autor: Marina LIŢA Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se întâlneşte la 21 august, în oraşul rus Soci cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Referindu-se la această vizită, analiştii politici din Republica Moldova susţin, pe de o parte, că vizita este legată de viitoare posibile scenarii. Pe de altă parte, alţi comentatori cred că este o vizită de mulţumire. Liderii coaliţiei îşi exprimă speranţa că pe agenda discuţiilor cu omologul său Medvedev vor figura chestiuni ce ţin de relaţiile bilaterale moldo-ruse.
Mai tare decât disciplina de partid
Analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru JURNAL că vizita lui Vladimir Voronin la Soci este legată de scenariile de comportament ale Partidului Comuniştilor în perspectiva proceselor politice ce urmează să aibă loc în Republica Moldova: formarea structurilor parlamentului, alegerea unui nou preşedinte şi formarea unui nou guvern. „Deocamdată s-a auzit că tot pe 21 august urma să fie organizată plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor, dar se vede că chemarea Moscovei este mai puternică decât disciplina de partid şi situaţia rămâne în continuare incertă”, opinează analistul. Nantoi meţionează că de la societatea în ansamblu, de la cei care s-au aşteptat la o schimbare la 29 iulie se cere vigilenţă şi consolidare. „Atunci când societatea este consolidată, actorii externi devin mai puţin importanţi, iar atunci când suntem slabi şi ne vindem cu 30 de bănuţi sau arginţi, devenim mai vulnerabili”, a conchis Oazu Nantoi.
Complexul Rusiei trebuie depăşit
Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu susţine, pe de altă parte, că oamenii la sfârşitul unei cariere, mai mult sau mai puţin strălucite, se întâlnesc cu cei care i-au sprijinit, ca să le mulţumească. „În aceeaşi cheie trebuie decodificată şi interpretată plecarea lui Vladimir Voronin la Soci”, menţionează Munteanu. Analistul politic mai spune că Rusia a mizat puternic pe partidul lui Vladimir Voronin şi a pierdut. „Chiar dacă a fost mai precaută şi mai prudentă în al doilea scrutin, în primul scrutin şi-a pus obrazul şi statutul la bătaie, sprijinind PCRM, partid considerat în Republica Moldova retrograd şi asociat cu declinul economic şi inabilitatea de a face faţă crizei politice din RM”, declară Munteanu. „Sperăm foarte mult că Federaţia Rusă va depăşi complexul dependenţei de un singur actor din RM şi că va putea să întreţină o relaţie normală, bazată pe respect, cu Republica Moldova, odată cu venirea noilor autorităţi politice la guvernare”, a conchis Igor Muntenu.
Voronin va fi încurajat de Medvedev
Observatorul politic Denis Cenuşă scrie pe blogul său că, după câteva săptămâni de neimplicare a Kremlinului în afacerile politice ale Moldovei, cu opt zile până la convocarea noului Parlament, Moscova şi-a reluat din nou activitatea. „Pentru început, comuniştii se simt nesiguri în noul for legislativ, vehiculând ideea trecerii în opoziţie în cazul unui eşec în tratativele cu liberal-democraţii, iar Vladimir Voronin a mărturisit că nu şi-ar dori alegeri anticipate”, opinează Cenuşă. „Întrevederea lui Medvedev cu Voronin poate juca un rol de încurajare pentru PCRM, Moscova dorind imunizarea politică a comuniştilor, o măsură preventivă menită să consolideze Partidul Comuniştilor, înaintea negocierilor cu AIE şi posibilele încercări ale liberal-democraţilor de a recruta “transfugi” din rândul comuniştilor descurajaţi”, subliniază observatorul. Cenuşă mai menţionează că preşedintele rus doreşte să-şi recupereze poziţiile după seria lungă de implicaţii occidentale în spaţiul politic moldovenesc. „Susţinerea “căpitanului unei corabii ce se scufundă” nu poate fi considerată un gest de disperare sau de milă faţă de Voronin şi PCRM, ci mai degrabă o nouă iniţiativă în lupta Rusiei pentru supremaţie în “vecinătatea sa apropiată””, opinează observatorul. Coaliţia AIE îi urează succes lui V. Voronin La rândul lor, cei patru lideri ai coaliţiei îi urează succes lui Vladimir Voronin la Moscova şi îşi exprimă speranţa că pe agenda discuţiilor cu omologul său Medvedev vor figura chestiuni ce ţin de relaţiile bilaterale moldo-ruse. “Îi urăm succes lui Voronin, pentru că multe probleme le-a hotărât cu Medvedev”, a comentat ironic Urechean. Marian Lupu, liderul PD, şi-a reiterat poziţia, potrivit căreia, orice contact extern este binevenit atât timp cât aduce beneficii şi poate contribui la depăşirea crizei politice din R.Moldova. Şi liderul PLDM, Vlad Filat, şi-a exprimat speranţa că scopul vizitei la Moscova este discutarea cu Medvedev anume a chestiunilor ce ţin de relaţiile bilaterale. „Poate Voronin va rămâne acolo, fiindcă tot mai des pleacă în Rusia”, a adăugat liderul PL, Mihai Ghimpu.
|