Marş în susţinerea victimelor torturii în fața Procuraturii Generale și a MAI. Vezi aici o GALERIE FOTO Foto: UNIMEDIA, Maia Visterniceanu |
| Un marş în susţinerea victimelor torturii . Evenimentul a început în faţa Procuraturii Generale (PG), unde apărătorii drepturilor omului au chemat încă o dată autorităţile să-şi îndeplinească obligaţiile, să respecte drepturile omului şi să oprească tortura. Marşul a continuat în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unde de asemenea au cerut să fie condamnată public tortura ca fiind crimă. În cadrul acestei manifestaţii au fost transmise petiţii reprezentanţilor PG şi MAI care conţineau peste 1500 semnături, care au fost colectate în perioada 16 iunie - 2 iulie 2009, în cadrul campaniei „Împreună împotriva torturii”, de la locuitorii din Cahul, Bălţi, Chişinău, Comrat şi Varniţa, care de asemenea au demonstrat că sunt aproape de victimele torturii şi că sunt nemulţumite că acest fenomen grav mai există în societatea noastră, a declarat coordonatorul campaniei, Viorel Barbănouă. Participanţii la marş au purtat bandaje, exprimându-şi solidaritatea cu victimele torturii şi au scandat, pe parcursul întregului marş: „Cazurile de tortură se pedepsesc de Codul Penal cu închisoarea”, distribuind totodată trecătorilor, materiale informative despre problema torturii.
Directorul executiv al Amnesty International, Evghenii Goloşceapov, a menţionat: „Puterea pur şi simplu încearcă să ne închidă ochii. Tortura este o crimă, iar cei care aplică tortura sunt criminali”.
Marşul este ultimul eveniment desfăşurat în cadrul campaniei „Împreună împotriva torturii”, dedicată Zilei Internaţionale a ONU de Susţinere a Victimelor Torturii.
Amintim că, în cadrul campaniei au mai fost organizate mese rotunde, conferinţe cu participarea societăţii civile, reprezentanţilor autorităţilor, mass-media. Pe 26 iunie a avut loc un concert în aer liber la Chişinău, toate aceste evenimente având scopul de a atrage atenţia populaţiei asupra torturii.
Marșul a fost organizat de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International, Asociaţia Promo-Lex, Centru de Resurse pentru Drepturile Omului, Centrul Medical de Reabilitare a Victimelor Torturii „MEMORIA” şi Institutul pentru Drepturile Omului.
|