autor: Mariana RAŢĂ Mai mulţi membri ai Curţii Constituţionale şi Comisiei Electorale Centrale au primit în dar câte un ceas exclusiv de la preşedintele Voronin după validarea alegerilor din 5 aprilie, curent.
Cumpărate din bani publici, ceasurile au fost dăruite de Voronin în semn de recunoştinţă faţă de cei care au validat alegerile în pofida multiplelor contestaţii depuse de opoziţie, contestaţii prin care se demonstra că alegerile de la 5 aprilie au fost falsificate. Mai mulţi jurişti contactaţi de JURNAL susţin că acest gest al preşedintelui chiar dacă nu este ilegal, este foarte suspect. La o lună de la alegerile parlamentare din 5 aprilie, după ce Curtea Constituţională (CC) a confirmat legalitatea acestora şi a validat mandatele noilor deputaţi, mai mulţi membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), dar şi toţi membrii CC au fost invitaţi de preşedintele Voronin la Guvern pentru a fi „mulţumiţi” pentru munca făcută. Pe lângă cuvintele calde de apreciere rostite de preşedinte, fiecare dintre cei invitaţi au primit din mâna şefului statului câte un ceas exclusiv elveţian, cu iscripţia „Moldova” pe cadran.
Ceas pentru preşedintele CEC
Sursele noastre de încredere susţin că de astfel de cadouri prezidenţiale au avut parte mai mulţi membri ai CEC-ului, inclusiv preşedintele Eugen Ştirbu, vicepreşedintele Renata Lapti şi secretarul Iurie Ciocan. Solicitat de JURNAL, Ştirbu a confirmat că a primit un astfel de ceas din mâna lui Voronin. „Da, am primit un ceas, dar ce aşa mare lucru? Nu a fost un secret şi nici ceasul nu este unul foarte valoros. Nu e de aur, ci de metal, iar pe cadran e scris „Moldova””, ne-a spus Ştirbu. Preşedintele CEC nu a putut să ne explice pentru ce i-a fost oferit acest premiu şi nici cine altcineva din cadrul Comisiei Electorale a mai primit un astfel de dar. El susţine că a întârziat la eveniment, dar la acesta au participat circa 60 de persoane din diferite instituţii de stat.
Cadou de rămas bun?
Secretarul CEC Iurie Ciocan susţine că nu a primit niciun fel de dar de la preşedinte. „Atunci când a avut loc acea întâlnire eu nu mă aflam în R. Moldova. Eram într-o deplasare de serviciu”, s-a justificat Ciocan. Iar Renata Lapti, vicepreşedinta CEC, ne-a spus că este foarte ocupată atunci când am întrebat-o de ceasurile de la Preşedinţie. Dumitru Pulbere, preşedintele CC, a confirmat şi el că a primit un ceas şi un album în cadrul unei festivităţi de la Guvern. Solicitat de ProTV Chişinău, Pulbere a declarat că judecătorii, împreună cu alţi funcţionari de stat, au fost convocaţi pe la mijlocul lunii mai la Guvern, unde preşedintele Voronin le-a înmânat câte un ceas în semn de rămas bun, la sfârşit de mandat.
Puşcaş a refuzat darul
Dar nu toţi cei pe care Voronin a decis să-i recompenseze au acceptat suvenirele. Victor Puşcaş, judecător la CC, singurul care a avut o opinie separată la adoptarea hotărârii de confirmare a legalităţii alegerilor, a refuzat să meargă la festivitatea de la Guvern, iar apoi când Pulbere i-a adus ceasul la birou, Puşcaş a refuzat să-l accepte. Amintim că, în opinia sa separată, Puşcaş a menţionat că CC ar fi trebuit să amâne adoptarea hotărârii de confirmare a legalităţii alegerilor până după examinarea contestaţiilor făcute de unii concurenţi electorali care pretindeau că alegerile au fost fraudate.
Serviciul de presă al Preşedinţiei nu ştie nimic
JURNAL a încercat să afle din ce bani au fost procurate ceasurile elveţiene, câţi bani s-au cheltuit pentru ele şi cine sunt toţi cei care le-au primit, dar nici serviciul de presă al Guvernului, nici cel al Preşedinţiei nu ne-au putut dat un răspuns. Şefii celor două servicii de presă ne-au declarat că nici nu au ştiut despre o asemenea festivitate, recomandându-ne să solicităm în scris informaţia de la Aparatul Guvernului şi Aparatul Preşedintelui. Am expediat cererile. Acum aşteptăm să vedem ce ne vor răspunde cele două instituţii. Cert este că, în afară de membrii CEC-ului şi ai CC, au mai primit ceasuri câţiva membri ai Guvernului, dar şi oficiali de la Parlament.
„Ca amintire de la Voronin”
Tot ceasuri, dar de alt fel, a dăruit Voronin şi deputaţilor din Adunarea Populară din Găgăuzia (APG), la sfârşitul lunii iunie, curent. Potrivit ziarului „Timpul”, la 27 iunie, curent, Voronin i-a invitat pe toţi deputaţii găgăuzi la vila sa de la Condriţa unde le-a promis că le va rezolva toate problemele şi le-a dăruit câte un ceas elveţian, care costă circa 400 de euro. „Ceasurile nu sunt din aur”, ne-a spus Ana Harlamenco, preşedinta APG. Potrivit ei, pe partea verso a ceasului era scris: „Ca amintire de la Vladimir Voronin”. Deşi deputaţii găgăuzi susţin că nu ştiu pentru ce le-au fost oferite aceste daruri, amintim că, cu puţin timp înainte de această întâlnire, APG a semnat o declaraţie cu privire la schimbarea în şcoli a cursurilor de „Limba şi literatura română” şi de „Istorie a Românilor” în „Limba şi Literatura moldovenească” şi „Istoria Moldovei”.
Ceasuri speciale şi pentru membrii de partid
Şi reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu, are un ceas de la preşedintele Voronin. Solicitat de JURNAL, acesta a declarat că „ceasul-suvenir” i-a fost dăruit de şeful statului după alegerile din 5 aprilie. „Asemenea ceasuri le-au fost dăruite şi altor membri ai PCRM care au lucrat bine în campania electorală”, ne-a spus Sârbu, precizând că el nu ştie de ce marcă este ceasul, dar sigur acesta nu este de aur şi este produs în Elveţia, iar pe verso are imprimată emblema partidului. „Sunt nişte ceasuri făcute la comandă încă mai demult, pentru cea de-a 15 aniversare a partidului (sărbătorită la 25 octombrie 2008 – n.r.). Pot să vă spun că membrii CEC şi cei de la CC au primit altfel de ceasuri”, ne-a declarat Sârbu. El afirmă că darul preşedintelui pentru membrii celor două instituţii este un semn de gratitudine pentru susţinerea din partea acestora.
PCRM a cumpărat 500 de ceasuri?
Menţionăm că, în octombrie 2008, deputatul AMN Gheorghe Susarenco a făcut o interpelare în Parlament solicitând Procuraturii să investigheze un zvon potrivit căruia PCRM ar fi cumpărat 500 de ceasuri elveţiene, fiecare dintre care costă circa 2000 de euro. Deputatul se interesa atunci de unde a luat PCRM circa un milion de euro pentru această achiziţie, dar nu a mai primit niciun răspuns.
„Gestul preşedintelui e suspect”
În încercarea de a afla cât de legal este acest gest al preşedintelui Voronin, JURNAL a solicitat opinia câtorva experţi. Juristul Ion Guzun ne-a declarat că darurile făcute de Voronin pot fi interpretate drept acţiuni protocolare, dar dacă urmărim şirul decernărilor semnate în ultimul timp de preşedinte, putem presupune că acest gest al lui Voronin este oarecum suspect. „Lasă de bănuit faptul că preşedintele dăruieşte ceasuri membrilor CEC şi CC în timp ce mai multe instituţii naţionale care au monitorizat alegerile le-au calificat ca fiind doar parţial valabile”, a spus Guzun. Iar Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, ne-a declarat că nu este clar dacă Voronin a înmânat aceste ceasuri în calitatea sa de preşedinte de stat sau de şef de partid. „Dacă a făcut-o în calitate de preşedinte, ar fi trebuit să existe un document justificativ, un ordin. Dacă acesta nu există, rezultă că a făcut-o în calitate de şef al PCRM”, a spus ea.
|