autor: Mariana RAȚĂ Sfârşit de epocă la Chişinău
PLDM, PL, PDM şi AMN anunţă că ar putea forma o coaliţie de guvernare. Îndată după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de miercuri, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) și Alianța Moldova Noastră (AMN) au anunțat că ar putea forma o coaliție de guvernare. Deși cele patru formațiuni susţin că se află încă în discuții, un lucru este cert – niciuna dintre ele nu va face coaliție cu Partidul Comuniștilor (PCRM). Fostul partid de guvernământ afirmă însă că este gata să facă o coaliție de uniune națională cu toate cele patru formațiuni politice. Iar analiștii politici sunt de părerea că în această situație PCRM s-ar putea vedea nevoit săr.m.
Coaliție în patru
”Urmează să avem o guvernare democratică a celor patru partide. Ne dorim o presă o liberă, o justiţie independentă, asigurarea unei economii concurenţiale, autonomiei locale. Optăm pentru normalizarea relaţiilor cu statele vecine - Ucraina, Rusia şi România. Ne propunem relansarea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi investigarea obiectivă a evenimentelor din 7 aprilie", a declarat ieri vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, cu referire la coaliția care urmează a fi creată în viitorul Parlament. Pentru aceeași formulă de guvernare au optat și reprezentanții celorlalte trei partide necomuniste care au depășit pragul electoral. ”Avem în vedere o coaliție din care să facă parte PL, AMN, dar și PD, dar acum suntem încă în discuții”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat, în cadrul unei alte conferințe din aceeași zi. Valeriu Lazăr, secretar al PD, susține că fracțiunea democrată va încerca să își asume rolul de conciliator în situația în care trebuie să se evite un blocaj constituțional, iar partidul său nu are divergențe cu colegii din partea dreaptă a eșichierului politic.
Şi comuniștii doresc coaliție
În cadrul unei conferințe de presă organizată după anunțarea rezultatelor exit-pollului, Vladimir Voronin a declarat că partidul pe care îl conduce este dispus pentru colaborare și crearea unei coaliții de uniune națională. Întrebat de jurnaliști cu cine crede PCRM că ar putea crea o coaliție în situația în care Marian Lupu susține că nu va accepta categoric o coaliție cu comuniștii, Voronin a precizat: ”Lupu s-a căsătorit cu Partidul Democrat şi nu se ştie încă ce influenţă are el în partid. Urmăriţi cu atenţie ce va urma. Ar trebui să-l urmăriţi mai atent pe Dumitru Diacov şi să nu-l subapreciaţi. El ştie ce face. Şi bine face". Dumitru Diacov a calificat declarațiile lui Voronin drept încercări de a glumi. Iar Lazăr a precizat că democrații nu pot accepta o coaliție cu comuniștii pentru că PCRM nu are obișnuința unei coabitări normale cu aliații politic, ”el își devorează partenerii de coaliție, nu se înține de promisiuni”. Secretarul PD, a reiterat declarația anterioară a liderului formațiunii potrivit căreia funcția de președinte nu e un scop în sine pentru democrați.
PD nu trebuie lăsat în afara coaliție
Analiștii politici văd mai multe soluții pentru situația creată. Cu toate acestea, susține Igor Munteanu, director executiv al IDIS Viitorul, în anul 2009 s-ar putea să nu se aleagă președintele republicii. Munteanu a făcut declarația în cadrul emisiunii de dezbatere de la JURNAL TV, precizând că cel mai important lucru acum este ca opoziția consolidată să poată prelua guvernarea republicii și să aleagă un Executiv competent, profesionist pentru a oferi soluții pentru criza economică. „Trebuie să ne punem problema cât de rapid se poate mobiliza corpul democratic, pentru ca să furnizeze acea alternativă la executiv. Este primul lucru de mare prioritate care se aşteaptă din partea lor. Să nu vorbim despre cum va fi ales, cine va fi ales preşedinte... În rândul doi, trebuie să se meargă nu pe ambiţii, ci pe oameni care inspiră încredere şi pot veni cu idei concrete pentru criza economică”, a spus Munteanu. Atât Munteanu, cât și analiștii politici Nicolae Negru și Petru Bogatu prezenți la aceeași emisiune sunt de părerea că Partidul Democrat nu trebuie lăsat în niciun caz în afara coaliției liberale.
Pericolul PCRM-ului
Cât privește situația PCRM, Munteanu afirmă că PCRM dădea semnale că ştie că este în declin. Respectiv, s-ar putea ca acum să justifice faptul că au ales raţional plecarea de la guvernare ca să profite de criza care se adânceşte, pentru ca partidele liberale să intre în această cursă. ”În felul acesta, ei se gândesc că ar putea distruge mult mai uşor liantul democratic al partidelor de opoziţie, decât atunci când ar fi rămas la putere, iar puterea ar fi fost contestată în continuare”, crede analistul. Colegul său, Nicolae Negru, afirmă că PCRM-ului nu îi este convenabil să se angajeze într-o zădărnicire a alegerii președintelui republicii. ”E un pericol pentru PCRM impactul unei decizii de blocare a alegerii președintelui. Acest pas ar fi distrugător pentru comuniști, iar Voronin a simțit înaintea noastră lucrurile astea”, a spus Nicolae Negru, subliniind că dacă cele trei partide de opozitie se vor ține de cuvânt și vor propune la funcția de președinte o persoană din afara celor trei partide, PD și PCRM nu ar avea cum să refuze de a o vota.
Voronin trăiește soarta lui Ceaușescu
Niciunul dintre cei trei analiști politici nu crede că fracțiunea democrată ar putea face alianță cu comuniștii. Potrivit lui Bogatu, grupul parlamentar al PD este acum unul foarte pestriț. „Oameni din noua echipă a lui Marian Lupu și vechea echipă a lui Diacov. În cazul în care se încearcă o migrare în direcția PCRM, grupul parlamentar al PD riscă să se destrame. Lupu nu are acest interes”, a mai spus Bogatu. În aceste condiții, afirmă analiștii invitați de JURNAL TV, viitorul PCRM este foarte sumbru. ”PCRM este în regres și în reflux. PCRM suferă nu doar o înfrângere morală, ci și organizațională. S-ar putea să avem o dezintegrare a acestui partid și s-ar putea să avem și deputați independenți care să se rupă din grupul parlamentar al PCRM”, a spus Munteanu. Referindu-se la Voronin, Munteanu a declarat: „Eu cred că dânsul trăieşte o dramă personală. Şi această dramă personală ar putea fi înţeleasă în termenii dramei lui Ceauşescu. Ceauşescu, care dintr-odată, într-o anumită zi, a aflat că poporul nu-l iubeşte. El (Voronin – n.n.) a aflat în aprilie că există foarte multă lume în această ţară care urăşte comunismul... lucru despre care nu ştia”.
Voronin, președinte până în 2010?
Și agenţia londoneză Reuters a dezvoltat câteva posibile scenarii despre cum va evolua R. Moldova în funcţie de rezultatul alegerilor de miercuri. Unul dintre scenarii arată că dacă Partidul Comuniştilor e învins atât de rău în alegeri încât nici măcar alianţa cu PD nu e posibilă, ajungerea la putere a partidelor prooccidentale şi proromâneşti ar putea modifica dramatic politica externă a Moldovei. Ele ar stabilii relaţii puternice cu România şi Uniunea Europeană, iar noul guvern ar putea lua în considerare ieşirea ţării din CSI – ceea ce ar cere ceva timp, dat fiind că jumătate din comerţul exterior al Moldovei se face în relaţia cu Rusia, de care depind şi 90 la sută din nevoile energetice ale ţării. E posibil să apară şi o cerere de intrare în NATO – care ar antagoniza Moscova, ar fi împotriva Constituţiei, care spune că R. Moldova e ţară neutră, şi va complica rezolvarea conflictului transnistrean. Dar dacă nimeni nu obţine majoritatea, Vladimir Voronin va rămâne preşedinte în exerciţiu până la 15 iunie 2010.
|