ng>Comerţul exterior al R.Moldova, afectat de introducerea vizelor pentru cetăţenii români
IntroDeciziile politice ale Chişinăului lovesc economia autor: Victoria Popa vizelor pentru cetăţenii români din 9 aprilie curent a dus la diminuarea schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova. Potrivit datelor statistice, volumul comerţului dintre România şi Republica Moldova în primele patru luni ale anului curent a constituit 150 milioane de dolari, faţă de 285 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce constituie o reducere de aproape 50%. Importurile româneşti în Republica Moldova în primele patru luni ale anului curent s-au redus cu 60,5%, iar exporturile cu peste 20%.
În primele patru luni ale anului curent, volumul total al comerţului exterior al Republicii Moldova a înregistrat o scădere dramatică, totalizând 1.395,9 milioane USD sau 70,7% din valoarea acestuia din perioada similară a anului 2008. În acest interval de timp, exporturile au însumat 372,6 milioane USD, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2008 cu 21,9%, iar importurile – 1023,3 milioane USD, ceea ce constituie o reducere cu 31,5%. Deficitul balanţei comerciale pentru această perioadă a atins cifra de 650,7 milioane dolari USA.
Tendinţe similare sunt remarcate şi în schimburile comerciale cu principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În acest sens, sunt ilustrative exemplele deteriorării performanţelor în comerţul cu România şi Federaţia Rusă, unde importurile din aceste ţări s-au redus cu 60,5% şi, respectiv, 61,7%, iar exporturile în aceste state, cu 21,8%. Valoarea drepturilor vamale înregistrate în primele patru luni ale anului 2009 au scăzut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 73%, de la 1,6 mln lei la numai 442 mii lei. Cele mai mari probleme au fost cauzate de tranzitarea mărfurilor pe la frontiera cu Republica Moldova, constată experţii IDIS „Viitorul”.
România – colacul de salvare
Solicitat de JURNAL, economistul Viorel Chivriga de la IDIS “Viitorul”, a afirmat că avem o situaţie similară cu cea din 2005-2007, când „politicul” a prevalat „economicul”. În anii respectivi, au fost stopate exporturile de produse vegetale, animaliere şi băuturile alcoolice în Federaţia Rusă. Din cauza sistării exporturilor în Federaţia Rusă au suferit nu politicienii, dar ţăranii, vinificatorii şi exportatorii. Întreprinderile vinicole au fost puse pe brânci, i-ar viticultorii trei ani la rând au avut parte de preţuri derizorii la materia primă pe care o livrează la aceste întreprinderi.
Viorel Chivriga menţionează că România a fost întotdeauna în situaţiile de criză un colac de salvare pentru Republica Moldova. După instituirea de către Rusia a interdicţiilor la exporturile moldoveneşti de produse vegetale şi băuturi alcoolice, exportatorii moldoveni şi-au reorientat în regim de urgenţă exporturile spre piaţa statului vecin. În anul 2008, când Consiliul de Miniştri al UE a adoptat Regulamentul de introducere a unor preferinţe comerciale autonome pentru Republica Moldova, s-a ţinut cont de faptul că a fost abolit regimul de liber schimb între ambele state şi că extinderea din 2007 a avut un impact negativ asupra unor produse-cheie de export din R. Moldova. Comerţul cu statele UE
În opinia expertului economic, introducerea regimului de vize pentru cetăţenii din România este unul din factorii care vor contribui la diminuarea volumului comerţului bilateral extern, dar şi la schimburile comerciale cu statele Uniunii Europene. Pentru anul 2009 este anticipată o reducere a exporturilor şi importurilor cu 29,3% şi, respectiv, 35,8 la sută faţă de anul 2008. În aceste condiţii, este necesar de a susţine cu orice preţ acest sector. Realitatea este că avem firme mixte moldo-romăne, investitori români în Republica Moldova şi viceversa, dar şi cetăţeni simpli care suferă din cauza regimului de vize instituit de Chişinău. Pe de altă parte, acest pas este un semnal negativ transmis potenţialilor investitori europeni în Republica Moldova.
Ştefan Golubciuc, directorul general al SA “Natur Bravo”, producător de conserve din fructe şi legume şi sucuri concentrate din r. Floreşti, a afirmat că introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români a influenţat colaborarea cu partenerii de afaceri din România. ”Este mult mai greu de colaborat şi de stabilit relaţii de parteneriat. Problema deschiderii vizelor există şi pentru agenţii economici din România şi pentru cetăţenii R. Moldova. În mai, curent, am depus actele pentru viză în România, pentru un an de zile, dar viza a fost deschisă pentru 7 zile fără nici o explicaţie”, a spus Ştefan Golubciuc.
Revenirea la normalitate
Pentru redresarea situaţiei din comerţul exterior, Viorel Chivriga este de părere că Republica Moldova trebuie să producă bunuri competitive atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. La fel, Moldova trebuie să cucerească temeinic pieţe noi pentru produsele sale, să le păstreze pe acelea unde este prezentă şi să promoveze exporturile. O revenire la normalitate ar constitui şi abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români.
În acest sens, autorităţile Republicii Moldova iau în considerare eliminarea regimului de vize pentru oamenii de afaceri din România, a declarat prim-vicepremierul moldovean, Igor Dodon.
Solicitat să comenteze influenţa pe care o are regimul de vize impus de Chişinău pentru cetăţenii români, Dodon a spus că autorităţile intenţionează să examineze mai detaliat tot ce ţine de regimul de vize pentru oamenii de afaceri şi investitori. "Ştim că mulţi investitori străini au venit în Republica Moldova prin filialele din România, precum Groupe Societe Generale. Va fi necesar să examinăm suplimentar această chestiune şi acum lucrăm în această direcţie", a declarat Dodon.
Referindu-se la comerţul dintre cele două state, el a spus că România rămâne în continuare unul din partenerii principali, iar ritmul de scădere a schimburilor comerciale dintre cele două state nu este mai mare decât tendinţa generală.
În ianuarie-aprilie, ponderea exportului Republicii Moldova în principalele ţări ale Uniunii Europene a fost: în România – 20%, Italia – 10,2%, Germania – 6,1%, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 4%, Polonia – 3,2%, Elveţia – 2,7% şi Franţa – 2,5%. Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 35,2%, ceea ce reprezintă o diminuare a cotei deţinute în perioada respectivă a anului trecut cu 3,6%. În Federaţia Rusă au fost exportate mărfuri în valoare de 71,6 mln dolari, în Belarus – de 27,4 mln dolari şi Ucraina – de 19,4 mln dolari.
|