Surprizele şefului statului: pentru unii plăcute, pentru alţii – de neînţeles Foto: Colaj UNIMEDIA |
| Sîmbătă, 13 iunie, deasupra Ungheniului apăruse un helicopter. O porţiune de drum în zona stadionului central fusese blocată. Cîteva autospeciale: o maşină de stingere a incendiilor, alta a Salvării, s-au îndreptat în aceeaşi direcţie. Cu helicopterul, pentru un scop nobil. La Ungheni, pe calea aerului, urma să vină preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin. „Sîmbătă, Colegiul Naţional de Grăniceri, deschis aici cu doi ani în urmă, a avut prima promoţie. Cu această ocazie, preşedintele a vizitat colegiul, i-a felicitat pe absolvenţi, le-a înmînat diplomele”, ne-a spus Gheorghe Raţă, şeful Direcţiei teritoriale control administrativ, cel care, practic, a gestionat deplasarea şefului statului în teritoriu.
Totodată, potrivit aceleeaşi surse, Vladimir Voronin a vizitat gazoductul Bălţi-Drochia-Ungheni. „Anul acesta, se desfăşoară etapa a doua a construcţiei obiectului respectiv – pe teritoriul raionului Ungheni. Gazoductul a început de la hotarele cu raionul Sîngerei şi va finaliza la staţiile de distribuţie de la Mănoileşti şi, respectiv, Zagarancea”, ne-a oferit explicaţiile de rigoare Gheorghe Raţă. Bucurie mare la Buşila.
Vestea că în satul Buşila vine însuşi preşedintele statului, Vladimir Voronin, l-a bulversat pe primarul Valeriu Toderică. „Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost: ce facem, cum ne pregătim?”, a recunoscut dînsul. Unde mai pui că, de cînd se ştie, nici un şef de stat nu a vizitat această localitate. A adunat imediat consilierii locali pentru a ţine sfat. Au decis să-l întîmpine pe Vladimir Voronin ca pe un preşedinte: cu flori, cu pîine şi sare. S-au găsit şi costume naţionale, şi un aparat de fotografiat ca să imortalizeze momentul. Cîteva dintre fotogra fiile făcute acolo ne-au fost oferite, de către primăria Buşila, şi nouă, fapt pentru care le mulţumim.
În cîmp,la 150 metri de sat
Helicopterul prezidenţial a aterizat chiar în cîmp, pe cotele ţăranilor. Desfăşurare de forţe şi acolo: salavarea, maşina pompierilor. O porţiune de drum din traseul Pîrliţa-Făleşti a fost blocată, fapt ce a provocat nemul ţumirea şoferilor. În cîmp fusese ridicat şi un cort, ne-a spus primarul de Buşila. Împreună cu respondabilii de la Moldova-Gaz, cu alţi oficiali veniţi la faţa locului, preşedintele a examinat harta pe unde va trece gazoductul, a discutat preţ de cîteva minute despre construcţia acestuia şi a dat unele indicaţii. „S-a pus sarcina ca pînă la 27 august să fie dat în exploatare acest gazoduct. Ţevile deja sînt, acum se hotărăşte problema de achiziţionare a două staţii de reducere a presiunii gazelor, care vor fi instalate la Buşila şi la Zagarancea. Au participat reprezentanţii de la „Moldova-Gaz”, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului Vladimir Baldovici, au fost prezente toate persoanele implicate”, a menţionat şeful Direcţiei teritoriale control administrativ.
Conducerea raionului – neglijată.
„Probabil, vizita şefului statului la Buşila ar fi rebuit să aibă loc şi cu implicarea noastră, în calitate de autoritate locală de nivel doi”, a remarcat vicepreşedintele raionului, Ludmila Guzun. Potrivit dânsei, conducerea raionului a aflat despre evenimentul care urma să se producă de la primari. „Ei ne telefonau şi ne întrebau detalii despre această vizită. Nu era clar nici unde se vor întruni, nici ce subiecte vor fi puse în discuţie. Primarii ne-au spus că au fost anunţaţi de către angajaţii Direcţiei teritoriale control administrativ Ungheni”, a afirmat vicepreşedintele. „Această întîlnire de lucru a fost organizată de centru. Vineri, fiind în drum spre Chişinău, am fost telefonat şi mi s-a pus în sarcină să anunţ cinci primării care vor fi aprovizionate cu gaze de la gazoductul respectiv, de la staţia de la Buşila. Or, paralel cu construcţia gazoductului, primarii trebuie să se îngrijească de elaborarea proiectelor pentru sate, ca să nu se întîmple că avem gaz, şi nu putem să-l folosim. La această întrunire a participat şi Constan tin Fuior, şef interimar al Secţiei raionale construcţii. Aşa că ei au ştiut. Nu pot spune de unde”, remarcat Gheorghe Raţă. „Pe parcursul zilei de vineri am aşteptat să fim informaţi oficial despre vizita respectivă şi să vedem unde este rolul nostru. Căci gazoductul Bălţi-Drochia-Ungheni este un obiect de importanţă majoră pentru raion, mai ales dacă ţinem cont de problemele cu care s-a confruntat Ungheniul în perioada crizei gazelor din iarna anului curent. Fiind construit pe teritoriul raionului, sigur că aveam şi noi unele întrebări şi ne-am aşteptat să fim invitaţi. Nu a fost să fie. Am aşteptat toată ziua de vineri, sîmbătă de dimineaţă. Pînă la urmă, am decis să-l delegăm la acea întîlnire pe Constantin Fuior”, afirmă Ludmila Guzun.
Nici primăria Ungheni n-a fost luată în seamă
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, susţine că a aflat despre vizita reşedintelui Vladimir Voronin la Ungheni din surse neoficiale. „Deoarece preşedintele statului a avut o vizită de lucru nu doar în oraşul Ungheni, ci şi în alte localităţi, ar fi fost normal să fie anunţate autorităţile publice raionale care, la rîndul lor, urmau să mă informeze pe mine, ca primar de Ungheni, pe ceilalţi primari. N-a fost informată conducerea raionului, n-am fost informat oficial nici eu”, a menţionat dînsul. Totuşi, Alexandru Ambros s-a deplasat la Colegiul de grăniceri. „Am considerat de cuviinţă să fiu prezent, deoarece ar fi putut apărea unele întrebări la care aş fi putut răspunde doar eu”, a explicat primarul. Fiind întrebat dacă a discutat cu Vladimir Voronin, dînsul a spus: „Preşedintele nu a venit să mă vadă pe mine. Ne-am salutat şi doar atît”.
Este inadmisibil ceea ce se întîmplă
Fiind întrebat dacă i se pare normal ca despre vizita şefului statului în raionul Ungheni să nu fie anunţată oficial conducerea raionului, Gheorghe Raţă, şeful Direcţiei teritoriale control administrativ a spus: „În cazul dat (vizita la Buşila, la gazoductul Bălţi-Drochia-Ungheni), nici beneficiarul, nici antreprenorul nu este Consiliul raional. Totuşi, ar fi putut fi invitat şi vicepreşedintele raionului, că doar gazoductul e pe teritoriul raionului. Dar nu am fost noi organizatorii şi nu a fost de competenţa noastră să facem invitaţia respectivă”. „Consider că era absolut normal ca autorităţile locale să fie informate”, a fost laconic primarul Alexandru Ambros. „Este inadmisibil ceea ce se întîmplă. Atunci cînd am fost informaţi că la Ungheni domnul preşedinte a fost întîlnit de Valeriu Calmaţui (liderul organizaţiei raionale a Partidului Comuşniştilor), care nu are nimic în comun cu autoritatea locală, ne-am pus întrebarea: ce fel de vizită a fost: de lucru sau electorală? Dacă a fost o vizită de lucru, s-a încălcat acea verticalitate a puterii, prin care trebuia să fim şi noi implicaţi. Dacă a fost o activitate electorală, de ce s-au folosit resursele statului?”, s-a întrebat vicepreşedintele raionului, Ludmila Guzun, după care a conchis: „Cu asemenea acţiuni şeful statului nu face decît să dezbine şi mai mult societatea”.
|