autor: Svetlana Corobceanu În cele 42 de zile de detenţie, omul de afaceri Anatolie Câşlaru a refuzat să guste din bucatele din penitenciar de teamă pentru securitatea sa. N-a fost interogat niciodată în acest răstimp. În una din instanţele de judecată a solicitat să i se permită să meargă să-şi ceară iertare de la tatăl său, care a intrat în comă la 21 aprilie, în ziua când i s-a adus vestea că Anatolie a fost arestat. A mers la întâlnire escortat de poliţişti. JURNAL a realizat un interviu cu fostul director general al SA “Carmez” din care veţi afla detalii despre abuzurile legate de destituirea sa din funcţie şi condiţiile de detenţie în care a stat acesta. Domnule Câşlaru, în ce condiţii aţi fost reţinut şi cum aţi fost tratat în detenţie?
Am fost reţinut la cererea acţionarului SRL “Globauto”, aşa cum am mai spus, înaintată la preşedinţie. Personal am văzut semnătura fostului preşedinte Vladimir Voronin şi avizul procurorului general pe ea, acum acestea au dispărut şi a rămas doar cererea cu semnătura consilierului Sergiu Puşcuţă remisă Procuraturii Generale. Deşi “Globauto” a fost fondată în 2006 mi se aduc învinuiri precum că i-aş fi adus prejudicii materiale prin anii 1999-2000. Nu ştiu cum e posibil aşa ceva. La 16 februarie mi s-a intentat un dosar penal, iar la 21 aprilie mi-au intrat în birou procurorul Procuraturii municipale, Vlad Guzic, însoţit de angajaţii poliţiei. La solicitarea lor, le-am invitat pe angajatele Alla Bogdanova şi Galina Florea în birou şi ni s-a spus că din momentul acela nu avem dreptul să facem nicio mişcare şi să nu comunicăm cu nimeni. Au făcut percheziţii în birourile noastre. Deţineau informaţii concrete unde se găsesc dosarele de care aveau nevoie. N-am înţeles ce învinuiri ni se aduceau atunci când am fost reţinuţi. Iniţial, m-au dus în izolatorul Comisariatului General de poliţie. Primele zile am stat într-o celulă cu 6 persoane, printre acestea se găseau şi ucigaşi şi tot felul de infractori. Nu m-am implicat în discuţiile lor. Pe 23 aprilie m-au dus la judecătoria Râşcani, unde judecătorul de instrucţie G. Morozan mi-a adus la cunoştinţă că în cazul meu s-a emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Au motivat că am fost izolat ca să nu influenţez ancheta. Însă la 22 mai 2009, noul acţionar “Globauto” SRL convoacă Adunarea Generală a acţionarilor “Carmez” în cadrul căreia am fost destituit ilegal din funcţie. Conform legislaţiei, acţionarii trebuiau să fie înştiinţaţi cu cel puţin 30 de zile înainte de desfăşurarea şedinţei, anunţul însă a fost făcut public doar cu 16 zile înainte. Totodată, şedinţa n-a întrunit cvorumul necesar, care prevede 50 plus 1 din acţiunile cu drept de vot aflate în circulaţie. Din informaţia oferită de SA “Registru”, la 21 mai curent, SA “Carmez” avea plasate 2.160.905 acţiuni, din care 159.904 de tezaur. Prin urmare, în circulaţie cu drept de vot erau 2.001.001, pe când la adunare s-au înregistrat acţionari care deţineau doar 946.812 acţiuni, ceea ce constituie mai puţin de jumătate. Deşi adunarea s-a încheiat la ora 17.00, iar Camera de Înregistrare îşi încheie activitatea la ora 16.00, Camera de Înregistrare a efectuat modificările în registru în aceeaşi seară, eu fiind destituit şi înlocuit cu Andrei Antonevici, şeful de la „Globauto”.
Înainte să fiţi arestat intuiaţi că sunteţi filat ori că vi se ascultă telefoanele?
Simţeam că mi se ascultă telefoanele. Ulterior, mi-au arătat înregistrările discuţiilor telefonice ataşate la dosar. Acestea nu conţin nicio probă, niciun argument ca să fiu acuzat de ceva. Am avut o discuţie telefonică cu liderul AMN, Serafim Urechean, şi o interpretau că ar fi avut tentă politică. Este cert că m-au izolat pentru ca persoanele care stau astăzi în spatele SRL “Globauto” să poată acapara “Carmezul”. E regretabil faptul, dar am fost reţinut fără nicio probă. Scenariul era bine pregătit şi aveau toată susţinerea conducerii. Iniţial, au analizat activitatea întreprinderii. O singură doamnă avea acces la Registrul de evidenţă a acţiunilor întreprinderii şi, din momentul în care SRL “Globauto” a devenit acţionar, presupun că a fost angajata lor oferindu-le informaţia de care aveau nevoie.
De ce credeţi că vi s-au adus aceste acuzaţii?
Eram o persoană incomodă pentru că nu treceam cu vederea mai multe ilegalităţi comise la importarea cărnii. Am primit multe propuneri comerciale ca să importăm carnea până la 2,5 dolari, dar reprezentanţii Comisiei care eliberează autorizaţia de import ne-au respins cererile pe care le-am depus în repetate rânduri. Ca rezultat, eram nevoiţi să procurăm carne la preţuri de două-trei ori mai mari, de la firme intermediare. Aceste firme declarau la vamă preţuri mult mai mici la carne şi astfel diminuau plata impozitelor. Admitem că un kg de carne costă 3 dolari, firma importatoare trebuia să achite o taxă vamală – 20 %, adică 60 de cenţi şi încă 20 % TVA, în total 1 dolar şi 20 de cenţi. Cei care importau carnea declarau la vamă însă că acesta costă 50 – 60 de cenţi, nu 3 dolari, respectiv, plăteau o taxă mult mai mică. Dacă în 2008 am procesat în jur de 3500 de tone de carne, în medie la fiecare kg au avut de câştigat câte 2 dolari, respectiv câştigau în urma acestor ilegalităţi 7 milioane de lei. Noi doream să importăm singuri carnea. Cei care azi deţin monopolul asupra importului de carne îşi doresc controlul şi asupra întreprinderilor de procesare a cărnii.
Cine, totuşi, credeţi că deţine astăzi monopolul asupra importului de carne?
Este vorba de persoane care fac parte din clanul Voronin şi din anturajul acestei familii.
Sunteţi acuzaţi de actuala conducere SA “Carmez” că aţi fi implicat în vânzarea staţiunii “Cernomor” de pe malul Mării Negre, care aparţine acţionarilor?
Noi toţi ştim că la nivelul guvernului Republicii Moldova şi al Ucrainei nu s-a ajuns la o înţelegere referitor la obiectivele balneare de la Sergheievka, Zatoka şi Koblevo. Staţiunea de la Koblevo a fost acaparată ilegal. Noi am depus o cerere în judecată încă în 2004 referitor la această staţiune şi instanţa de judecată a adoptat o decizie în folosul întreprinderii. Cu regret, Ucraina nu recunoaşte deciziile noastre judecătoreşti. Şi în prezent întreprinderea luptă pentru a câştiga acest bun. Există speranţa că obiectivul va fi recuperat. Referitor la alte acuzaţii aduse în presă de actuala conducere a Carmez-ului, pe alocuri sunt nişte aberaţii, din care nici măcar eu nu înţeleg ce vor să spună.
În timpul în care aţi stat în detenţie, s-au făcut presiuni asupra dvs pentru a face anumite declaraţii?
Nu, deoarece nu am fost interogat niciodată. O singură dată m-au invitat ca să iau cunoştinţă de materialele care au fost ridicate din birou şi atât. Poliţia a avut un comportament adecvat. Mi s-a permis să mă întâlnesc cu familia şi cu avocaţii. La 21 aprilie, când tatăl meu a aflat că am fost reţinut, a intrat în comă. Simţeam că dânsul mă aşteaptă să-şi ia rămas bun de la mine. Sunt primul din cei opt copii şi el era foarte mândru de poziţia pe care o aveam în societate. La judecată le-am reproşat că sunt creştin, nu sunt criminal şi am cerut să mi se permită să-mi cer iertare de la tatăl meu care se afla pe patul morţii. Mi s-a permis, ultima oară l-am vizitat fiind însoţit de poliţişti. Mi-a spus doar câteva cuvinte: “îţi doresc drum bun”, după aceea a plecat în lumea celor drepţi. Însoţit de poliţişti, m-am întors în detenţie.
Care au fost condiţiile din celulă?
La dejun ni se oferea un ceai şi pâine, la prânz – fiind după sărbătorile de Paşti, cozonac şi ouă, iar seara – un pahar cu apă fierbinte şi pâine. Dar am refuzat această mâncare pentru că îmi era teamă. Le mulţumesc fiului şi soţiei Larisa că în tot acest răstimp au avut grijă de mine. Condiţiile în penitenciar erau sub orice critică. Dormeam pe un pat din scânduri. La sfârşitul lunii aprilie, instituţia urma să fie vizitată de o comise formată din reprezentanţi ai Consiliului Europei. Cu această ocazie ne-au dat saltele, iar după ce a plecat comisia ne-au luat şi saltelele.
Cine vă susţine în aceste momente?
În primul rând, familia şi feciorii. În al doilea rând, colectivul de la Întreprinderea SA “Carmez” unde am activat mai bine de 19 ani. Aceştia au înaintat demersuri colective în susţinerea mea la Preşedinţie şi la Procuratura Generală. Au fost şi dintre cei care mi-au întors spatele. Dar sper că timpul le va rezolva pe toate şi va arăta până la urmă cine are dreptate. Am fost lipsit de posibilitatea de a le explica situaţia acestor oameni. Or, ca urmare a recursului depus de procurorul Vlad Guzic la Curtea de Apel mi-a fost interzis să mă prezint la serviciu şi să comunic cu foştii angajaţi. Am depus cereri la organele de anchetă, în care am solicitat să fie analizate ilegalităţile legate de organizarea Adunării Generale a Acţionarilor SA “Carmez”, la care am fost destituit din funcţie, şi de însuşirea pachetului de tezaur în valoare de peste 4 milioane de lei. Rămâne să vedem ce dicizii va lua procuratura şi poliţia sectorului Botanica în acest caz.
|