autor: Victoria POPA Operaţiunea de falimentare a Investprivatbank face parte din planul de preluare abuzivă a băncilor de către clanul Voronin
Valeriu Cosarciuc, expert în economie şi candidat AMN la funcţia de deputat, este de părerea că falimentarea IPB este “afacerea secolului unde este amestecat clanul Voronin”. Potrivit lui, schema falimentării Investprivatbank este una vizibilă prin toate acţiunile întreprinse până acum.
BNM restituie banii lui Oleg
Pe parcursul activităţii sale, Investprivatbank (IPB) şi-a completat activele cu câteva împrumuturi de pe piaţa interbancară, inclusiv de la Fincombank, care aparţine lui Oleg Voronin. La începutul anului 2009, Banca Naţională a Moldovei a injectat 80 de milioane lei în formă de credit IPB, pentru a evita falimentul acesteia, după care Fincombank-ul şi-a putut retrage sursele creditare care au fost transferate IPB conform unui contract de împrumut. De asemenea, IPB a acordat credite unor agenţi economici care au fost concepute iniţial ca nerambursabile.
BEM va fi preluată de Sberbank-ul rusesc
Interesant este faptul că Banca de Economii (BEM), cea care a preluat Investprivatbank-ul, este pe lista de privatizare întocmită în ajunul alegerilor. Nu întâmplător Fondul Monetar Internaţional (FMI) a propus monitorizarea atentă a deetatizării BEM, dar acum relaţiile cu FMI sunt îngheţate! Ceea ce înseamnă că acum comuniştii au libertatea să vândă ce doresc, cui doresc şi cum doresc. Iar depozitele IPB de 0,6 – 1 miliard de lei, preluate de o altă bancă, cu date de bilanţ bune, nu mai sunt o povară, ci un avantaj. Şi, evident, IPB va ajunge în mâinile celor care vor cumpăra Banca de Economii, ceea ce ridică mult preţul acesteia şi cota în sistemul financiar-bancar moldovenesc. Conform unor surse, BEM este pregătită pentru a fi preluată apoi de o bancă din Rusia şi anume de Sberbank.
Mai multe întrebări
Igor Volniţchi, expert în economie, este de părerea că „cazul IPB ridică mai multe semne de întrebare. Or, politica riscantă pe care o promova această bancă era evidentă încă din toamna lui 2008. Respectiva instituţie oferea cele mai mari dobânzi la depozite de pe piaţă, neavând „acoperirea” adecvată pentru astfel de paşi şi plasa majoritatea mijloacelor sale financiare în proiecte riscante (spre exemplu, construcţii), deşi era evident că domeniul se afla într-o criză profundă. Cu atât mai mult cu cât conducerea băncii era suficient de profesionistă pentru a se putea crede că la mijloc a fost doar o greşeală de management. Aceste suspiciuni sunt întărite şi de faptul că organul de reglementare nu a intervenit pentru a stopa la timp atragerea de către IPB a banilor de la populaţie, când deja devenise evident că falimentul este inevitabil. Cred că este de datoria organelor responsabile să facă lumină în acest caz şi atunci multe vor ieşi la iveală. Spre exemplu, se impune publicarea listei celor care au acordat credite sau au contractat credite. Interesul public este mult prea mare pentru a se uza de prevederile legislative referitoare la secretul comercial”, spune Volniţchi. Iar Cosarciuc semnalează că lista datornicilor IPB este secretă.
Modificarea legii după caz
“Un pas concret al schemei clanului lui Voronin este modificarea recentă a Legii cu privire la instituţiile financiare adoptată îndată după alegerile din 5 aprilie curent. Potrivit noii legi, administratorul procedurii de insolvabilitate este Banca Naţională a Moldovei, anterior fiind instanţa de judecată, care numea administratorul băncii, aflată în procedură de faliment, şi tot instanţa monitoriza toată procedura de faliment. Astfel, comuniştii s-au protejat să nu fie cunoscută nicio informaţie despre cum a ajuns în faliment IPB”, a spus Valeriu Cosarciuc. Economistul Igor Volniţchi a afirmat că modificarea recentă a Legii cu privire la instituţiile financiare poate să nu dea efectul dorit, pentru că la noi se face o lege pentru o situaţie anume, dar nu pentru un cadru legal, de ordin general, eficient. Modificări la legislaţia în vigoare urmau să fie efectuate nu acum, când criza a devenit un fapt împlinit, iar o bancă a dat faliment, ci cu mult mai înainte.
De ce totuşi BEM a preluat activitatea IPB?
Potrivit lui Cosarciuc, BEM a preluat IPB-ul pentru a astupa găuri mai vechi. Or, pe parcursul activităţii sale BEM a finanţat unele proiecte grandioase ale lui Voronin, cum ar fi construcţia sediului fastuos al comuniştilor dintr-un credit acordat de BEM. “Acum, când BEM preia IPB, urmele pot fi şterse mai lesne şi va fi greu de dat de capăt”, consideră Cosarciuc.
Soarta deponenţilor IPB este imprevizibilă
Aceeaşi sursă afirmă că soarta deponenţilor IPB este imprevizibilă. În plină campanie electorală, aceşti oameni sunt purtaţi cu zăhărelul de declaraţiile autorităţilor, pentru a nu tulbura apele, după care BEM ar putea declara că nu poate să-şi asume rambursarea banilor.
Falimentul organizat al IPB este încă o dovadă a corupţiei şi a incapacităţii guvernării comuniste de a gestiona o situaţie de criză, despre care Voronin minţea că nu va fi în Republica Moldova, concluzionează Valeriu Cosarciuc.
|