Legalizarea portarmei permite cetăţeanului să-şi apere bunurile şi să-şi asigure propria securitate
Odată cu adoptarea în anul 1994 a legii care permite procurarea armelor de către persoanele fizice, numărul celor care au permis de portarmă în R. Moldova a ajuns pe parcursul acestor ani la cifra de 51 mii. Aceştia deţin peste 58 mii de arme, din care 35.113 cu ţeavă lisă, 7.752 cu gaze şi 1.531 cu ţeavă ghintuită*. De la începutul anului curent au fost eliberate 600 de permise noi. Sondajele arată că motivele pentru care moldovenii îşi doresc o armă ţin de securitatea personală, cea a bunurilor, dar şi practicarea vânătorii. R. Moldova, alături de România, este ţara în care o armă revine la 100 de persoane, în timp ce în aşa ţări ca Finlanda, Suedia, SUA, numărul de arme la 100 de locuitori este mai mare de 30.
Magazinul de Arme nr. 1 din capitală funcţionează de 8 ani şi nu duce lipsă de clienţi. Dimpotrivă, numărul acestora creşte în perioada sezonului de vânătoare. Directorul comercial al magazinului, Semion Istrati, ne-a dezvăluit că în topul celor mai solicitate tipuri de arme sunt cele de vânătoare, asta în condiţiile în care numărul vânătorilor existenţi în ţară constituie aproximativ 15 mii. Şi la categoria “preţ” armele de vânătoare bat recordul, acestea fiind comercializate la preţuri între 6.000 şi 85.000 lei. Pe poziţia a doua în clasament se află pistoalele, preţul cărora porneşte de la 5.500 şi atinge suma de 12.000 lei. Armele decorative sau cele de colecţie sunt mai puţin solicitate de clienţi, având un preţ de 2.500 - 3000 lei.
Moldovenii preferă “Baikal”
Întrebat care categorie de populaţie îşi manifestă interesul pentru procurarea armelor, directorul ne-a spus că pe lângă bărbaţi există şi femei care trec periodic pe la magazin pentru a-şi satisface pasiunea. Armele comercializate sunt aduse din mai multe ţări, în special din Rusia, Italia, Austria, Germania. Dl Istrati a declarat că cheltuielile suportate pentru transportul armelor, dar şi achitarea TVA-ului, fac ca preţul pe piaţa autohtonă să fie dublu, faţă de cel iniţial. Excepţie fac doar preţurile armelor ruseşti, care rămân neschimbate. Pentru moldoveni, cea mai apreciată marcă de pistoale rămâne a fi “Baikal”, la un preţ de 6.000 de lei. “Armele “Baikal” au un preţ accesibil, sunt de o calitate bună şi au fost testate de-a lungul timpului, fiind cunoscute încă din perioada primului război mondial”, susţine Semion Istrati.
Legea nr. 110 cu privire la arme, adoptată în 1994, indică expres faptul că orice persoană care a atins vârsta de 18 ani poate obţine un permis de portarmă, cu excepţia persoanelor care suferă de boli psihice, a celor alcoolice sau care au comis infracţiuni grave. Eliberarea autorizaţiei de portarmă se face de către Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, lista de documente necesare dobândirii permisului de portarmă include: certificatul medical şi psihologic, caracteristica de la primărie, certificatul de absolvire a cursurilor de mânuire a armei, achitarea unei taxe de stat în valoare de 198 lei. De asemenea, o condiţie obligatorie este ca solicitantul să aibă safeu acasă. După o serie de verificări, poliţistul de sector decide asupra eliberării autorizaţiei, în decursul a două luni.
Legislaţie permisivă
Spre deosebire de legislaţia altor ţări, în care sunt impuse anumite condiţii speciale de obţinere a permisului, cum ar fi lipsa antecedentelor penale, antrenamentul nu mai puţin de un an la poligon sau existenţa unui motiv întemeiat întru susţinerea acestui demers, la noi legea tace mâlc în aceste privinţe.
Motivele pentru care moldovenii îşi doresc să devină posesori de arme sunt trei la număr. Potrivit unui sondaj efectuat în cadrul Studiului cu privire la armele mici şi armamentele uşoare în R. Moldova, 78% dintre respondenţii moldoveni vor să-şi cumpere o armă pentru a-şi proteja familia, 41% - proprietatea, 38% - pentru sport şi vânătoare.
Nicolae Macovei, Şef Direcţie Securitate Publică a MAI, susţine că implementarea legii care permite portul individual de arme este binevenită pentru societatea noastră. Potrivit lui, cetăţeanul de rând trebuie să aibă dreptul la autoapărare, având în vedere faptul că organele de poliţie nu pot interveni în orice circumstanţe. “Legea respectivă funcţionează ca o profilaxie generală între cetăţeni. Legalizarea armei îi permite cetăţeanului să-şi apere bunurile, averea, să-şi asigure propria securitate”, remarcă Şeful Direcţiei Ordine Publică.
Referitor la modul cum influenţează portul individual de arme rata infracţionalităţii, N. Macovei a dat asigurări că din 1994 încoace, numărul crimelor produse în locurile publice este în scădere. El a mai adăugat că legalizarea portului de arme permite organelor competente să controleze mai bine situaţia, de vreme ce toate armele procurate de cetăţeni sunt înregistrate. Macovei a precizat că doar anul acesta au fost predate benevol peste 330 de arme. Conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, de la începutul anului curent au fost eliberate 600 de permise noi de portarmă. De asemenea, au fost comise 18 infracţiuni cu aplicarea armelor, dintre care 7 cu arme deţinute legal. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 7 furturi şi 6 pierderi de armă.
*Armă cu ţeavă ghintuită – armă care are un şanț în formă de spirală, făcut pe suprafața interioară a țevii, pentru a imprima proiectilului o mișcare de rotație necesară menținerii stabilității acestuia pe o traiectorie dată.