Republica Moldova, marfă ieftină ţi bună de cumpărat pentru Rusia Prim-vicepremierul rus Igor Suvalov, aflat la Chisinau, pentru a participa la o reuniune a CSI, s-a intalnit vineri cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, cu care a discutat, intre altele, problema acordarii unui credit rus pentru Republica Moldova, transmite ITAR-TASS, citata de Agerpres. De asemenea, la inceputul saptamanii, vicepremierul moldovean Igor Dodon a menţionat ca guvernul este in negocieri cu mai multe parţi privind contractarea imprumuturilor externe. Printre posibilii donatori, el a numit Federatia Rusa. S-ar putea ca, in cadrul vizitei la Moscova, sa fie discutata posibilitatea contractarii unui imprumut de la Rusia, precum si participarea investitorilor rusi la proiectele investiţionale in infrastructura, fapt menţionat in repetate randuri atat de premierul Zinaida Greceanii, cat si de catre vicepremierul Igor Dodon, scria Interlic Moldova. Analistii au menţionat ca, in cazul in care Moldova va contracta credite externe de la Rusia, acest fapt ar putea fi interpretat drept o schimbare a vectorului politicii externe a ţarii: indepartarea de Uniunea Europeana.
Mai nou, vizita si declaratiile lui Suvalov vin in sprijinul ideii ca Moscova vrea sa cumpere Republica Moldova cu totul. Sprijinindu-i pe comunistii lui Voronin, este usor de inteles ca au sorti de izbanda. Mai ales ca partidele de opozitie sunt nevoite sa apeleze la populatie, pentru a-si finanta campania electorala. Banii Moscovei
”Noi am discutat problema acordarii unui credit Republicii Moldova din partea Rusiei, precum si probleme de cooperare economica intre cele doua tari, in contextul vizitei pe care presedintele Vladimir Voronin urmeaza sa o efectueze la Moscova, la 22 iunie”, a indicat Igor Suvalov. El a participat la reuniunea Consiliului economic al Comunitatii Statelor Independente (CSI), desfasurata in premiera la Chisinau.
Vladimir Voronin se va deplasa luni la Moscova, pentru o vizita de lucru la invitatia seful statului rus Dmitri Medvedev, a anuntat vineri serviciul de presa al Kremlinului. Scopul vizitei liderului comunist nu a fost precizat nici de presedintia de la Moscova si nici cea din Moldova, dar analistii si presa de la Chisinau au avansat deja zilele trecute ideea ca deplasarea lui Voronin in Rusia ar fi legata de solicitarea un credit. Analistul politic de la Chisinau, Igor Botan, comenta joi, pentru agentia Info-Prim, ca Vladimir Voronin se duce sa cerseasca de la Federatia Rusa suport economic in plina campanie electorala. ”In cazul in care nu dispunem de nici o informatie despre scopul vizitei, nu ne ramane decat sa ghicim. Dar presupunerile sunt facute in baza comportamentului Partidului Comunistilor (PCRM) din precedenta campanie electorala, cand Republica Moldova a fost vizitata de catre ministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina. Atunci Republicii Moldova i s-a promis ajutor economic, in caz de dificultati’, a afirmat Igor Botan.
El a semnalat faptul ca,”in campania electorala precedenta /pentru alegerile din 5 aprilie/, Voronin a facut niste cedari imense Federatiei Ruse, semnand declaratia de la Barviha (martie 2009, la resedinta presedintelui rus, n. r.), prin care, practic, a cedat solutionarea conflictului transnistrean”. ”Acum, e posibil, sa se faca cedari in sectorul energetic. Putem ghici ca vor promite cedarea in favoarea Gazprom-ului”, a opinat expertul de la Chisinau.
De amintit ca, la inceputul acestei luni, seful Moldovagaz, Aleksandr Gusev, afirma ca grupul Gazprom ar putea obtine prin hotarare judecatoreasca punerea sub sechestru a activelor societatii ruso-moldovenesti din cauza datoriilor pe care Transnistria le are la gazele furnizate. “Daca Gazprom va cere toate datoriile pentru gaz, inclusiv datoria Transnistriei, concernul rus poate sa obtina toate proprietatile Moldovagaz si sa devina astfel proprietar cu drepturi depline, iar Moldovagaz va ramane fara active, fara magistrale, fara conducte de transport”, declara Aleksandr Gusev.
Inghititi de Rusia
Recent, ZIUA avertiza ca UE risca sa isi piarda influenta din spatiul rasaritean in urma manevrelor Moscovei. Uniunea Europeana are nevoie de o noua strategie vizavi de statele de la granita sa rasariteana pentru ca acestea sa nu reintre in sfera de influenta a Rusiei, se arata intr-un raport publicat de European Council on Foreign Relation (ECFR), o asociatie neguvernamentala de la Bruxelles specializata in studiul relatiilor internationale.
Cele sase tari la care face referire raportul intitulat “Limitele extinderii: Puterea UE si a Rusiei in raport cu vecinatatea problematica” sunt Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan, practic statele-tinta ale instru¬mentului politic al Parteneriatului Estic lansat de UE pe 7 mai la Praga. Autorii acestui raport, analistii Andrew Wilson si Nicu Popescu, avertizeaza in legatura cu pericolele nerevizuirii politicilor UE vizavi de aceste tari care tind, pe fondul crizei economice globale, sa intre din nou in sfera de influenta a Moscovei.
Nu sunt bani - Opozitia face apel la populatie
Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a lansat vineri un apel catre populatie, rugandu-i pe cetateni sa sustina financiar formatiunea sa in campania electorala pentru alegerile anticipate din 29 iulie, informeaza Jurnalul de Chisnau, citat de HotNews.ro. “La ora actuala, partidul se confrunta cu probleme financiare, de aceea are nevoie de sprijinul si ajutorul cetatenilor, pentru a face fata campaniei electorale si pentru a debarca comunistii de la guvernare”, a declarat Ghimpu. (Ziua)
|