autor: Mariana Soltanici Din cauza cuştilor vechi, există pericolul ca în orice moment animalele să evadeze de la Grădina Zoologică din Chişinău
Grădina Zoologică din capitală rămâne a fi un loc atractiv pentru chişinăueni, în ciuda faptului că animalele sunt ţinute în condiţii inadecvate. Lipsa de spaţiu, cuştile, volierele şi terariile uzate, dar şi numărul mic al speciilor exotice sunt problemele stringente din cauza cărora modelul european de menajerie rămâne a fi un vis pentru iubitorii de animale. Unica alinare a celor peste o sută de specii vine din partea angajaţilor, mereu receptivi la nevoile animalelor, care fac tot posibilul pentru ca acestea să se simtă în largul lor chiar şi în condiţii de captivitate. Principala cauză a stării precare a instituţiei invocată de administraţie este lipsa de bani, grădina zoologică având nevoie de câteva milioane de euro pentru renovare. Menajeria duce lipsă de bani
Încă de la intrarea în menajerie, pe panoul de lângă poartă este postat un aviz care anunţă că cele 40 de specii de reptile: crocodili, broaşte ţestoase, şopârle, şerpi, nu pot fi văzute din cauza lipsei unei încăperi adecvate. Conform spuselor dnei Eleonora Lazarenco, vicedirector al grădinii zoologice, lipsa de spaţiu şi terariile vechi constituie problemele care necesită o rezolvare promptă. “Starea grădinii zoologice este practic la nivelul zero. Fiind unica instituţie de acest gen din ţară, eu cred că ar merita mai multe investiţii şi totuşi lipsa banilor ne obligă să muncim în condiţiile pe care la avem”, afirmă dna Lazarenco. Cel mai mult de pe urma acestor carenţe au de suferit animalele de talie mare, în special urşii, tigrii, leii, ţinuţi în spaţii strâmte de 9 metri pătraţi. Vechi de 30 de ani, cuştile au pierdut mult din trăinicia iniţială, ceea ce ridică şi anumite probleme de securitate pentru vizitatori. Există pericolul că în orice moment animalele să evadeze din cuşti şi asta fără pic de efort.
Nu doar fragilitatea cuştilor constituie o problemă, ci şi aspectul primitiv, inestetic al acestora, pe fundalul căruia nici cele mai exotice animale nu izbutesc să atragă privirile curioşilor. Astfel, unicele colecţii de specii exotice ale grădinii zoologice – şerpii şi papagalii – sunt ascunse de ochii lumii tocmai din acest considerent. Comparativ cu situaţia de acum 20-30 de ani, în prezent numărul animalelor este mult mai mare. Din lipsă de bani, deja de mai mulţi ani instituţia nu a mai făcut noi achiziţii de animale. Ultimii care au sosit sunt tigrii Cinghiz şi Roxana, care au fost achiziţionaţi de la Grădina Zoologică din Bucureşti.
Deşi instituţia nu corespunde nici pe departe standardelor europene, efortul comun al câtorva zeci de angajaţi a făcut posibilă crearea unei ambianţe cât de cât acceptabile pentru animale. Nici un animal nu suferă de foame, frig sau căldură excesivă. Animalele sunt hrănite la timp, iar vara se iau toate măsurile necesare pentru ca acestea să poată suporta cât mai bine canicula. Urşilor, de exemplu, li se face constant baie.
Grădina Zoologică nu duce lipsă de vizitatori
În ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă, grădina zoologică nu duce lipsă de vizitatori, numărul lor fiind mai mare în special în perioada sezonului cald, din aprilie până în septembrie. Preţul biletului de intrare pentru maturi este de 10 lei, pentru studenţi şi elevi – 5 lei şi pentru copiii până la 7 ani de 1 leu. Centrele de atracţie a vizitatorilor rămân a fi cei doi nou-născuţi, puiul de lamă şi maimuţa de capucin, care au fost aduşi pe lume acum câteva luni. Ele prezintă un interes deosebit în special pentru copii.
Părerile oamenilor care au vizitat Grădina Zoologică din Chişinău sunt împărţite. Unii rămân cu impresii pozitive şi promit că vor mai reveni. “Este a doua oară când vin aici şi sunt mulţumită de ce am văzut. Mi-au plăcut mult animalele, este şi o zonă frumoasă de agrement aici”, spune Mihaela, una dintre vizitatoare. Altora, însă, dezamăgirea li se citeşte pe faţă. “Nu doar că n-am rămas impresionată, ba chiar m-am întristat să văd în ce stare deplorabilă este menajeria. Sunt foarte puţine animale exotice, mi-aş fi dorit să văd măcar o girafă sau un elefant”, e de părere Elena, o vizitatoare.
Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată în 1978, activitatea acesteia fiind coordonată de Ministerul Ecologiei RM în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar colecţia de animale a acesteia constituie un patrimoniu ştiinţific şi de stat.
|