Ion Surdu „Ce fel de dialog? Care Alianţă? Noi n-am auzit despre nicio Alianţă” – astfel a reacţionat Mark Tkaciuk, deputat PCRM, când a fost întrebat de jurnalişti dacă comuniştii vor participa la discuţii cu liderii „Alianţei pentru Integrare Europeană”. Tkaciuk a precizat că PCRM va dialoga cu fiecare din cele patru partide liberal-democratice aparte. Totodată, în declaraţia adoptată sâmbătă de Comitetul Central (CC) al PCRM se arată că PCRM va forma „o coaliţie anticriză stabilă a partidelor politice, care se situează ferm pe platforma statalităţii moldoveneşti, a echităţii sociale şi democraţiei”. De asemenea, în decizia CC se menţionează că „doar Partidul Comuniştilor, în actuala componenţă a Parlamentului, deţine adevărata fracţiune majoritară, care a fost formată conform voinţei alegătorilor, ci nu în urma intrigilor ţesute în culise de anumiţi lideri politici, care au înjghebat din formaţiuni liliputane o oarecare coaliţie provizorie şi instabilă”. Replica celor patru lideri ai AIE nu s-a lăsat aşteptată în urma deciziei comuniştilor. Ei au anunţat că rămân pe poziţiile anterioare şi spun că nu vor purta discuţii separate cu PCRM. Liderii coaliţiei liberal-democrate cred că decizia comuniştilor reprezintă un prim pas spre provocarea unor noi alegeri anticipate. Vedeţi mai jos reacţiile reprezentanţilor celor patru formaţiuni care formează „Alianţa pentru Integrare Europeană”, lansate în cadrul unor discuţii la postul de radio Vocea Basarabiei. Vlad Filat, PLDM Pe alocuri chiar mă amuză aceste declaraţii ale PCRM, deoarece văd că partidul, în general, şi Voronin în special sunt departe de realitate. Nici nu încearcă, cel puţin, să vadă că lucrurile în RM stau cu totul altfel decât le văd ei. Faptul că ei nu recunosc Alianţa îmi aduce foarte bine aminte cum ei „nu vedeau” criza economică. Rămâne să-şi asume responsabilitatea pentru deciziile pe care urmează să le ia. Noi rămânem ferm pe poziţii, pentru că avem mandatul, dar şi înţelegerea ce trebuie să facem ca să depăşim problemele cu care se confruntă RM. Totodată, aş menţiona că aceste declaraţii denotă faptul că ei nu prea ştiu ce să facă, deşi par foarte hotărâţi. Cred că e cazul să avem un răspuns solidar din partea Alianţei şi acesta va fi în timpul apropiat.
Alexandru Tănase, PLDM Se confirmă acele ipoteze ale noastre care le-am expus acum un an - că partidul comuniştilor, fiind o formaţiune autoritară, nu va accepta jocul şi regulile democraţiei. Nu va pleca de la guvernare în cazul în care va pierde alegerile, într-o manieră democratică, aşa cum au venit la putere, în anul 2001. Ei vor face orice ca să se menţină la putere ilegal. Este foarte important ca societatea să fie mobilizată şi să poată riposta în faţa oricărei încercări de uzurpare a puterii de stat din partea PCRM. Probabil, săptămâna aceasta, când se va convoca prima şedinţă a parlamentului, ei vor face ceva pentru a bloca formarea organelor de conducere a noului for legislativ. Marian Lupu, PD Este o sfidare a procesului de dialog politic. Aş zice că respectiva declaraţie manifestă o lipsă totală de respect faţă de celelalte formaţiuni politice din parlament. Poziţia noastră rămâne absolut aceeaşi. Invităm PCRM pentru a ne aşeza la masa de tratative. Această decizie reprezintă un pas înapoi, dă dovadă de agresivitate şi, dacă doriţi, de un blocaj a dialogului politic. Dacă mai ieri eram oarecum optimist pentru depăşirea crizei politice, după aceste declaraţii trebuie să constat că PCRM este forţa politică care va genera alegeri anticipate, nedorite pentru ţară, înţelegându-se foarte bine că aprofundarea crizei politice o să aducă la o catastrofă economică şi politică în ţară. Oleg Serebrian, PD Este un mesaj îngrijorător. E o dovadă a faptului că PCRM, după vizita lui V. Voronin la Soci, şi-a definitivat strategia privind acţiunile sale în următoarele luni. E clar că PCRM va provoca alegeri anticipate. Eu n-am dubii în acest sens. Va încerca, probabil, să sugereze opiniei publice că responsabilitatea revine coaliţiei democratice. Mai mult - cred că va fi responsabilizat Partidul Democrat. Încrâncenarea cu care PCRM a pornit aceste discuţii, indică anumite temeri. Nu putem fi în nici un caz liniştiţi. Cred că criza politică se va aprofunda. Şi aici depinde foarte mult de cele patru formaţiuni, încă de opoziţie. Să fie împreună în această luptă, care deja nu este politică. Am impresia că Voronin a făcut, la Soci, şi promisiuni de geopolitică. Dumitru Diacov, PD Este un comportament arogant, o declaraţie care demonstrează că ei se simt tari, că nu vor să discute. Cred că, de la dreapta spre stânga – PLDM, AMN, PD – sunt trei formaţiuni cu care ei concret ar putea să discute. Ei pot să încerce să discute şi vor face acest lucru. Şi este absolut normal să creeze breşe, să caute soluţii. Eu nu ştiu ce pot să ne ofere în plus decât ceea ce noi ştim. Este important nu ce vor face comuniştii, dar ce vor face ceilalţi. Trebuie să vedem şi Alianţa cât e de alianţă, dacă există înţelegere. Coaliţia încă n-a pus pe masă nişte condiţii foarte clare: ce facem, cum mergem, cum votăm. Este foarte importat să se găsească răspunsuri la aceste întrebări.
Anatol Şalaru, PL Ar fi fost mare naivitate din partea noastră, dacă credeam că, peste noapte, ei vor depune armele şi vor deveni democraţi. Ne-am aşteptat la asemenea declaraţii. Se bazează pe dorinţa lui Voronin de a ocupa una din cele trei funcţii importante în stat. Voronin e gata să-şi sacrifice chiar şi partidul. Dacă ei vor alegeri anticipate, le vor avea la anul şi cred că PCRM va avea nu mai mult de 20 de deputaţi. Ei fac greşeli, cad în propriile lor capcane. Nu cred că electoratul nostru este atât de naiv ca să nu înţeleagă că Voronin nu e un antistatalist. Noi avem un program pe care îl urmăm. Sunt sigur că vor fi mai mult de opt deputaţi care vor vota pentru candidatul la funcţia de preşedinte al RM. Leonid Bujor, AMN Voronin încearcă, pe mai multe căi, să se menţină la putere. Faptul că cineva s-a referit la AMN şi PD sunt speculaţii, pentru a crea o breşă în cadrul Alianţei. Probabil, este o încercare de a induce lumea în eroare. Consider că sarcina principală a RM la etapa actuală este devoronizarea ţării. Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, responsabilitatea îi va reveni lui şi partidului comuniştilor. Igor Klipii, PD Este trist acest mesaj din partea comuniştilor. Ideea principală a lui Voronin este că va dezbina această alianţă, iar în cazul în care nu va reuşi s-o dezbine va face posibilul şi imposibilul, inclusiv prin căi ilegale, pentru a-şi păstra puterea. În opinia mea, e o persoană care percepe puterea în stat ca pe o proprietate personală. Mă tem că cineva din anturajul lui intim îl orientează spre o lovitură de stat. Declarând că nu vrea să dialogheze cu AIE, înseamnă că Voronin se opune unei stabilităţi politice, decisă de alegători după 29 iulie.
|