene: R. Moldova se confruntă cu un grad avansat de corupţie, dictatură, lipsă de autonomie în instituţiile statului şi în administraţia publică locală. După câţiva ani de pregătiri urmează a fi iniţiat procesul de aderare. Electori din Pănăşeşti au întrebat dacă se uneşte R. Moldova cu România în caz că opoziţia va câştiga alegerile. La întrebare Tănase a răspuns că şi aceasta e una din sperietorile utilizate în actuala campanie electorală de către comunişti ca să intimideze electoratul care votează opoziţia şi că PLDM va face tot posibilul în primul rând să îmbunătăţească calitatea vieţii oamenilor din R. Moldova.
„Bătrânii sunt manipulaţi prin televizor”
Natalia Calmâş a venit la întâlnire cu copilul în braţe: „Voi vota pentru viitorul nostru, pe cei care vor crea locuri de muncă aici, acasă. Bătrânii, din păcate, nu cunosc adevărul, se lasă manipulaţi de ceea ce aud la televizor, nu-i cred nici pe copiii lor. Am încercat să-i conving pe bătrânii noştri. Nu ştim ce să facem, zic ei, voi spuneţi una, televizorul spune alta...”.
„Din păcate, pensionarii nu se gândesc în ce situaţii şi-au pus nepoţii, feciorii, fiicele plecate peste hotare şi pe noi, cei care suntem acasă şi nu putem pleca pentru că trebuie să te îndatorezi enorm. Avem nevoie de oameni deştepţi care să ne reprezinte ţara. Noi facem tot posibilul ca bătrânii să înţeleagă acest lucru”, spune o altă tânără din s. Pănăşeşti, Diana Gaidău.
În faţa Casei de Cultură, mătuşa Margareta încearcă din răsputeri să-i convingă pe tineri că înainte era mai bine. Unul din argumentele sale e că pe timpuri hotarele erau închise şi nimeni nu părăsea ţară, acum însă copiii şi nepoţii ei au luat calea străinătăţii. Tinerii prezenţi fac încercări disperate de a-i lămuri cauzele şi efectele acestor despărţiri.
|