autor: Svetlana Corobceanu Politica autorităţilor comuniste în domeniul învăţământului urmăreşte limitarea numărului persoanelor cu studii superioare
Mai puţini profesori, muzicieni, istorici, mai mulţi constructori, zidari, mecanizatori vor ieşi de pe băncile instituţiilor de învăţământ din R. Moldova în urma modului în care conducerea comunistă concepe racordarea sistemului de învăţământ la necesităţile pieţei muncii. La 1 iulie, a fost dat startul admiterii în colegiile din R. Moldova. Cota de înmatriculare pentru fiecare instituţie de învăţământ stabilită de Ministerul Educaţiei şi Tineretului pentru acest an a trezit îngrijorări atât în rândul părinţilor, cât şi al profesorilor, unii dintre care riscă să rămână fără locuri de muncă în noul an de studii. La Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din or. Chişinău, prin decizia ministerului, sunt specialităţi la care va fi înmatriculat câte un singur elev. Totodată, mai multe colegii pedagogice au aflat în ultimul moment că în acest an nu vor înmatricula niciun elev. De patru ani, Ministerul Educaţiei şi Tineretului stabileşte atât planurile de înmatriculare, cât şi cota de înmatriculare pentru fiecare instituţie în parte la studii subvenţionate de la buget, precum şi la studii cu taxă. Mai mulţi experţi în domeniu au avertizat că plafonarea cotelor de înmatriculare este o încălcare a principiului autonomiei instituţiilor de învăţământ mediu de specialitate şi a instituţiilor de învăţământ superior, care are drept efect diminuarea numărului de studenţi. Aceste critici nu au fost însă luate în consideraţie de reprezentanţii actualei conduceri.
Mai puţină cultură
La Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” anul acesta sunt prevăzute cu 43 de burse mai puţin ca în anul precedent şi nu sunt prevăzute deloc locuri pentru cei care doresc să-şi plătească studiile. Conducerea colegiului ne-a informat că mai mulţi profesori riscă să rămână fără serviciu. La specialităţile canto academic şi popular va fi înmatriculat câte un singur elev cu bursă şi deja al doilea an nu se permit studiile cu achitarea taxei, deşi compartimentul respectiv a fost conceput doar pentru instruirea elevilor care-şi plătesc studiile, 80 la sută din lecţii fiind predate în mod individual.
„Vor să ne distrugă ca naţiune. Mulţi părinţi sunt indignaţi. Am avut 23 de tineri la consultaţii, mulţi dintre ei foarte talentaţi, care doreau să aplice documentele la specialitatea canto popular. Un popor fără cultură şi tradiţii nu are viitor”, opinează profesoara şi interpreta Viorica Cheptănaru. „E ultimul stadiu de a îndobitoci lumea. Are loc distrugerea culturii noastre. Din păcate, cei care concep astfel de legi nu au nimic în comun cu cultura neamului nostru şi nici nu se consultă cu noi”, se indignează la rândul său solistul de operă, care e şi profesor la acest colegiu, Ion Paulenco.
Au rugat ministerul
Gheorghe Perju, directorul instituţiei, ne spune că pentru buna funcţionare a colegiului ar fi avut nevoie de cel puţin 100 de locuri pentru admiterea la studii. Anul acesta instituţiei împreună cu filiala acesteia din or. Taraclia i-au fost oferite doar 76 de locuri subvenţionate de la buget. ”Am avut o discuţie cu ministrul Larisa Şavga, am propus să ne permită la specialităţile canto popular, canto academic, inclusiv la specialitatea „dirijat coral” să avem măcar câte 2-3 locuri cu achitarea taxei. A zis că vor studia problema în cauză, aşteptăm răspunsul la finele acestei săptămâni”, ne mai spune Perju. La ultimul consiliu profesoral conducerea colegiului a avertizat profesorii că activitatea instituţiei este afectată de reducerea cu 20 la sută a bugetului, de reducerea numărului elevilor şi a orelor şi că unii profesori ar putea rămâne fără locuri de muncă.
Colegiile pedagogice, reprofilate
Totodată, conducerea mai multor colegii din R. Moldova a aflat pe ultima sută de metri că anul acesta nu vor înmatricula niciun elev. Astfel colegiile pedagogice din Bălţi, Chişinău, Lipcani, Comrat deşi nu au primit un ordin în scris de a stopa admiterea, nu au primit nici planul de înmatriculare pentru admitere. „De la minister ni s-a spus că anul acesta nu vom înmatricula niciun elev şi să mergem mai departe cu ce avem. Suntem unicul colegiu de la nord. Nu am primit un ordin în scris în acest sens, la telefon ni se răspunde evaziv. Nu ştim ce să le spunem părinţilor care ne sună”, afirmă Tatiana Ciuciunic, directorul interimar al Colegiului Pedagogic „Gheorghe Asachi” din or. Lipcani.
Anterior, reprezentanţii ministerului au informat conducerea colegiilor pedagogice că acestea se vor reprofila, deoarece conform procesului de la Bologna la care a aderat R. Moldova, instruirea cadrelor pedagogice se face doar la nivelul superior. Absolvenţii liceelor vor trebui să depună documentele direct la facultate. Potrivit Tatianei Ciuciuneac, conducerea colegiiilor n-a fost informată în ce mod se vor reprofila acestea. În acest an, la Colegiul „Gheorghe Asachi” 15 profesori riscă să se pomenească în stradă ori să accepte să lucreze cu câteva sute de lei. Anul trecut, la acest colegiu au fost înmatriculaţi 140 de elevi, dintre care 30 la contract.
Mai mulţi constructori
Ministerul a redus numărul de burse şi la Colegiul de medicină din Ungheni şi la alte instituţii de învăţământ mediu de specialitate şi a crescut numărul de locuri la specialităţile tehnice. Valeriu Pelivan, directorul Colegiului de Construcţiie, ne informează că aici a crescut numărul de locuri achitate prin contract. Dacă anul trecut au fost înmatriculaţi 370 de tineri, anul acesta vor fi înmatriculaţi 450 de elevi, dintre care 375 – cu bursă, la specialităţile tâmplar, zidar, electrogazosudor, lăcătuşi şi altele.
Mai puţini studenţi
Anterior, JURNAL a mai scris că, prin Hotărârea Guvernului 359 din 20 mai curent, se prevede înmatricularea a 19.425 de studenţi la instituţiiile de învăţământ superior, dintre care 17.005 studenţi vor fi înmatriculaţi la universităţile de stat, şi 2.420 la instituţiile private. Conducerea comunistă a redus esenţial numărul locurilor la facultăţile de istorie. Anul acesta, nu este prevăzut niciun loc la această facultate în instituţiile private şi doar 75 de locuri la facultăţile de istorie din cadrul instituţiilor de stat.
La începutul anului de studii 2008-2009, în universităţile din R. Moldova erau înscrise 114,9 mii de persoane (exclusiv studenţi străini), în descreştere cu 6,6% faţă de anul de studii precedent. Până în 2014, se preconizează reducerea numărului de persoane înmatriculate cu circa 5 la sută, atât la locurile finanţate din buget cât şi la cele în bază de contract, astfel peste cinci ani în RM vom avea un număr cu 20 la sută mai mic de studenţi care îşi vor face studiile în învăţământul superior universitar.
|