autor: Svetlana Corobceanu Postul public de televiziune “Moldova 1” instigă la ură interetnică
Ziariştii postului public de televiziune sunt scandalizaţi de faptul că funcţia de Preşedinte al Parlamentului poate fi ocupat de un cetăţean moldovean de origine etnică română. Sâmbătă, postul de televiziune “Moldova 1” a lansat un adevărat atac xenofob antiromânesc prin intermediul unui reportaj difuzat în cadrul buletinului de ştiri “Mesager”. Jurnaliştii de la “Moldova 1” au preluat un fragment din emisiunea “Chestiunea Zilei”, de la postul de televiziune “Jurnal TV”, cu participarea preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, în care acesta nu neagă faptul că este de origine etnică română şi că împărtăşeşte idei unioniste. Moderatoarea emisiunii de la “Jurnal TV” i-a adresat lui Ghimpu următoarea întrebare: “Mediile comuniste susţin că sunteţi un românofil, că sunteţi rusofob şi că sunteţi unionist, cum veţi combate acest gen de informaţii?”. Preşedintele Parlamentului a venit cu un răspuns detaliat, în care şi-a explicat atât poziţia sa de cetăţean, cât şi pe cea de politician. În cadrul buletinului de ştiri “Mesager”, la aceeaşi întrebare auzim doar un răspuns laconic “Da”, o afirmaţie ruptă din context. Adică avem un preşedinte al Parlamentului român şi unionist. Ulterior, spectatorii postului public de televiziune au putut vizualiza un sondaj realizat în stradă cu respondenţi care se arătau foarte îngrijoraţi de faptul că ţara ar putea fi condusă de o persoană care se consideră român. Sâmbătă, postul de televiziune “Moldova 1” a lansat un adevărat atac xenofob antiromânesc prin intermediul unui reportaj difuzat în cadrul buletinului de ştiri “Mesager”. Jurnaliştii de la “Moldova 1” au preluat un fragment din emisiunea “Chestiunea Zilei”, de la postul de televiziune “Jurnal TV”, cu participarea preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, în care acesta nu neagă faptul că este de origine etnică română şi că împărtăşeşte idei unioniste. Moderatoarea emisiunii de la “Jurnal TV” i-a adresat lui Ghimpu următoarea întrebare: “Mediile comuniste susţin că sunteţi un românofil, că sunteţi rusofob şi că sunteţi unionist, cum veţi combate acest gen de informaţii?” Preşedintele Parlamentului a venit cu un răspuns detaliat, în care şi-a explicat atât poziţia sa de cetăţean, cât şi pe cea de politician. În cadrul buletinului de ştiri “Mesager”, la aceeaşi întrebare auzim doar un răspuns laconic “Da”, o afirmaţie ruptă din context. Adicătelea avem un preşedinte al Parlamentului român şi unionist. Ulterior, spectatorii postului public de televiziune au putut vizualiza un sondaj realizat în stradă cu respondenţi care se arătau foarte îngrijoraţi de faptul că ţara ar putea fi condusă de o persoană care se consideră român.
Moldova 1 încalcă Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului
“Nu eu am decis cine sunt, nu eu am decis că sunt român, aşa cum nu eu mi-am pus numele Mihai Ghimpu, e opţiunea părinţilor mei. Ceea ce spun azi comuniştii este o politică mârşavă, o continuare a politicii sovietice. Nimeni nu trebuie să-mi spună cine sunt eu”, a răspuns Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii “Chestiunea Zilei”. La întrebarea prezentatoarei: “Sunteţi unionist?”, Ghimpu răspunde: “ Da, dar această idee îmi aparţine mie ca unui om care cunoaşte istoria. Orice om are dreptul de a avea orice idee în calitatea sa de cetăţean”, a mai spus el. Responsabili din cadrul departamentului Actualităţi TV al companiei “Teleradio Moldova” au refuzat să discute cu reporterul JURNALULUI pe marginea acestui subiect. Solicitată de JURNAL, avocata Janet Hanganu, consideră că jurnaliştii de la “Moldova 1”, prin reflectarea tendenţioasă a acestor informaţii, prin decuparea din context a declaraţiei lui Mihai Ghimpu, încalcă prevederile art. 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cazul dat, privind reflectarea corectă a informaţiei. “Nu este primul caz în care jurnaliştii de la “Moldova 1” prezintă tendenţios informaţia, iar declaraţiile politicienilor sunt rupte din context. În cazul dat, Mihai Ghimpu ar putea să înainteze nişte pretenţii împotriva acestei instituţii media şi să le ceară publicarea întregii sale opinii, solicitându-le, eventual, retractarea informaţiei xenofobe pe care au difuzat-o la postul public. Articolul 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului spune foarte clar că jurnaliştii trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile tinând cont de anumite circumstanţe, în cazul dat urmau să ţină cont de reflectarea corectă a informaţiei. Aici nu se cerea opinia jurnalistului şi nu era cazul ca declaraţiile politicianului să fie rupte din context”, a spus ea. Legea nu prevede restrcţii legate de etnia persoanei
Totodată, Janet Hanganu ne atrage atenţia că legislaţia Republicii Moldova înaintează nişte cerinţe legate de cetăţenia persoanei aflată la un post sau altul. Nicio lege însă nu prevede nişte restricţii legate de etnia sau identificarea etnică a persoanei care candidează sau ocupă anumite funcţii. “În cazul domnului Ghimpu, atunci când s-a declarat român, se referea la etnia sa. Astfel, o persoană de etnie ucraineană sau rusă, sau română dispune exact de aceleaşi drepturi ca o persoană care se identifică ca etnic moldovean, până la urma prin apartenenţă etnică este vorba de o autoidentificare personală şi nu există vreo restricţie în acest sens”, a mai spus Janet Hanganu.
|