autor: Marina Liţa Banca de Economii a Moldovei „înghite” Investprivatbank
Banca de Economii a Moldovei (BEM) va achiziţiona Investprivatbank, iar deponenţii vor putea să-şi ridice banii începând cu data de 1 iulie curent. La concursul de vindere a băncii falimentare a participat doar Banca de Economii, în care statul deţine 56% din acţiuni. Preţul la care va fi cumparată Investprivatbank nu a fost stabilit, deoarece nu s-a finalizat procedura de inventariere a bunurilor si activelor instituţiei falimentare.
Pe 19 iunie curent, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a retras licenţa de funcţionare a BC Investprivatbank, a pornit procedura de lichidare a acesteia şi a anunţat concursul de achiziţionare a băncii. Decizia prin care BNM a retras licenţa de activitate a BC Investprivatbank a fost publicată în numărul de marţi, 23 iunie, a Monitorului Oficial. Alarmaţi, mulţi dintre deponenţi au luat cu asalt uşile sediilor băncii, anunţând că vor bloca desfăşurarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 29 iulie. Pentru a calma spiritele, Guvernul Republicii Molodva a luat hotărârea că Banca de Economii a Moldovei va achiziţiona Investprivatbank.
Preţul de achiziţie nu a fost stabilit
Pe 26 iunie, guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, a declarat că Banca de Economii va achizţiona Investprivatbank, asta pentru că a fost singura care a depus pachetul de acte. „Vineri, 26 iunie (n.r), Consiliul de administraţie al BNM a examinat informaţia prezentată de lichidatorul băncii insolvabile, Ion Ropot, şi i-a permis acestuia să încheie un acord în legătură cu intenţia BEM de a procura Investprivatbank sub formă de compelex patrimoinial unic cu predarea pe etape a activelor şi obligaţiunilor acesteia”, a declarat Talmaci.
Nu se cunoaşte suma pe care BEM o va achita pentru Investprivatbank. Aceasta va fi stabilită după ce se vor verifica toate activele şi pasivele băncii falimentare. „Nu pot să spun cât timp anume vor dura aceste verificări, dar termenul acordat este de doua luni”, susţine Ion Ropot, lichidatorul Investprivatbank.
Toate persoanele care au depus banii în această bancă se pot adresa la filiala corespunzătoare cu o cerere, în care să indice dacă vrea să-şi ridice banii sau să reperfecteze contractul pe depozit cu BEM, care va achiziţiona Investprivatbank. „Cererea va fi transmisă Băncii de Economii şi în maxim 3 zile deponenţii îşi vor ridica toţi banii, inclusiv dobânda”, a continuat guvernatorul Băncii Naţionale.
Nereguli în politica de creditare
Grigore Gacichevici, preşedintele BEM, a dat asigurări că returnarea banilor deponenţilor Investprivatbank nu va crea probleme instituţiei pe care o conduce, pentru că suma acestora nu este atât de mare.”Ele constituie 3,7% din totalul activelor din sistemul bancar al R.Moldova. Valoarea depozitelor este de 903 mln. lei, dintre care 611 mln. lei – depozitele persoanelor fizice”, a declarat Leonid Talmaci.
Guvernatorul susţine că Investprivatbank a falimentat din cauza că a acordat credite unor persoane ce aveau venituri insuficiente şi care au gajat bunuri de o valoare mică. De asemena, au fost oferite credite persoanelor “afiliate băncii, adică angajaţilor Investprivatbank”, a continuat Talmaci.
Persoanele care au luat credite de la Investprivatbank nu vor „scăpa” de achitarea acestora. „Aceştia vor trebui să le întoarcă băncii pe care o cumpără, imediat ce aceasta va intra în posesia BEM”, a declarat Talmaci.
Administraţia Investprivatbank rămâne în arest preventiv
Curtea de Apel a respins recursurile avocaţilor de a schimba măsura de arest prevenitv cu arest la domiciliu pentru Ivan Cârpalov, directorul Investprivatbank, şi Alexandr Voznesenschi, vicedirectorul băncii. Astfel, cei doi vor sta după gratii până pe 13 iulie.
Judecătoria Buiucani a emis pe 19 iunie mandat de arest de 25 de zile pe numele directorilor Investprivatbank-ului, aceştia fiind bănuiţi de încălcarea regulilor de creditare. Procurorii susţin că acţiunile lor au adus băncii prejudicii în volum deosebit de mare, fapt care a provocat lichidarea Investprivatbank-ului.
|