SAIT PERSONAL!!!!

Главная | Регистрация | Вход
Среда, 2024 Май 15, 15:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
!
KATEGORII
NOUTATI DIN TOATA LUMEA [67]
NOUTATI DIN TOATA LUMEA
NOUTATI MOLDOVA [455]
NOUTATI DIN MOLDOVA
Поиск
CALENDAR
«  Июнь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Главная » 2009 » Июнь » 24 » Oamenii au ramas fara depozite!!!!!!!!!!
23:23
Oamenii au ramas fara depozite!!!!!!!!!!
Investprivatbank – prima rândunică?
autor: Mariana RAŢĂ

Prin lichidarea „Investprivatbank”-ului s-a urmărit scopul de a obţine controlul asupra acestei bănci de către persoane din anturajul conducerii de vârf a statului

Cazul „Investprivatbank” poate deveni periculos pentru piaţa bancară din R. Moldova. Deşi nu există motive pentru a bănui că o altă bancă din R. Moldova ar putea repeta soarta „Investprivatbank”-ului, experţii susţin că totul va depinde de comportamentul populaţiei. Cât priveşte deponenţii băncii lichidate vinerea trecută, nu există siguranţa că aceştia îşi vor putea recupera banii depuşi. În această situaţie, experţii recomandă persoanelor fizice să-şi depună economiile în mai multe bănci (preferabil în bănci mari de pe piaţa moldovenească – n.r.), pe un termen de cel mult şase luni, în mai multe valute.

Lovitura de ciocan

Vestea despre lichidarea „Investprivatbank”-ului a venit ca o lovitură de ciocan în moalele capului pentru deponenţii acestei bănci. Acum o lună, mai mulţi oameni care aveau depuşi bani la această bancă au dat alarma, plângându-se în presă că instituţia financiară refuză să le returneze depozitele, deşi termenul expirase. Atunci, însă, conducerea băncii a dat asigurări că totul „e sub control” şi spiritele încinse s-au mai calmat. Şi, deodată, Banca Naţională a Moldovei (BNM), chiar în ziua în care intrau în vigoare noile prevederi legale care ofereau împuternici instituţiei de a lichida bănci, anunţă că „Investprivatbank” urmează să fie lichidată. Printre motivele care au determinat lichidarea băncii, anunţate de viceguvernatorul BNM, Ema Tăbârţă, este managementul neadecvat al conducerii „Investprivatbank”, care a adus banca în incapacitate de plată.

Dodon promite că banii vor fi întorşi

Auzind că banca urmează a fi lichidată, peste o sută de bătrâni, deponenţi ai băncii, au venit luni la sediul acesteia pentru a-şi cere banii. Timp de câteva ore protestatarii au stat la uşa încuiată a băncii, sperând că astfel îşi vor putea recupera economiile de o viaţă. Pentru că nimeni nu a venit să discute cu ei, oamenii au promis că vor protesta şi în zilele următoare. Vicepremierul Igor Dodon şi guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, susţin însă că acest lucru nu este necesar pentru că deponenţii „Investprivatbank” îşi vor putea recupera integral banii depuşi la bancă. „Sunt sigur că măsurile care se întreprind în prezent vor permite ca deponenţii să-şi primească toate mijloacele depuse, dacă vor dori”, a specificat Dodon. Experţii în domeniu nu sunt însă la fel de siguri. Expertul economic, Igor Gotişan, crede că aceste promisiuni sunt declaraţii superficiale. „Acum depinde ce bancă va prelua activele „Investprivatbank”. Dar, chiar şi aşa, nu se ştie dacă îşi va putea asuma acea bancă asemenea obligaţii”, afirmă Gotişan, precizând că deponenţii băncii pot miza doar pe returnarea a 6.000 de lei, sumă garantată prin lege. Sorin Hadârcă, expert al Clubului IDEA, afirmă la rândul său că există şanse pentru ca majoritatea deponenţilor să-şi poate recupera integral economiile. „Sumele restante vor fi redobândite în procesul lichidării băncii. Acţionarii sunt cei care vor suferi mai mult, fiind ultimii pe lista celor care pretind la activele băncii”, susţine Hadârcă. Iar directorul Agenţiei „Estimator-VM”, Natan Garştea, notează că deponenţii îşi pot recupera cea mai mare parte din banii depuşi, problema însă e în cât timp. În cazul dacă banca va fi lichidată din contul resurselor proprii, oamenii şi-ar putea redobândi banii în câţiva ani. Dar dacă activele băncii vor fi preluate de o altă bancă, banii ar putea fi restituiţi deponenţilor în câteva luni.

„Investprivatbank” putea fi salvat, dar nu a meritat

Potrivit mai multor politicieni, lichidarea „Investprivatbank”-ului a fost pregătită din timp. Iar scopul urmărit este de a obţine controlul asupra acestei bănci de către persoane din anturajul conducerii de vârf a statului (lucru care se va vedea atunci când vor apărea ofertele pentru cumpărarea băncii – n.r.). Deşi evită să se refere la acest subiect, experţii confirmă că BNM ar fi putut evita lichidarea „Investprivatbank”-ului, dacă intervenea mai devreme. Dar, spun ei, acest lucru nu ar fi fost necesar. „În principiu, se putea face ceva pentru a salva această bancă. Dar asta ar fi însemnat că BNM ar fi creditat o afacere neperformantă, din contul banilor publici. Eu cred că aceasta nu ar fi corect faţă de cetăţenii R. Moldova”, spune Natan Garştea. De aceeaşi părere este politicianul Veaceslav Platon, vicepreşedinte al „Moldincombank”, care afirmă că nu se merita ca BNM să încerce să salveze această bancă. Expertul Sorin Hadârcă consideră că, în situaţii obişnuite, orice bancă are acces la creditele BNM, dar există şi anumite „reguli de joc”. Aceste reguli sunt ca banca să rămână solvabilă şi lichidă. Însă, începând cu luna martie curent, „Investprivatbank” a încălcat principiul lichidităţii curente.

Cazul „Investprivatbank” nu se va repeta?

Pentru că lichidarea „Investprivatbank”-ului a provocat panică în rândul populaţiei, lucrul care interesează, momentan, cel mai mult opinia publică este dacă acest caz se poate repeta. Iurie Gotişan afirmă că situaţia în sistemul bancar din R. Moldova nu e chiar atât de proastă, dar ce se va întâmpla mai departe va depinde de comportamentul oamenilor. „Dacă ei vor intra în panică şi vor începe să-şi retragă depunerile bancare, o situaţie similară ar putea fi de neevitat”, spune expertul. Opinia lui este susţinută şi de directorul agenţiei „Estimator – VM”. „Alte bănci care s-ar afla într-o situaţie atât de gravă nu sunt. Situaţia câtorva bănci a fost destul de dificilă la începutul acestui an, dar, din câte ştiu, aceste bănci au depăşit situaţiile dificile”, ne asigură Garştea.

Expertul clubului „IDEA”, Sorin Hadârcă, este însă de altă părere. Potrivit lui, se poate întâmpla orice, căci criza economică încă nu este depăşită. „Este evident rolul pe care l-a jucat panica în falimentarea „Investprivatbank”-ului, prin urmare nu aş recomanda nimănui să acţioneze din impuls, ci mai întâi de toate să se informeze privind solvabilitatea şi lichiditatea băncii la care-şi păstrează economiile”, a declarat el.

Vicepreşedintele „Moldincombank”, Veaceslav Platon (deputat AMN – n.r.), susţine şi el că în acest moment situaţia pe piaţa bancară este destul de complicată, dar nu e critică. „Pe termen scurt, oamenii nu trebuie să se teamă. BNM nu va mai admite repetarea situaţiei de la „Investprivatbank”, a dat el asigurări. Iar politicienii Alexandru Oleinic şi Vlad Filat au lăsat să se înţeleagă că „Investprivatbank” este doar prima rândunică. În curând, ar putea falimenta şi alte bănci mici din R. Moldova.

Категория: NOUTATI MOLDOVA | Просмотров: 492 | Добавил: iurie81 | Теги: Investprivatbank – prima rândunică? | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
arhiva
foto hazlii prikol ady-vecina ady-astai nunta ka-n povesti ady-surorile ady-astazi beau cu fratii mei Adrian Ursu Jumatate Eu Adrian Ursu & Natalia Barbu Lasa-ma 28 недель спустя / 28 Weeks Later ( 647 miliarde de lei. 15 sekunde inainte de efir : Мальчишник в Вегасе online 17:55 // Taisia Voronin lustruieşte 29 iulie ADRIANURSU-Lamultiani.mp3 ADRIANURSU-Nasule.mp3 AKORD-Unde-idragostea.mp3 ALA MELNICOVA-Cantecul vietii.mp3 ALEXA-Dj-ulPreferat.mp3 în In : România Voronin ALEXA-UndeEsti.mp3 триллер 13 iunie Жанр : Боевик драма Vlad Filat Marian Lupu криминал Traian Băsescu приключения Alb şi negru: Uniunea Europeană non Смотреть (2009) DVDRip Онлайн фильм / Hydra / Road (2009) DVDRip Онлайн / Aa Dekhen Zara a numeroase „perle” A trecut aproape un an de cand Alex 26 iun. Cântăreţul american Michael a deced A.Leahu-Barbatelul meu.mp3 130 de mii de lei pentru confortul // EXCLUSIV: Cea de-a doua expertiz 12:38 // Deponenţii “Investprivatba 10:15 // Un vameş moldovean a renun ieri (foto) 1000 de buletine de vot ascu 10:32 // Chişinăuenii vor verifica actuala campanie electorală a target=blank href=http://pichosti // INTERESANT: CSJ susţine că afirm // Răfuială cu foc de armă la parcu 2009: стертая память / 2009 Lost Me 7 aprilie: aşa cum a fost autor: Ma - a declarat pentru JURNAL tânăra c 19 Iulie 2009 03:43 In 48 de state 19 Iulie 2009 onlain Online acesta // Fermierul care a vărsat lapte pe Смотреть онлайн 7 mln. lei Alegeri „toxice” autor: Marina Liţa PL 2009 (doc) PLDM marţi (2010) Actiune aktiune 120 de zile printre piraţii somalez (2011) online SERIALE MADE IN RUSIA 13 persoane şi-au pierdut viaţa dup 15 august agricultorii s-au pomenit şi astăzi aceasta nu se aplică în toate s 23 august 1939 – 24 august 1944 a Tratatului a avut loc un eveniment de excepţie Vladimir Voronin 5 ani de la tragediadia din Beslan a declarat a declarat într-un interviu acordat a şcol 898 sau 798 lei pentru o Gcal? SA „ adresat recent p 567 mln. persoane 7 aprilie 2009 - 7 octombrie 2009 I această candidatură a fost votată d 55 de persoane au fost rânite de o a ameninţat ieri dimineaţă că o va Alertă cu bombă la Procuratură Vict
Mini chat
200
MP3
STATISTICA

Copyright MyCorp © 2024 | Хостинг от uCoz