autor: Svetlana Corobceanu Liberalizarea importului la carne ar ieftini produsele din carne cu 20 %
Deşi trăim în cea mai săracă ţară din Europa, moldoveanul trebuie să scoată din buzunar pentru un kg de salam sau un kg de carne mai mulţi bani decât plăteşte un cetăţean al României sau al Ucrainei. La Chişinău, preţul la carnea de porc este cu 35 % mai mare, iar la carnea de pasăre - cu 100 % mai mare chiar decât la Tiraspol. Vladimir Voronin a încercat să cumpere în repetate rânduri electoratul cu “pâine ieftină”, nu şi cu “salam ieftin” – altfel ar fi aţâţat spiritele care şi aşa mocneau în culise. Persoane din anturajul lui Oleg Voronin au instituit monopolul asupra importului de carne, fapt care a dus la majorarea preţurilor la produsele din carne şi au generat scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare a milioane de lei.
Începând cu luna decembrie 2006, după emiterea hotărârii de guvern 1363, producătorii fabricilor de procesare a cărnii au fost lipsiţi realmente de dreptul de a importa carne, importul fiind posibil doar în baza autorizaţiilor eliberate de o comisie specială din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Decizia aparţinea Guvernului Tarlev, care pe atunci urmărea nobila intenţie să susţină crescătorii de animale şi să valorifice pe piaţă producţia de carne autohtonă. Înainte de emiterea acestei hotărâri, ne informează Vasile Tarlev, 80 la sută din carnea de pe piaţă era carne de import. “Atunci importau toţi care doreau, inclusiv şi unii agenţi economici din regiunea transnistreană”, îşi aminteşte fostul prim ministru. “Noi ne-am dorit să stimulăm producătorul autohton, fermierii”. Azi, potrivit aceleiaşi surse, deşi sunt doar vreo trei businesmani care importă carne, avem aceeaşi stare de lucruri - 75 la sută carne de import pe piaţă şi doar 25 – carne autohtonă. În plus, persoane despre care se spune că ar face parte din anturajul lui Oleg Voronin au instituit monopolul asupra importului, fapt care a dus la majorarea preţurilor la produsele din carne şi au generat scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare a banilor.
Producătorii de mezeluri – în slujba importatorilor
Conducătorii întreprinderilor de procesare a cărnii, care importau carne mai bine de un deceniu, deşi au încercat în repetate rânduri să obţină autorizaţiile prevăzute de Regulamentul aprobat prin respectiva hotărâre, au primit refuz. Curios este însăşi mecanismul de eliberare a acestora. Spre exemplu, cea mai recunoscută întreprindere de procesare a cărnii, S.A. “Carmez”, pentru obţinerea autorizaţiei de import, care conform regulamentului era valabilă doar pentru două luni şi pentru o cantitate de 110 tone de carne, trebuia să prezinte la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare un dosar cu documente, printre care Statutul întreprinderii, extrasul din registrul bunurilor imobiliare, autorizaţia de funcţionare şi altele, chiar dacă era clar că o întreprindere nu poate să funcţioneze decât fiind autorizată de serviciile abilitate de stat. Mecanismul era conceput aşa că în timp ce perfectai un act, expira valabilitatea altuia. Dar chiar şi când au antrenat mai multe persoane şi au reuşit să prezinte dosarul complet, cererea “Carmez” a fost respinsă. Mare le-a fost surprinderea producătorilor de carne văzând că respectiva comisie a emis şi un formular tip al refuzului (!), în care se spunea “Comisia specială pentru autorizarea importului de carne vă informează că cererea cutare, din data cutare a firmei cutare, nu a fost acceptată”. Spre exemplu, după ultima întâlnire cu reprezentanţii comisiei, Anatolie Câşlaru, fostul director general al S.A. “Carmez”, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Interne unde a fost avertizat că dacă mai insistă să importe carne va avea neplăceri. De un tratament similar au avut parte şi alţi întreprinzători. “Dacă azi s-ar desfiinţa monopolul şi s-ar legaliza importul la carne, preţurile la produsele din carne s-ar reduce cu 17 – 20 la sută”, ne spune Iacob Con, directorul întreprinderii de mezeluri “Soro Meteor Con” din Soroca. Până la instituirea monopolului, dânsul timp de şapte ani a importat carne din Germania, Austria şi Polonia. Acum, ca şi alţi producători de mezeluri, cumpără de la firme intermediare, care, la rândul lor, achiziţionează carnea de la importatori.
Scheme de spălare a banilor proveniţi din importul de carne
Una din schemele frauduloase, elucidată de angajaţii Inspectoratului Fiscal încă în anul 2008, demonstrează cauzele majorării preţurilor la produsele din carne din R. Moldova şi modul prin care sunt spălate sute de milioane de lei din importul de carne, prin intermediul firmelor fantomă. Potrivit schemei, patru mari firme importatoare de carne, “Scorel Grup”, “Safmadora – Grup”, “Trialtex Plus” şi “Vistarcom” realizează iniţial carnea întreprinderilor intermediare cu un adaos comercial simbolic de la 0, 17 la sută până la 6 la sută. Ulterior cinci firme intermediare - “Dalmaris”, “Pompey Trading House”, “Ghestiana Com”, “MMD” şi “Agatecs” sunt antrenate în comercializarea cu ridicata a cărnii către consumatori şi producători, livrând carnea la un preţ cu un adaos comercial de cel puţin 15 la sută. Spre exemplu “Pompey Trading House” a livrat în adresa S.A. “Carmez” marfă cu un adaos comercial de 71 – 260 % (!). Astfel, dacă preţul de import la carnea de vită este de 11 lei, iar la cea de porc e de 21 lei, aceasta, după ce trece prin lanţul de firme intermediare, ajunge la producătorul de mezeluri la un preţ de minimum 40 - 50 de lei. Mecanismul este elaborat în aşa mod încât producătorul nu poate procura carnea direct de la importator, ci doar prin firmele intermediare. La etapa finală, ultima firmă intermediară, prin intermediul unor livrări fictive transferă banii pe conturile firmelor delincvente, de unde banii sunt ridicaţi de afacerişti. Prin utilizarea acestor scheme frauduloase se diminuează considerabil obligaţiunile fiscale privind TVA şi impozitul pe venit. Potrivit unui act al Curţii de Conturi, un şir de firme cum ar fi “Bosercons”, “Maruh Construct”, “Samelcon”, “Cupvitcons”, “Metsepcon” “Pag & Prim” şi altele, care au efectuat livrări fictive, au adus anul trecut prejudicii statului de sute de milioane de lei.
Comisia lui Dodon
În prezent, Comisia specială pentru autorizarea importului de carne activează în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi este condusă de Iurie Muntean, viceministru al Economiei şi comerţului. Mai mulţi membri ai comisiei ne-au spus că sunt informaţi abia cu câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc .“Nu ştim cine sunt firmele care solicită autorizaţia de import şi care firme o primesc. Din comisie fac parte reprezentanţi ai CCCEC şi Inspectoratului Fiscal care ar trebui să analizeze firmele date, dar acest lucru nu se întâmplă. Nu se votează, ci se aprobă din cap ca la o întâlnire oarecare. Procesele verbale ale şedinţelor ar trebui să fie semnate de toţi membrii comisiei, dar ne sunt oferite uneori după jumătate de an pentru a ne pune semnătura. Principalii producători de mezeluri nu primesc aceste autorizaţii deoarece sunt interese mari la mijloc”, a declarat pentru Jurnal, unul din membrii comisiei, Valeriu Mârzenco. Până în prezent, potrivit aceleiaşi surse, deşi s-a discutat mult Regulamentul de activitate al comisiei acesta n-a fost aprobat. La rândul său, Andrei Sliusari, cel care îl înlocuieşte în cadrul comisiei pe Valeriu Bulgari, ne spune că n-a participat la şedinţe de vreo jumătate de an, din cauză că sunt anunţaţi doar cu câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. “Chiar azi ne-au anunţat că peste câteva ore va avea loc şedinţa. Prin urmare au primit indicaţia să mai eliberăm nişte autorizaţii, acum cât se mai poate. Deşi l-am sunat pe şeful Departamentului zootehnie, din cadrul ministerului Agriculturii şi am încercat să aflu care e situaţia pe piaţă privind acest produs, acela n-a putut să-mi spună nimic. Lui i s-a cerut să prezinte un raport.”, ne mai spune Nicolae Mârzenco.
|