autor: Mariana RAŢĂ O moldoveancă a stat 15 ore în aeroportul din Chişinău pentru că fiul ei de şapte luni este cetăţean român Grănicerii moldoveni de la Aeroportul internaţional Chişinău i-au refuzat accesul în R. Moldova unei moldovence pentru că unul dintre copiii săi, un bebeluş de doar şapte luni, este cetăţean român şi nu are viză de intrare în statul nostru. După ce au stat 15 ore în aeroport, fără mâncare şi apă, femeia şi copiii săi au fost nevoiţi să urce în avion şi să apuce cale întoarsă. Foşti diplomaţi moldoveni susţin că modul în care s-au comportat autorităţile moldovene în acest caz este revoltător, iar hotărârea de Guvern privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români trebuie modificată de urgenţă. Cetăţeană a R. Moldova, Victoria Tighineanu este stabilită de mai bine de şapte ani în Franţa. De când a plecat de acasă, femeia a reuşit doar o singură dată să-şi viziteze rudele, de Paşte, anul acesta. Sâmbăta trecută, Victoria decisese să vină din nou acasă împreună cu cei doi copii ai săi, pentru a sta câteva săptămâni cu părinţii. Mama şi fratele femeii au venit de la Drochia la aeroportul din Chişinău pentru a-şi întâlni oaspeţii dragi. Surpriză, însă! Grănicerii au refuzat să-i dea drumul femeii să iasă din aeroport pentru că Dan, copilul mai mic (de doar şapte luni – n.r.), avea paşaport românesc. „Mi-au spus că nu-i pot da drumul pentru că nu-i copilul nostru, nu-i din Moldova. E străin, are cetăţenie română şi nu are viză moldovenească”, ne-a zis femeia, precizând că micuţul avea în schimb titlu de călătorie european, perfectat de autorităţile franceze. „Nu-i copilul nostru, nu-i din Moldova”
Cetăţeană a R. Moldova, Victoria Tighineanu este stabilită de mai bine de şapte ani în Franţa. De când a plecat de acasă, femeia a reuşit doar o singură dată să-şi viziteze rudele, de Paşte, anul acesta. Sâmbăta trecută, Victoria decisese să vină din nou acasă împreună cu cei doi copii ai săi, pentru a sta câteva săptămâni cu părinţii. Mama şi fratele femeii au venit de la Drochia la aeroportul din Chişinău pentru a-şi întâlni oaspeţii dragi. Surpriză, însă! Grănicerii au refuzat să-i dea drumul femeii să iasă din aeroport pentru că Dan, copilul mai mic (de doar şapte luni – n.r.), avea paşaport românesc. „Mi-au spus că nu-i pot da drumul pentru că nu-i copilul nostru, nu-i din Moldova. E străin, are cetăţenie română şi nu are viză moldovenească”, ne-a zis femeia, precizând că micuţul avea în schimb titlu de călătorie european, perfectat de autorităţile franceze. Potrivit Victoriei, grănicerii s-au comportat foarte urât cu ei şi i-au spus respicat că ea şi fiica mai mare (de patru ani – n.r.), numele căreia era înscris în paşaportul mamei, pot trece frontiera, dar micuţul, nu.
15 ore fără apă şi mâncare
„Am stat de la 2 noaptea până la 17.00 în aeroport. 15 ore fără apă şi mâncare. Grănicerii nu ne-au permis nici măcar să ne ducem să ne luăm ceva de mâncare. Au spus că mă pot duce singură, dar cum să-mi las copiii fără supraveghere dacă atunci când Dănuţ a căzut întâmplător din cărucior nimeni nici măcar nu s-a apropiat să ne întrebe dacă nu s-a lovit şi dacă nu avea nevoie de medic?...”, ne mărturiseşte femeia. În tot acest timp, ea şi rudele ei s-au rugat necontenit de responsabilii de la aeroport să soluţioneze problema şi să-i permită femeii să intre în ţară. „Mă rugam de toţi cu lacrimi în ochi să le fie jale de noi. Cum să mă uit eu la copilul şi nepoţii mei printr-un geam de sticlă şi să nu-i pot atinge?”, ne spune mama Victoriei, Nina Tighineanu. Nici fratele femeii, Andrei Tighineanu, care s-a dus să rezolve problema la Ministerul de Externe de la Chişinău, nu a reuşit să obţină vreun rezultat. Persoana de serviciu de la minister i-a spus că cei care ar putea soluţiona problema se odihnesc în week-end.
A plecat la Bucureşti
Cu adevărat. Contactat de JURNAL, ministrul de Externe Andrei Stratan nu a răspuns la mobil toată ziua. Iar grănicerii au anunţat-o pe Victoria că va trebui să facă cale întoarsă la Paris pentru a-i deschide viză bebeluşului. Următoarea rută spre Paris urma să fie abia marţi. Aşa că Victoria împreună cu cei doi copii ar fi trebuit să stea încă trei zile în aeroport. „Nu aş fi putut rezista atât de mult. Fiica se speriase îngrozitor de vuietul avioanelor. Ambii copii îmi erau flămânzi şi însetaţi, de aceea, am decis să plec la Timişoara, la soacră-mea (soţul Victoriei este cetăţean român – n.r.)”, ne spune femeia revoltată de modul în care a fost tratată ea şi copiii săi în propria sa ţară. „În Franţa dacă se întâmpla un asemenea caz, autorităţile reacţionau de urgenţă şi îl soluţionau”, afirmă Victoria. Ea nu a hotărât deocamdată cum va proceda mai departe, dar cel mai probabil va pleca săptămâna viitoare la Paris să-i perfecteze paşaport moldovenesc lui Dănuţ.
„L-au tratat ca pe un criminal”
„S-au comportat cu nepotul meu ca şi cu un criminal. Tot satul nostru este revoltat de ceea ce s-a întâmplat după ce a privit la televizor ce a păţit fiica mea”, spune cu supărare Nina Tighineanu. Ea nu înţelege cum de au putut grănicerii să procedeze aşa cu un copil. „Să nu-i dai voie în ţară unui copil de şapte luni pentru că nu are viză este o mare prostie”, opinează bunica lui Dan. Iar Victoria susţine că, atunci când a venit în R. Moldova de Paşti, nimeni nu i-a cerut viză pentru Dan, chiar dacă regimul de vize pentru cetăţenii români fusese deja introdus.
Se cer măsuri urgente
Ex-diplomatul moldovean Andrei Popov, cel care a semnalat presei despre cazul Victoriei Tighineanu, pe care o cunoscuse sâmbătă în timp ce se întorcea cu avionul din Londra, susţine că, dacă ar fi existat o dorinţă de cooperare din partea autorităţilor moldovene pentru a soluţiona acest caz, se putea întocmi în regim de urgenţă un titlu de călătorie. Se poate lua decizia ministrului de Externe pentru acest caz special sau Ministerul Dezvoltării Informaţionale putea lua decizia de a înscrie acest copil în paşaportul mamei. „Nu! La noi oamenii sunt trataţi ca nişte brute. Urgent trebuie adoptată o hotărâre de Guvern pentru a elimina regimul de vize cel puţin pentru copii. Pe baza acestui caz trebuie luată o decizie sistemică pentru a evita repetarea unor asemenea cazuri care ne fac de ruşine”, susţine fostul diplomat.
„Regula e una pentru toţi”
Contactat luni de JURNAL, Constantin Burghiu, director al Departamentului Afaceri Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat că în acest caz ministerul nu ar fi putut reacţiona în niciun fel. „Copilul ar fi trebuit să aibă titlu de călătorie moldovenesc sau viză moldovenească sau cel puţin numele acestuia trebuia să fie trecut în paşaportul mamei”, susţine oficialul. Burghiu a refuzat să comenteze propunerea lui Popov de renunţare la vize pentru copii, precizând doar că regula este una pentru toţi şi trebuie respectată aşa cum este ea.
|