autor: Marina Liţa Pentru a evita tulburări în perioada campaniei electorale, Guvernul a decis că Investprivatbank urmează să fie cumpărată de către Banca de Economii a Moldovei
De cinci zile deponenţii Investprivatbank-ului protestează în stradă pentru a-şi recupera banii depuşi la banca lichidată printr-o decizie a Băncii Naţionale a Moldovei. Aceştia susţin că, în cazul în care nu vor primi banii până la alegerile anticipate din 29 iulie, vor bloca secţiile de votare. Pentru a calma spiritele şi a evita tulburări în perioada campaniei electorale, Guvernul a decis că Investprivatbank urmează să fie cumpărat de către Banca de Economii a Moldovei (BEM), a cărui acţionar majoritar este chiar Guvernul Republicii Moldova. Unii experţi menţionează că această decizie are un pronunţat interes comercial, astfel fiind urmărită majorarea cotei BEM pe piaţă. Deşi s-a vehiculat ideea că deponenţii Investprivatbank-ului vor putea recupera toţi banii, experţii susţin că, pentru început, li se vor restitui 6.000 de lei, aşa cum prevede legea, restul sumei urmând să fie achitată într-o perioadă nedeterminată.
Banca de Economii mai mult pierde decât câştigă
La 19 iunie 2009, Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcţionare a Investprivatbank-ului şi a pornit procedura de lichidare a băncii. Mai mulţi deponenţi au luat cu asalt sediile băncii, în speranţa că li se vor întoarce banii. „Am depus banii fiului meu, care se află de cinci ani în Italia şi vrea să se întoarcă acasă să-şi cumpere o casă”, spune Ana Achiruş, din raionul Basarabeasca. Pentru că nimeni nu îi lua în seamă, deponenţii au blocat traficul de pe strada Cosmonauţilor, declarând că nu vor renunţa la proteste, până nu vor recupera banii depuşi. Mai mult, protestatarii susţin că vor boicota alegerile parlamentare.
Ca să calmeze spiritele, pe 22 iunie curent, Guvernul Republicii Moldova a anunţat că va cumpăra, prin intermediul Băncii de Economii a Moldovei, Investprivatbank-ul, care a intrat în procedura de falimentare. „Guvernul Republicii Moldova deţine 56% din acţiuni la Banca de Economii, iar cumpărarea Investprivatbank-ului este o soluţie bună pentru deponenţii acestei bănci, dar nu şi pentru bancă”, a declarat Natan Garştea, directorul Agenţiei „Estimator-VM”. „Investprivatbank-ul nu este un cadou, întrucât, din câte ştiu eu, suma datoriilor este cu mult mai mare decât suma activelor. Astfel, din procurarea Investprivatbank-ului mai mult pierzi decât câştigi”, a declarat Natan Gârştea, expert al Agenţiei „Estimator-VM”.
„Investprivatbank-ul poate fi cumpărat cu un leu”
Decizia de a cumpăra Investprivatbank-ul vine din partea BEM, deşi Guvernul, în calitate de acţionar majoritar, trebuia să ia o decizie dacă vrea sau nu să cumpere Investprivatbank-ul. Referindu-se la decizia de achiziţionare a acestei bănci de către stat, prin intermediul Băncii de Economii, analistul economic Igor Gotişan susţine că e posibil să fi fost şi alte interese decât cele economice. „Nu putem exclude şi varianta că Banca Naţională a Moldovei a lăsat corabia să se înece”, spune Gotişan, expert IDEA.
Semne de întrebare ridică modul în care se va efectua tranzacţia şi din ce bani va fi cumpărată banca. „Dacă, în urma verificărilor, suma datoriilor va fi mai mare decât activele băncii, tranzacţia de vânzare-cumpărare a Investprivatbank-ului va fi una formală, banca putând fi achiziţionată cu suma de un leu”, a declarat Natan Garştea.
6.000 de lei, conform legii
Natan Garştea spune că, în cazul în care Banca de Economii va cumpăra Investprivatbank-ul, deponenţii acestuia devin deponenţii Băncii de Economii şi pot să solicite în aceeaşi zi banii. În acelaşi timp, Igor Gotişan susţine că, după cumpărarea de către BEM a Investprivatbank, în decursul unei luni, deponenţilor li se va achita doar suma de 6.000 de lei, conform legislaţiei Republicii Moldova. „Nu se specifică în ce mod va fi restituit restul banilor, cât timp va dura aceasta şi dacă se vor restitui”, spune Gotişan.
Angajaţii de la Investprivatbank, solidari cu conducerea băncii
Avocaţii administraţiei Investprivatbank-ului, care a fost arestată pe 19 iunie curent, au cerut Curţii de Apel s-o elibereze, deoarece aceasta pledează nevinovată, iar reţinerea ei este ilegală. Avocatul Mihail Murzac suţine că reţinerea lui Ivan Chârpalov este ilegală, motiv din care a cerut Curţii de Apel eliberarea preşedintelui de la Investprivatbank. Instanţa va judeca cele două cazuri vineri, 26 iunie.
Şi angajaţii Investprivatbank-ului au trimis pe adresa Procuraturii Generale a Centrului Anticorupţie un apel prin care cer eliberarea din arest preventiv a lui Ivan Chârpalov şi Alexandr Voznesenschi şi anularea deciziei de arest la domiciliu pe numele lui Lilian Cebanu. Scrisoarea a fost semnată de către 70 de angajaţi.
Judecătoria Buiucani a emis pe 19 iunie mandat de arest de 25 de zile, pe numele directorilor Investprivatbank-ului, aceştia fiind bănuiţi de încălcarea regulilor de creditare. Procurorii susţin că acţiunile lor au adus băncii prejudicii în volum deosebit de mare, fapt care a provocat lichidarea Investprivatbank-ului.
|