autor: Mariana RAŢĂ PCRM a declanşat un război politic împotriva Alianţei pentru Integritate Europeană
Transferul de putere de la comunişti spre noua putere democratică, aleasă în urma alegerilor anticipate din 29 iulie, va fi anevoios şi, posibil, scandalos. Această concluzie reiese din declaraţiile şi acţiunile din ultimele zile ale fruntaşilor Partidului Comuniştilor şi funcţionarilor care continuă să servească fostul partid de guvernământ. Mai întâi, comuniştii au contestat la Curtea Constituţională decizia cu privire la alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, apoi Zinaida Greceanâi, premierul în exerciţiu, a refuzat să dea curs invitaţiei majorităţii parlamentare, care i-a cerut să prezinte în faţa noului Parlament un raport cu privire la situaţia social-economică din republică, iar directorul companiei “Teleradio Moldova”, Valentin Todercan, a ignorat solicitarea deputaţilor liberal-democraţi de a veni la ultima şedinţă a Legislatiului pentru a explica de ce televiziunea publică a refuzat să transmită în direct şedinţa de miercuri a Parlamentului. Şi în sfârşit, declaraţiile rostite în ultimele zile de mai mulţi fruntaşi ai PCRM indică asupra începutului unui război politic dintre vechea şi noua conducere a statului.
Mişin ameninţă
“Această alianţă (Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) – n.r.) nu reprezintă nimic. Partidul Comuniştilor nu va duce dialog cu această alianţă amorfă, care este doar o adunătură de politicieni pentru împărţirea portofoliilor. Vor să fim în opoziţie, o să-i învăţăm ce înseamnă opoziţie.” Această declaraţie a bătrânului comunist Vadim Mişin, făcută miercuri după şedinţa activului PCRM, demonstrează atitudinea comuniştilor faţă de noua majoritate parlamentară, care urmează să preia puterea în stat. Cât priveşte acţiunile de mai departe ale comuniştilor, o altă declaraţie a lui Mişin developează misterul şi în acest subiect: “PCRM nu vrea să fie în opoziţie, dar dacă ei totuşi vor insista, asta va însemna decesul lor politic”.
Putere sau anticipate
Dispreţul lui Mişin faţă de AIE şi ameninţările lansate de acesta la adresa liberal-democraţilor sunt susţinute şi de declaraţiile altor fruntaşi comunişti.„Acest stil politic, abordat de AIE, nu ne convine nouă. Dacă şi vor fi alegeri anticipate, atunci nu din vina noastră”, a menţionat, tot miercuri, Mark Tcaciuc, urzitorul aproape a tuturor scenariilor aplicate până în prezent de comunişti. Tot despre posibile anticipate a vorbit şi comunistul Vladimir Ţurcan, iar drept alternativă pentru anticipate acesta vede o alianţă de centru-stânga sau o opoziţie combativă. Din păcate, Ţurcan nu a explicat ce presupune o astfel de opoziţie.
Rezoluţia apocaliptică
Tonul sfidător şi dur la adresa noii majorităţi legislative se regăseşte şi în rezoluţia adoptată miercuri la şedinţa activului PCRM (la care au participat peste 900 de comunişti – n.r.). “Majoritatea din Parlamentul nou-ales constituie un atac grosolan al unei reacţii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv sălbatic. Nu lasă loc de îndoială faptul că majoritatea liberală de dreapta creată în Parlament, în felul său actual, reprezintă o ameninţare evidentă la adresa viitorului statului moldovenesc, la adresa securităţii acestuia, dezvoltării sociale şi economice, integrării europene şi posibilităţii restabilirii integrităţii teritoriale”, se arată în acea rezoluţie.
Greceanâi sfidează noul Parlament
Refuzul de a recunoaşte noua majoritate parlamentară şi de a colabora cu aceasta transpare şi din modul în care premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanâi şi directorul “Teleradio Moldova”, Valentin Todercan, au ignorat solicitarea deputaţilor AIE de a se prezenta la şedinţa în plen de miercuri a Parlamentului, pentru a răspunde la întrebările deputaţilor. Solicitat de jurnalişti, prim-vicepremierul Igor Dodon a declarat atunci că nu consideră că este oportun să se meargă în Parlament pentru că Guvernul şi-a dat deja demisia, iar în ziua în care a făcut-o a prezentat un amplu raport de activitate. Ieri, Guvernul în exerciţiu a venit cu noi explicaţii referitoare la refuzul lui Greceanăi de a se prezenta miercuri în Parlament. Printr-o declaraţie publicată pe site-ul său, Executivul anunţă că iniţierea audierilor a fost făcută cu încălcarea cadrului legal, iar pe de altă parte, afirmă că actualul Cabinet de miniştri nu este responsabil politic faţă de Parlamentul nou ales.
Război de nesupunere
Comentând reacţiile din ultimul timp ale comuniştilor, analiştii politici, Nicolae Negru şi Petru Bogatu au declarat că ameninţările acestora denotă situaţia descurajantă în care se află la acest moment PCRM. „Aşa-zisul monopol al Partidului Comuniştilor este doar la nivel declarativ”, a declarat analistul politic, Petru Bogatu, în cadrul emisiunii „Chestiunea zilei”, de la JURNAL TV, precizând că cel mai probabil anticipate nu vor avea loc, pentru că acestea ar fi în primul rând în defavoarea comuniştilor. Potrivit lui Negru, mesajele liderilor PCRM demonstrează că acest partid şi-a epuizat toate mijloacele ca să influenţeze AIE şi acum încearcă să o şantajeze. “Refuzul lui Greceanâi de a veni în Parlament este o sfidare a actualului Legislativ. PCRM a decis în mod deschis să boicoteze noua guvernare. Este vorba despre un război de nesupunere”, a mai spus analistul.
AIE nu acceptă şantajul
Liderii AIE refuză să accepte şantajul comuniştilor şi interpretează nesupunerea lui Todercan şi Greceanâi drept o nedorinţă a comuniştilor să predea puterea. “După opt ani de zile de aflare la putere într-un context pe care îl numim verticala puterii de stat care a depăşit net prevederile constituţionale şi multe prevederi ale actualei legislaţii, probabil că este această nedorinţă din partea PCRM de a se conforma procedurilor legale aşa cum trebuie să fie într-un stat democratic. Dacă se continuă cu un asemenea comportament mai departe, riscul este că situaţia politică devine şi mai tensionată şi se poate ajunge la anticipate, de care vor fi responsabili doar comuniştii”, susţine Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. Iar liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cheamă comuniştii la un dialog civilizat şi transparent cu AIE. “Este cazul să avem acest dialog. Noi am constituit o alianţă, o majoritate parlamentară şi suntem în continuare deschişi pentru a începe acest dialog”, spune Filat.
|