Traian Băsescu: „Oamenii din R. Moldova trebuie iubiţi, dar şi sprijiniţi!” Valentina Baciu Ieri, pentru câteva minute, fiecare sat de pe şoseaua Chişinău-Cahul a fost traversat de doi preşedinţi de stat, de două echipe de miniştri şi de o mulţime de funcţionari, jurnalişti şi poliţişti. Este pentru prima dată când un preşedinte român s-a decis să străbată cu maşina tocmai o jumătate de Moldovă. Traian Băsescu, însoţit de Mihai Ghimpu, a pornit spre Cahul ca un oaspete şi a ajuns ca un frate. Ca niciodată, acest traseu a fost curăţat de zăpadă şi presărat cu antiderapant - a recunoscut-o însuşi ministrul Anatol Şalaru, care a precizat că s-a muncit toată noaptea. Numai că antiderapantul n-a astupat şi găurile din asfalt... În ciuda acestui fapt, moldoveni stăteau mândri pe la intersecţii să facă cu mâna celor doi preşedinţi. Copii cu sănii, oameni cu lopeţi în mână sau cu găleţi porniţi la fântână rămâneau înmărmuriţi când vedeau că trece ditamai delegaţia. Pompieri, surori medicale, lume de peste lume a ieşit să vadă alaiul. Iar poliţiştii salutau smirna coloana... „…îngheţat de plăcere”, aşteptându-l pe Băsescu
Conform programului, dis-de-dimineaţă, Traian Băsescu, însoţit de omologul său Mihai Ghimpu şi delegaţiile amândurora, au mers la sudul republicii. Peste două ore ei au ajuns la Cimitirul de onoare al ostaşilor români de la Ţiganca. Aici, vreo mie de oameni au venit să-l vadă pe Băsescu. Imediat după ce oaspetele coboară din maşină, oameni cu flori şi drapele tricolore şi europene în mâini încep a scanda: „Băsescu!”. După ce-i repetă de mai multe ori numele, o femeie strigă, mai timid: „şi Ghimpu!”. Preţ de câteva minute delegaţiile asistă la un „Te Deum” la cimitirul eroilor români căzuţi lângă Cantemir, după care sunt trase câteva salve de armă în amintirea celor morţi pe câmpul de luptă. Primarul de Ţiganca se apropie de Băsescu şi-i spune că „a îngheţat de plăcere” aşteptându-l. În spatele lor, oamenii scandează: „Trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”. Preşedintele României nu se poate abţine să nu facă o baie de mulţime. La câţiva paşi, o profesoară se declară mândră că a venit să-l vadă pe Băsescu. În cele din urmă, coloana oficială porneşte la Cahul. Numai că în următorul sat copii şi maturii le îngrădesc calea. Din portbagajul unui „Mercedes” se aude strident „Deşteaptă-te, române!”. Coloana de automobile opreşte, iar Traiana Băsescu iese repede din maşină ca să dea mâna cu oamenii. Îi îmbrăţişează şi face poze cu ei. La Cahul delegaţia ajunge pe la ora mesei. Şi aici - lume multă cu braţele deschise. În piaţa din centru se văd câteva sute de oameni. Din nou baie de mulţime. Câteva femei mai în vârstă se pun la cale: „Noi o să-l strigăm şi el o să vină”. În cele din urmă vine Ghimpu la ele. „Dle Ghimpu, noi vă susţinem. Nu vă lăsaţi bătut”, îi spun acestuia. După care, cei doi preşedinţi intră în incinta Universitatăţii „B. P. Hasdeu”, unde au programată o întâlnire cu studenţii şi profesorii. Lumea rămâne cuminte în faţa universităţii. Câţiva bărbaţi îşi povestesc cum au dat mâna cu şeful României. De la femei aflăm că l-au aşteptat două ore ca să-l vadă. O profesoară din Brânza este foarte fericită şi regretă că nu şi-a luat şi feciorul. O altă femeie din Cahul, Maria Savcenco, e mai tristă. Îmi spune că nu a înţeles când vor inaugura Consulatul. Zice că e bolnavă şi nu are nici bani, nici puteri să ajungă la Chişinău să-şi facă viză. Dar are o fiică peste Prut şi ar vrea să nu mai existe graniţe şi vize... „Tânăra generaţie este un lucru esenţial”
„Am venit cu multă bucurie la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul pentru că întâlnirea cu tânăra generaţie din Moldova este un lucru esenţial. România nu priveşte la dvs. de undeva de pe un postament. Noi nu suntem departe de dvs. şi noi avem de evoluat. Chiar dacă Puterea de la Chişinău s-a schimbat, e nevoie ca RM să-şi ia un avânt ferm către UE, să facă reforme şi să reorganizeze instituţii”, le spune preşedintele României studenţilor basarabeni. El vorbeşte despre o solidaritate naţională şi despre costurile şi sacrificiile pe care românii le-au suportat în calea aderării europene. „Şi românii au strâns din dinţi când s-au mărit preţurile, dar cu toţii am vrut să ajungem în UE şi sacrificiile merită făcute”, mai spune şeful statului român. Băsescu promite că, în scurt timp, va fi negociat un acord în domeniul educaţiei şi vor fi reluate extensiile universitare. Clădirea consulatului După ce au semnat în cartea de onoare a Universităţii, cei doi oficiali s-a îndreptat spre clădirea în care va funcţiona consulatul din Cahul. Intră într-o casă cu etaj, pe care a rămas scris „Banca de Economii”. „Să o luăm că, după aia avem de lucru”, spune ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care iese primul din clădire, semn că reparaţia va dura mai mult decât până pe 31 martie. Deasupra, tavanul e crăpat în mai multe locuri. În acest răstimp Băsescu discută cu o funcţionară despre situaţia procedura de achiziţionare a clădirii. „Se lucrează la plan. Nu există încă un act de proprietate”, zice ea. Şi în faţa viitorului consulat mulţimea scandează „Băsescu!”. De data aceasta el intră repede în maşină şi pleacă. Câteva femei o strigă pe ministra Elena Udrea. Aceasta se lasă rugată, după care se apropie de basarabence. „Să ne trăiţi, să aveţi bucurii”, îi spun ele la despărţire. Obosite de drumul lung, delegaţiile se îndreaptă spre punctul de trecere de la Oancea, unde se despart. Mihai Ghimpu îi mulţumeşte lui Băsescu pentru vizită şi o ia înapoi spre Chişinău. Înapoi parcă drumul e mai plin de gropi. Şi de griji.
|