autor: Marina Liţa Cetăţenii moldoveni, turmentaţi de ofertele politice ale partidelor implicate în campanie
A fost dat startul campaniei electorale şi candidaţii au şi pornit în „pelerinaj” prin satele şi oraşele R. Moldova, în scopul de a convinge alegătorii să-i voteze. Reporterul JURNALULUI a fost martorul unei asemenea întruniri electorale la Drochia. Oamenii din afara Chişinăului sunt mai receptivi la acţiunile electorale ale partidelor şi, în lipsa surselor de informare, în cadrul întrunirilor adresează numeroase întrebări candidatului electoral. Cea mai frecventă întrebare este: „Ce s-a întâmplat pe 7 aprilie?”
Palatul de Cultură Drochia se află lângă Piaţa agricolă, care este ciucure de oameni. Curioşi să afle care lider de la Chişinău va avea întrunire electorală, oamenii se agită. „Ce se întâmplă aici?”, îl întreabă un bărbat pe altul. „Iaca a venit Lupu să facă agitaţie. Am înţeles că a plecat de la comunişti şi acum e cu Diacov”, îl spune acesta. „Eiii, mă duc eu să lucrez, nu va face nimeni nimic în ţara asta”, spune bărbatul şi se pierde în mulţime.
În pofida acestei campanii electorale moleşite, surprinzător, drochienii au venit în număr mare la această întrunire electorală. Circa 400 de persoane au venit să-l ia la întrebări pe fostul candidat de pe lista PCRM şi actualul cap de listă al Partidului Democrat, Marian Lupu. „Iaca am venit să-l văd pe Marian Lupu şi să-i spun că vom vota pentru dânsul”, spune mătuşa Agripina, din satul Drochia, în timp ce îşi aşeza broboada şi îşi mângâia geanta neagră de lac. „De ce am venit aici? Ca să văd ce vrea să mai spună Marian Lupu, acuma, de când e democrat”, adaugă un bărbat de alături.
Alegătorii îl privesc pe Marian Lupu de jos în sus
Până la începerea întrunirii mai sunt 10 minute. Marian Lupu împreună cu activiştii locali PD stau într-o parte şi fumează. Toţi îl privesc de jos în sus şi i se adresează cu „domnule preşedinte”. „Am evitat un incident cu unii membri ai Partidului Comunist din Drochia”, raportează fostul comisar de Drochia, Ion Potlog, membru PD Drochia. „Aceştia vroiau să blocheze intrarea ca să nu permită oamenilor să intre în clădire, dar i-am liniştit noi”, spune Potlog. După ce i-a ascultat pe toţi, Lupu se îndreaptă spre sală, fiind urmat de suita care nu s-a dezlipit de el toată ziua. Bliţuri răzleţe ale aparatelor foto, ocheade aruncate, aplauze. În scurt timp, fostul lider comunist îşi începe cuvântarea, care este întreruptă de câte un telefon mobil. Liderul PD se opreşte pentru un moment, ca apoi să reia iarăşi gândul. În stilul care îl caracterizează, Marian Lupu vorbeşte de toate pentru toţi: despre economie, despre creditul oferit recent de Federaţia Rusă, despre problemele cu vecinii, despre învăţământul în R.Moldova, despre sistemul de sănătate. Bla - bla - bla.
Două femei se ridică de pe scaune şi sunt pe cale să plece. „Pleci, Angelă?”, întreabă un bărbat din sală. „Dar de ce să stau? M-a făcut să votez PCRM, acum a plecat de acolo. Nu mai am încredere în nimeni şi nu voi vota deloc”, spune cu o voce indignată femeia, părăsind sală, în urma căreia se aude doar sunetul tocurilor de pantofi.
După alte 30 de minute în care Lupu nu oboseşte să tot rostească cuvinte, în sală se instalează o atmosferă de moleşeală şi plictiseală. Boarea de aer rece care pătrunde prin uşile deschise îi mai trezeşte pe cei prezenţi din adormire.
„Adevărul este unul şi noi vrem să-l ştim”
Pentru a-i face atenţi pe oamenii din sală, se trece la „runda” întrebărilor. Prima întrebare a fost cea referitoare la ziua de 7 aprilie. „Adevărul este unul, nu mai multe, de aceea vrem să ştim care este”, întreabă un alegător, în timp ce sala aplaudă afirmativ. „Această întrebare am auzit-o la fiecare întrunire pe care am avut-o, dar, de fapt, nici eu însumi nu ştiu ce-a fost”, spune Marian Lupu. După care se lasă un moment de linişte. Toţi ascultă, însetaţi de a avea o informaţie diferită de cea care este prezentată la postul public de televiziune. Un bărbat ce vorbea la telefon spune interlocutorului să revină mai târziu.
„Preşedintele american Ronald Reagan avea un citat extraordinar: Comuniştii sunt cei care îi citesc pe Lenin şi Marx, însă anticomuniştii sunt cei care îi înţeleg. V-a trebuit atâta amar de vreme ca să vă daţi seama cine sunt cu adevărat aceşti comunişti”, îl abordează pe oratorul de la tribuna centrală un alegător. „Înţelept om a fost”, remarcă un bărbat care era în spatele meu, care s-a prezentat „Feghea”. „Feodor”, îl corectează vecinul lui.
„De ce aţi trădat PCRM?”
O voce din sală îl întrebă pe Marian Lupu de ce a trădat Partidul Comuniştilor. „PCRM l-a trădat pe Marian Lupu”, replică Lupu, stârnind zâmbete în rândul celor prezenţi. „Comuniştii nu au nevoie de oameni ca Marian Lupu”, spune, fără a se face însă auzit de întreaga sală, vecinul meu de scaun. „Voronin se temea să nu-i fure partidul”, se aude o altă voce. Nemulţumită de răspunsul primit, o altă persoană insistă: „De ce aţi trădat alegătorii PCRM, care au avut încredere în dumneavoastră?” „Straniu, mi s-a adresat aceeaşi întrebare şi la întâlnirea de la Orhei”, a fost răspunsul lui Marian Lupu.
„Vor mai pleca oamenii de la comunişti?”, se interesează altul. „Sunt mai multe persoane, dar se tem să plece”, răspunde Lupu. „Jos comuniştii!”, se aude o voce de femeie. La auzirea acestui slogan, sala aplaudă şi se agită. „Să iasă cu toţii din acest partid!”, spune Gicu, „Offf, domnişoară, mă scuzaţi, Gheorghe”.
Drochienii s-au interesat cum califică Marian Lupu ultima ieşire publică a şefului statului, Vladimir Voronin. Răspunsul a fost prompt: „Nu voi face atac la persoană”. „Dorin Chirtoacă va fi un politician bun, în vreo 7-8 ani”
Nu a trecut fără atenţie nici primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. „De ce autorităţile comuniste nu îl lasă pe acesta să lucreze?”. După o secundă de gândire, fruntaşul PD răspunde cu o voce apăsată. „Dorin Chirtoacă va fi un politician bun, în vreo 7-8 ani, şi nu o spun eu, ci experţii internaţionali”, spune scurt Lupu şi trece repede la cealaltă întrebare.
„De ce vă numiţi preşedintele PD-ului, dacă nu deţineţi încă această funcţie?”, i se adresează o persoană din primul rând. „Pot să vă liniştesc în acest sens, din 19 iulie voi prelua conducerea partidului de facto şi de jure”, remarcă cu un zâmbet pe buze Lupu.
„Unii se consideră moldoveni, alţii români, eu sunt moldovean”
„Cum credeţi, ce au înţeles vorbitorii de limbă rusă din această sală din discursul Dvs.?”, întreabă în limba rusă un bărbat cu mustaţă neagră şi părul grizonant. La auzul acestei întrebări, sala reacţionează violent. „Eşti sur la cap şi nu ştii limba moldovenească!”, strigă o femeie. „Română”, o corectează vecina. „Moldoveneşte, româneşte, nu este principial”, încearcă Marian Lupu să calmeze spiritele încinse. „Unii se consideră moldoveni, alţii români, eu sunt moldovean, aşa am fost crescut şi educat”, spune Marian Lupu.
Preşedintele Organizaţiei teritoriale a PD anunţă că întrunirea ia sfârşit. În timp ce se îndreaptă spre ieşire, Lupu este asaltat de oameni, care încearcă să-şi spună păsul. Ascultând preţ de cinci minute alegătorii, preşedintele de facto al PD a plecat grăbit la o altă întrunire electorală.
|