autor: Marina Liţa Liderul AMN, Serafim Urechean, cutreieră satele arătându-le şi povestindu-le oamenilor despre ce s-a întâmplat la 7 aprilie
La 20 de zile până la alegerile parlamentare anticipate, partidele politice continuă să se întâlnească cu alegătorii din afara Chişinăului, pentru a-i convinge să le voteze. Pe 8 iulie, Alianţa „Moldova Noastră” s-a deplasat într-o astfel de întrunire în trei raioane: Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan-Vodă. Liderul partidului, Serafim Urechean, a vorbit publicului despre situaţia în care se află RM şi despre verticalitatea opoziţiei, care nu s-a vândut nici pentru 2 mil. de euro. Pentru a prezenta evenimentele din 7 aprilie, au adus filmul realizat de AMN, „În apărarea Moldovei”.
La intrarea în oraşul Anenii Noi te întâmpină monumentul lui Ştefan cel Mare cu privirea-i blândă şi mâinile încrucişate ca pentru rugăciune. „E un semn bun”, spune liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean. În faţa Casei de Cultură dăm cu ochii de bustul lui Vladimiri Ilici Lenin, care te priveşte încruntat de la înălţime. Clopotul bisericii din apropiere bate lin, parcă încercând să oprească forfota şi gălăgia de la Piaţa Agricolă.
Îmbulzeală mare şi la intrarea în sala Casei de Cultură. Oamenii care intrau se apropiau de masă pentru a lua fulare de culoare galbenă şi pungi cu material informativ, după care îşi ocupau cuminţi locul în sală. Serafim Urechean este înconjurat de către liderii AMN din Aneniii Noi, care îi spun că în sală au venit şi doi poliţişti. „Vreau să îi văd şi să vorbesc cu ei”, replică Urechean. Se apropie doi bărbaţi, îmbrăcaţi în civil şi îi spun că vor asigura liniştea şi buna organizare a întrunirii. „Situaţia infracţională este destul de tensionată în Anenii Noi, de aceea eu vă îndemn să plecaţi pentru a păstra ordinea în altă parte, de ceea ce se întâmplă aici am eu grijă”, a spus răspicat Urechean. Cei doi pleacă.
Liderul AMN a vorbit despre necesitatea alegerilor anticipate, fraudarea scrutinului din 5 aprilie, proiectul Marian Lupu şi, desigur, 7 aprilie. Pentru a aduce argumente în sprijinul celor spuse, a fost pus filmul „În apărarea Moldovei”.
„Este un film ce arată altfel ce s-a întâmplat pe 7 aprilie”
În timp ce se derulau imaginile pe ecran, oamenii priveau cu cea mai mare atenţie. „Îmi dau seama că studenţii nu sunt de vină pentru ce s-a întâmplat în Centru”, spune Anastasia, din Anenii Noi. Ultimele imagini dispar de pe ecran şi lumea se ridică în picioare. Nu vorbeşte nimeni, doar se salută unele persoane. Ieşiţi din sală, unii oameni se îndreaptă grăbiţi spre serviciu, alţii spre casă, sunt şi dintre cei ce o iau spre Piaţa Agricolă.
Puţinii oameni rămaşi îşi împărtăşesc impresiile. „Chiar aşa s-a întâmplat?”, întreabă un bătrânel care se sprijină în cârjă. „Dacă a arătat, cred că aşa s-a întâmplat”, îi răspunde interlocutorul. „Doamne fereşte, sărmanii copchii şi părinţi”, îşi face cruce bătrânul ieşind din sală.
Când am ajuns la Căuşeni sala era aproape plină. Unii, care şi-au ocupat deja locurile, priveau filmul „În apărarea Moldovei”, alţii se agitau în căutarea unui loc. După încheierea filmului, Serafim Urechean ia locul la tribuna centrală, pentru a ţine un discurs. Urechean a început prin a saluta şi a mulţumi angajaţilor Poliţiei şi ai Securităţii pentru că „au venit să participe la întrunire”.
„Mă mândresc cu cei 41 de deputaţi care nu au trădat”
Preţ de o oră a vorbit liderul AMN despre opoziţia din Republica Moldova şi verticalitatea ei. „Mă mândresc cu cei 41 de deputaţi care nu au trădat şi nu s-au lăsat cumpăraţi, chiar dacă li s-au propus case, apartamente, unuia i-au propus 2 milioane de euro”, spune Urechean publicului de aproximativ 400 de persoane. „Doamne fereşte!”, exclamă un bărbat. „Dacă împarţi banii aceştia la toţi din sală, trăim fără griji ceva timp”, continuă altul, care nu este auzit de toţi, căci oamenii aplaudă tăria de caracter a opoziţiei. Oratorul îşi continuă cuvântarea, vorbind despre situaţia deplorabilă în care se află ţara de când este la conducere Partidul Comunist, despre averea de 2 miliarde de dolari a preşedintelui ţării, despre Marian Lupu.
A fost întrebat despre activitatea lui Serafim Urechean în calitate de primar şi care sunt meritele lui. „Mi-ar trebui mai multe ore să spun câte biblioteci, şcoli, drumuri am făcut şi multe altele”, spune cu mândrie liderul AMN. O femeie se revoltă. „Ce se laudă atâta, parcă el e cel mai bun!”, spune indignată Elisabeta din satul Plop-Ştiubei. „Şi filmul acesta îl arată ca un salvator şi îl critică pe Voronin. Eu una nu cred că Vladimir Voronin a dat foc la Preşedinţie”, încheie femeia şi iese din sală.
„AMN nu este o cursă de prins şobolani fugari”
Serafim Urechean continuă să răspundă la întrebările oamenilor. Aceştia sunt interesaţi şi de regimul de vize pentru România, dacă se va uni Moldova cu această ţară vecină. „Va fi scos regimul înjositor de vize pentru România, dar în ce priveşte unirea, nu este o prioritate a noastră. Nici România nu cred că ar vrea să se unească cu noi”, spune Urechean. „Ba vrea”, spune un bărbat vecinului de scaun. „Fata mea învaţă la Bucureşti şi mi-a spus că, dacă nu vor ieşi comuniştii, sunt şanse să ne unim”, spune bărbatul. „Care unire?”, tresare altul. „Noi suntem moldoveni şi gata şi nu vrem cu românii”, replică celălalt. Între timp, Serafim Urechean răspunde la întrebarea de ce nu a intrat Marian Lupu în AMN, spunând că AMN „nu este o cursă de prins şobolani fugari”. „Partidul nostru este cel mai puternic de pe arena politică din Republica Moldova”, conchide liderul partidului. O tânără îmbrăcată în tricou galben cu însemnele AMN întreabă despre ce se va întreprinde în cazul posturilor publice de televiziune. „M-am săturat ca, din banii mei, comuniştii să facă declaraţii murdare”, spune tânăra. Sala aplaudă la auzul întrebării. „Iaca dacă nu veneam azi aici, nu ştiam că copiii din centru au fost bătuţi şi chiar ucişi”, spune o femeie, ştergând cu colţul batistei o lacrimă. „De ce nu arată la Moldova 1 acest film, ca oamenii să înţeleagă ce s-a întâmplat, aşa, ei nu ştiu nimic”, continuă un bărbat. „Iaca mă duc acasă şi am să spun la vecinii mei ce s-a întâmplat azi, da' de unde pot să găsesc caseta cu filmul acesta?”, spune o femeie alteia şi se îndreaptă spre ieşire, pentru că întâlnirea se terminase între timp.
Un minut de reculegere pentru victimele zilei de 7 aprilie
La Slobozia, după ce privesc filmul şi ascultă discursul lui Urechean, o femeie din sală ia microfonul şi cere să fie ţinut un minut de reculegere pentru victimele zilei de 7 aprilie. Toţi se ridică în picioare şi se lasă linişte în sală. Se aude tunetul afară şi zgomotul făcut de stropii de ploaie care au început să cadă cu dărnicie. „Ce ploaie e afară, Doamne, de n-ar fi iar grindină!”, şopteşte un bărbat din ultimul rând. Oamenii iau loc pe scaune şi încep să-l asalteze pe liderul AMN cu întrebări. „Mai sunt 20 de zile până la alegerile parlamentare, dar am vrea să ne adunăm la un miting din centrul capitalei”, spune un bărbat. „Adevărat, de ce să nu organizăm o întrunire şi în centrul capitalei?”, continuă pe un ton întrebător vecinul. „Pe data de 26 iulie va fi organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale o adunare dedicată independenţei Republicii Moldova. De aceea sper să ne întâlnim atunci cu toţii acolo”, anunţă Urechean.
Primarul satului anunţă că întrunirea se încheie şi oamenii se pregătesc să iasă din sală. Ne urcăm în maşină şi plecăm spre Chişinău. Un băiat de vreo şapte ani, care îşi construia o casă din noroi, ne face cu mâna. „Acesta e alegătorul nostru!”, spune Serafim Urechean zâmbind şi ne continuăm drumul.
|