autor: Svetlana Corobceanu Comuniştii denigrează opoziţia în scop electoral
Criza politică din Consiliul Municipal Chişinău este utilizată ca armă politică de către conducerea centrală comunistă pentru a denigra activitatea primăriei municipiului Chişinău şi a primarului Dorin Chirtoacă, consideră consilierul municipal Oleg Cernei (AMN). Totodată, Loretta Handrabura, consilier municipal din partea PLDM, e de părere că imixtiunea puterii centrale în activitatea autorităţilor locale este evidentă, problema maidanezilor, şobolanilor fiind excesiv de politizată. „Ultima glumă a lui Vladimir Voronin cu rozătoarele demonstrează încă o dată că acesta este un scenariu cu tentă electorală, foarte bine regizat, de denigrare a opoziţiei”, a opinat consiliera.
Potrivit lui Cernei, din cauza lipsei unei majorităţi, activitatea Consiliului Municipal Chişinău este blocată mai bine de două luni, timp în care problemele stringente ale municipalităţii au rămas suspendate în aer. Situaţia de criză politică a apărut odată cu plecarea celor cinci consilieri municipali ai partidelor liberale care, în urma alegerilor din 5 aprilie, au ales mandatul de deputat. Fracţiunile PL, PLDM şi AMN din CMC nu întrunesc în prezent numărul necesar de 26 de consilieri, şi nici fracţiunile PCRM şi PPCD nu dispun împreună de numărul necesar de voturi pentru a lua decizii de sine stătător.
Validarea mandatelor consilierilor suplianţi ar permite crearea unei majorităţi formată din AMN, PL, PLDM, PSD, Oazu Nantoi (PD) şi Mihail Severovan (PNL). Oleg Cernei a declarat că fracţiunile PCRM şi PPCD refuză însă să ia act de depunerea mandatelor consilierilor plecaţi, declarând la şedinţa şefilor de fracţiuni că, din punct de vedere politic, lor le convine această situaţie. „Este incorect în primul rând faţă de alegătorii care şi-au dat votul pentru nişte consilieri care acum ar trebui să vină să-şi exercite dreptul şi să le reprezinte interesele. În şedinţa de azi această problemă figurează ultima pe ordinea de zi, sperăm să nu fie amânată pentru o altă dată ”, a precizat Loretta Handrabura.
Solicitat de JURNAL, liderul fracţiunii PPCD în Consiliul Municipal, Alexandru Corduneanu, afirmă că este doar o presupunere că se tărăgănează această chestiune şi că la şedinţa următoare urmează să se ia act de decizia consilierilor plecaţi. Potrivit lui, activitatea CMC nu este blocată, ci asupra ei se răsfrânge criza politică de la nivel central.
Printre proiectele de decizii importante care se tot amână se numără decizia privind anexele la buget legate de investiţiile capitale, ce ţin de reparaţia şi gazificarea instituţiilor de învăţământ, reparaţia fondului locativ, decizia privind ajustarea tarifelor la apă potabilă. „Era imperios să aprobăm aceste anexe, vor avea de suferit toate instituţiile publice din Chisinau pentru că nu pot demara lucrările de reparaţii. Rămâne tensionată situaţia la Apă Canal, respectiv pericolul de a fi sistată aprovizionarea cu apă din cauza datoriei pe care o are întreprinderea faţă de SA Termocom. Aici se mai adaugă şi problemele de prelungire a arendei, comisiile se întrunesc foarte greu, se găsesc diferite pretexte pentru aceasta”, a mai spus Loretta Handrabura.
Criza de la Apă Canal Chişinău
La ultima şedinţă a CMC, din 25 iunie curent, Constantin Becciev directorul Administraţiei Apă Canal Chişinău (ACC), a spus că situaţia de criză de la această întreprindere e cauzată nu în ultimul rând de sporirea tarifelor la energia electrică. Potrivit lui, soluţia de depăşire a situaţiei ar putea avea loc prin ajustarea tarifelor la apă şi egalarea lor în cazul celor două categorii de consumatori – consumatori casnici şi persoane juridice. Potrivit lui Becciev, din cauza neajustării tarifelor la serviciile de termificare furnizate consumatorilor, ACC a suportat pierderi de peste 60 mln lei, dintre care 10 mln în 2008. În urma crizei, la această întreprindere timpul de lucru al angajaţilor a fost redus cu o zi, grilele salariale au fost comprimate şi a fost redus pachetul social de care beneficiau muncitorii.
Ca rezultat, comitetul sindical al întreprinderii este determinat să declare o grevă de protest cauzată de încălcările flagrante ale contractului colectiv de muncă, a mai spus Becciev.
În şedinţa de joi, consilierii municipali au luat act de această informaţie şi, în urma unor dezbateri aprinse, au decis să constituie o comisie din reprezentanţi ai fracţiunilor CMC care vor examina situaţia creată. „Problema tarifelor este o problemă tehnică, dar are conotaţie politică. Niciun partid înainte de alegeri nu-şi va asuma responsabilitatea pentru o decizie care va duce la majorarea tarifelor, respectiv, la nemulţumiri din partea electoratului ”, precizează Alexandru Corduneanu. Amintim că, anterior, staţia de tratare a apei a fost deconectată repetat de la energia electrică, o parte din locuitorii sectoarelor Râşcani şi Ciocana rămânând fără apă pentru câteva zile, iar chestiunea în cauză figurează aproape că de o lună pe ordinea de zi.
Criza financiară
Criza politică din CMC riscă a fi dublată de criza financiară. În prezent, au scăzut cu 30 la sută acumulările la bugetul municipal. Criza este susţinută şi de blocarea conturilor primăriei Chişinău din cauza sechestrului pe conturi aplicat pentru neexecutarea hotărârilor CEDO privind asigurarea cu spaţiu locativ a unor cetăţeni. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că nu Primăria trebuie să execute aceste hotărâri judecătoreşti, deoarece statul a pierdut procesele la CEDO. Potrivit lui, sechestrarea conturilor pune în pericol activitatea administraţiei locale, iar situaţia este mult mai gravă decât blocarea anterioară a conturilor, din cauza crizei financiare. La şedinţa de azi a CMC, consilierii municipali urmează să aprobe componenţa birourilor electorale din municipiul Chişinău şi o serie de chestiuni de natură funciară.
|