Scrisoare deschisă a acţionarilor şi angajaţilor S.A. «Carmez» către Procuratura Generală a R. Moldova
La 22 mai curent acţionarii S.A. «Carmez» l-au concediat pe fostul director Anatolie Câşlaru. Mandatul său expira. Decizia legitimă a acţionarilor s-a bazat pe o serie de abateri, comise de domnul Câşlaru. Toate aceste încălcări sunt înregistrate în actul Comisiei de Audit, care a fost formată la cererea acţionarilor. Faptele pe care le conţine raportul Comisiei nu sunt de ajuns pentru a schimba conducerea întreprinderii, deşi multe dintre infracţiunile comise de domnul Câşlaru sunt suficiente pentru a-l atrage la răspundere penală. Acesta este motivul pentru care raportul de audit al Comisiei a fost expediat spre examinare Procuraturii Generale a R. Moldova. Profitând de confuzia în eşaloanele conducerii, cauzată de tulburările politice, domnul Câşlaru a atacat întreprinderea «Carmez» prin «black PR», prejudiciindu-i reputaţia şi ameninţând angajaţii... Vechea conducere are de ce se teme, deoarece Comisia de audit lucrează la S.A. «Carmez» până în prezent, dezvăluind noi încălcări ale vechii administraţii. Facem apel către Procurorul General al RM de a urgenta cercetarea raportului Comisiei de Audit întocmit la S.A. «Carmez». Aşteptăm ca statul să ne protejeze de fraude. Mai jos inserăm numai cele mai evidente fapte, descoperite de către Comisia de Audit.
Daune de 4 milioane de lei
În anul 2004, conducerea precedentă a S.A. «Carmez» a răscumpărat prin oferta tender 2 milioane acţiuni. S-ar părea că e o tranzacţie obişnuită. Cu toate acestea, există un «dar». În conformitate cu Legea cu privire la societăţile pe acţiuni o astfel de tranzacţie este posibilă numai în prezenţa fondurilor proprii. Încălcând legea, dl Câşlaru şi “Co “ iau credit… de la întreprindere. Aceasta este prima încălcare a legii. Cea de a doua se referă la dobânda aferentă împrumutului. O sumă considerabilă de 4 milioane de lei. Aceste fonduri sunt extrase de vechea conducerea a «Carmez»-ului, contrar legii, din sursele aceleiaşi socieţăţi, din profitul «Carmez»-ului. Din buzunarele acţionarilor care câştigă profit. Au suferit angajaţii, a căror remunerare depinde de rezultatul indicatoriilor financiari. A suferit, în cele din urmă, statul. Un venit mai mic, mai puţine taxe. Datorită dlui Câşlaru nu a fost achitată în bugetul statului suma de 813 mii lei impozit pe venit. Şi această persoană are încă îndrăzneala să vorbească în PR-atacurile sale faţă de «Carmez» despre responsabilitatea socială în afaceri? Doar că deciziile sale au dăunat acţionarilor, angajaţilor şi, pur şi simplu, cetăţenilor R. Moldova... Toată lumea a reuşit să simtă pagube. Mai puţin spaţiu ar ocupa articolul dacă am enumera cui dl Câşlaru nu i-a cauzat pagube. Desigur, sie însuşi.
Daune de 2 milioane de lei
În acelaşi an 2004, administraţia precedentă a «Carmez»-ului retrage 1 milion 970 de mii de lei. Aceasta se face fără acordul acţionarilor, ilegal. Pentru că doar cu acordul acţionarilor societatea de administrare poate decide ce să facă cu profitul. Este o axiomă a pieţei. De ce a uitat acest lucru doctorul în economie dl Câşlaru putem numai să presupunem. Într-un fel sau altul, profitul a fost amortizat de conducerea «Carmez»-ului abuziv. Din nou, dl Câşlaru a cauzat prejudicii nu numai acţionarilor şi angajaţilor, deoarece valoarea impozitului pe venit în rezultatul acestor acţiuni a fost redusă de la 2 milioane lei la 800 de mii. Bugetul de stat a fost lipsit de mai mult de un milion de lei. Câte pensii pot fi plătite din aceşti bani? Dl Câşlaru a preferat, în schimb, să «dea» veteranilor-membri ai întreprinderii seturi de carne... din oase. Încă se mai întreba, de ce bătrânii sunt nemulţumiţi? Într-adevăr, sătulul pe flămînd nu-l înţelege. Noi cerem Procuraturii Generale să examineze în ce mod profitul întreprinderii, deliberat, a fost subevaluat de dl Câşlaru şi partenerii săi în avantajul propriu.
Daune în valoare de 6 milioane şi jumătate de lei
Comisia de audit a descoperit încălcări într-adevăr scandaloase, care au durat din 2004 până în 2009. S-a constatat că în fiecare lună compania a pierdut produse costul cărora variază de la 100 la 200 de mii de lei! 10-20 mii de dolari în fiecare lună! Acest lucru a fost făcut în mod atât de deschis, încât urmele acestor tranzacţii ruşinoase nu au putut fi eliminate. Produsele au fost furate fără nici un document justificativ. Nici o indicaţie a ceea ce este sustras, în ce cantitate. Doar o bucată de hârtie cu suma sustrasă. Aceasta încă se numea protocol de control. Desigur, o astfel de bucată de hârtie nu este de ajuns. Şi pe baza unor hârtii nesemnificative Câşlaru şi “Co” privau «Carmezul » de 100-200 de mii de lei lunar, timp de cinci ani! Şi toate aceste dovezi se află în raportul Comisiei de audit. De asemenea, nu este stabilit ce producţie a fost sustrasă şi de unde a fost sustrasă. Să ne uităm la pierderile suferite de «Carmez»: anul 2004 - în mod ilegal este amortizată producţie în valoare de 1 milion 230 de mii de lei; 2005 - pierderi de 1 milion 198 de mii de lei; 2006 - pagube de 1 milion 350 de mii de lei; 2007 - 1 milion 183 de mii de lei; 2008 - 1 milion 145 de mii de lei. 2009 (până în aprilie) - 433 mii lei. Valoarea totală a daunelor, în perioada 2004 — 2009, este de 6 milioane şi jumătate de lei!
Pagube în sumă de 30 de milioane de lei
Unul dintre cele mai incredibile şi arogante abuzuri ale administraţiei precedente au fost maşinaţiile în cadrul staţiunii de agrement a «Carmez»-ului, de pe malul Mării Negre. Locul unde angajaţii se puteau odihni, împreună cu familia, la preţuri reduse ... pur şi simplu s-a evaporat. Mai bine zis, ea a rămas pe loc, doar că nu mai este... a «Carmez»-ului. Schema modului în care compania a pierdut dreptul de proprietate este cinică şi simplă.
Comisia de audit a constatat: a fost creată o filială a «Carmez»-ului, care a fost numită «Staţiunea Chernomor». Această societate aparţinea lui Valerie şi Marina Shinkariuk, lui Anatolie Câşlaru şi 48 la sută - «Carmez»-ului. Un an mai târziu, s-au produs schimbări, în rezultatul cărora cota acţionarilor s-a schimbat. Au apărut acţionari noi - Constantin Ciobanu şi Galina Florea, «Carmez»-ului aparţinând mai puţine acţiuni... După ce «Staţiunea Chernomor» a fost acaparată, ea deja putea fi divizată foarte uşor. Ceea ce a şi fost făcut. Simplu şi elegant. Staţiunea de agrement a «Carmez»-ului a fost... pierdută în instanţa de judecată, beneficiară fiind o firmă necunoscută din oraşul Nikolaev (Ucraina). Tot. Mingea a dispărut din mână.
Acum oamenii care au făcut această manipulare au îndrăzneala să defăimeze «Carmez»-ul, vorbind despre raiduri. Dar, după două mişcări făcute de ei, «Carmez»-ul a pierdut centrul de recreare, a constatat Comisia de Audit. Şi asta nu e tot! La întreprindere nu există încă nici un document cu privire la înstrăinarea proprietăţii. Până în 2008 a fost efectuată inventarierea la staţiunea de odihnă, fără a se cunoaşte că nu mai este proprietatea «Carmez»-ului. Dar chiar şi asta nu e tot! S-a constatat că, până în 2009, pentru centrul de recreare a «Carmez»-ului, care era de mult timp înstrăinat din cadrul companiei, s-au achiziţionat mese, scaune, saltele, echipament... Din contul «Carmez»-ului.
Rezumând aceste fapte stabilite de către Comisia de Audit, putem spune următoarele: «Carmez»-ului i-a fost înstrăinată staţiunea de odihnă, pe care apoi tot întreprinderea a întreţinut-o. Valoarea minimă estimată a acestei staţiuni este de 3 milioane de lei, valoarea reală e de cel puţin zece ori mai mare, astfel «Carmez»-ul suferind daune de treizeci de milioane de lei. De ce oamenii care au pricinuit astfel de pierderi nu depun mărturie la procuratură? În schimb, ei duc un «PR»-război împotriva companiei, pe care au jefuit-o. Oare statul va întreprinde ceva?
Acţiuni la preţ de 10 bani
Dl Câşlaru, care a răspândit în mass-media argumente despre rideri, avea de gînd să înfăptuiască exact un act de Rider. Şi acest lucru este confirmat nu numai de Comisia de Audit, dar şi de autorităţile de stat. Anume ei au oprit afacerea dlui Câşlaru. Bine-cunoscuta afacere, după care domnul Câşlaru, în anumite cercuri, este asociat cu unul din foştii prim-miniştri - «Tolik 10 bani». Da, 10 bănuţi. Este suma pe care dl Câşlaru urma s-o plătească acţionarilor, pentru fiecare acţiune, atunci când valoarea nominală a acţiunilor era de 10 lei, iar costul lor total - 33 de lei şi jumătate. Acum, valoarea unei acţiuni este de 51 lei... Dl Câşlaru calm planifica cumpărarea acţiunilor companiei, la preţul de 10 bani. Multor acţiuni. Nu este deloc surprinzător, la un astfel de preţ ...
Ulterior, dl Câşlaru intenţiona să achiziţioneze 48 la sută din acţiunile «Carmez»-ului pentru suma de 100 mii lei. Imaginaţi-vă! Jumătate din «Carmez» pentru o sută de mii de lei. Din fericire, afacerea a atras atenţia organelor legii şi dl Câşlaru pur şi simplu nu a putut finisa ceea ce a început. În caz contrar, cea mai mare întreprindere de prelucrare a cărnii din republică ar fi fost achiziţionată cu 200 de mii lei. Tot «Carmez»-ul» - cu 20 de mii de dolari. Dar, cu asemenea bani, nu poţi cumpăra nici un apartament cu o cameră! Şi ce uimeşte e faptul că Rider-ul, care a condus acest atac, acum acuză acţionarii (proprietarii) întreprinderii că sunt rideri.
În special, el învinuieşte compania «Globauto» care a cumpărat acţiunile la preţul de piaţă. Dar oare această companie intenţiona să cumpere acţiunile societăţii la preţul de 10 bani pentru o unitate? Toate acţiunile înfăptuite de «Globauto» sunt în deplină conformitate cu legea. Compania a procurat acţiunile întreprinderii “Carmez” la o licitaţie publică, la Bursa de Valori, la vânzarea proprietăţii de stat. Apoi – la tendere absolut transparente, unde fiecare acţionar poate onest şi deschis să efectueze operaţiuni de vindere-cumpărare a actiunilor. De fapt, economistul Câşlaru ignoră un fapt neplăcut pentru el. Tenderul este cea mai deschisă operaţiune posibilă. Şi, desigur, nu prin licitaţie a avut de gând să cumpere jumătate din «Carmez» dl Câşlaru, cu 10 de mii de dolari. Apropo, Comisia de audit, de asemenea, a constatat că dl Câşlaru, dorind să cumpere acţiunile, a acţionat în mod ilegal. El era un insider. Aceasta este persoana care deţine informaţii despre starea internă a întreprinderii. Prin lege, insider-ul nu are dreptul să achiziţioneze acţiuni. Cum, de exemplu, şi funcţionarii publici - să facă afaceri. Dar legea nu este pentru dl Câşlaru...
Daune de 2 milioane de lei
Aş dori să reamintesc dlui Câşlaru despre maşinile de lux, pe care le-a cumpărat şi cu care a călătorit, din banii «Carmez»-ului. O maşină - 800 mii lei. Altele - milioane de lei. Ar trebui să-i fie dlui Câşlaru neplăcut că şi acest abuz a fost descoperit de către Comisia de audit. Iar faptul că actuala conducere a «Carmez»-ului are intenţia să dispună de maşini, este în deplină conformitate cu dorinţa colectivului. Muncitorii vor decide unde vor merge banii din vânzarea acestor automobile de lux, absolut inutile întreprinderii. Premii, dezvoltarea de producţie, recompense de promovare a lucrătorilor mai activi ... Cum va hotărî colectivul de muncă, aşa să fie. Acest lucru va fi în deplină conformitate cu procedura cea mai democratică. Lucrătorii vor vota şi vor decide soarta acestor bani. Când dl Câşlaru activa, la astfel de lucruri puteai numai să visezi.
Pozna cu carnea
O mare parte din ceea ce stabileşte Comisia de Audit acum va fi într-un alt raport, dar informaţia furnizată Procurorului General este suficientă pentru deschiderea mai multor cauze penale. Noi cerem Procuraturii Generale, cât mai curând posibil, să înceapă munca în această direcţie, să investigheze inclusiv numeroasele excursii în străinătate a dlui Câşlaru. Dl Câşlaru afirmă că s-a dus în Brazilia la Carnaval (în mass-media a fost publicat restul programului acestui om în Brazilia) pentru a «lucra la carne». Aparent, el se referă la cărnoasele delicii a dansatoarelor braziliene? Iar când vine vorba de «Mafia de carne», Câşlaru, din anumite motive, nu menţionează rolul său în activitatea acestei organizaţii. Sub conducerea precedentă a «Carmez»-ului toţi furnizorii de carne erau obligaţi să plătească aşa-numita «mită». Da. Oamenii plăteau bani pentru a vinde producţia lor. Şi omul care a condus «Carmez»-ul, acum vorbeşte de « mafia cărnii”, de protecţia producătorului din ţară?...
În mod cert, e clar de ce o face. Dl Câşlaru, înfuriat şi speriat de investigaţia Comisiei de audit, doreşte să perturbe activitatea ei. Să şteargă urmele. S-a ajuns pînă la ameninţări la adresa angajaţilor «Carmez»-ului, gata să spună cum erau înfăptuite operaţiunile ilegale în întreprindere. Noi cerem Procuraturii Generale să acorde atenţie acestor fapte şi să răspundă cu promptitudine la ele. Cerem protecţia «Carmez»-ului.
Toate datele din acest articol sunt confirmate de rezultatele cercetării Comisiei de Audit.
Acţionarii şi Colectivul de Muncă al S.A. «Carmez»
|