Mai multe partide parlamentare? autor: Mariana RAŢĂ În viitorul Parlament ar putea ajunge mai multe partide. De această părere sunt unii analişti politici care susţin că micşorarea pragului electoral de la 6 la 5 % (adoptată ieri de deputaţii comunişti – n.r.) ar putea aduce în viitorul Legislativ partidul sau partidele care îl vor avea cap de listă pe Marian Lupu, dar şi PPCD-ul. Alţi experţi consideră, însă, că adevăratul scop al micşorării pragului electoral este de a scădea din intensitatea demersurilor actualelor partide de opoziţie liberale.
PPCD şi Lupu
„Prin reducerea pragului electoral Partidul Comuniştilor (PCRM) oferă posibilitatea ca în viitorul Parlament să ajungă şi alte forţe politice mai cooperante cu actualul partid de guvernământ. E valabil pentru formaţiunile de centru-stânga sau PPCD”, consideră analistul politic Oleg Cristal. În opinia lui, prin reducerea pragului electoral, fie şi cu un singur procent, se pot stimula ambiţiile şi speranţele unor partide de pe spectrul de centru-dreapta, care au participat la alegerile anterioare, să mai încerce şi la alegerile anticipate. „Aceasta înseamnă dispersarea electoratului pe segmentul de centru-dreapta, voturi "furate" de la actualele partide parlamentare de opoziţie, resturi electorale care, preponderent, ajung la PCRM, confuzie în rândul alegătorilor indecişi, dezbateri electorale plictisitoare şi "diluate"”, explică Cirstal. Totuşi, crede analistul, de pe urma micşorării pragului electoral ar avea de câştigat şi AMN, dacă e să luăm în calcul trendul negativ înregistrat în ultimul timp de acest partid. Alţi actori politici care vor avea de câştigat de pe urma micşorării pragului electoral ar putea fi PPCD (care în acest caz ar mai avea nevoie de 2 % pentru a ajunge în Parlament) şi partidul care îl va avea în frunte pe Marian Lupu.
Doar partidul lui Lupu
Analistul politic Oazu Nantoi este de părerea că această diminuare a pragului electoral ar putea aduce în Parlament (în anumite condiţii – n.r.) doar partidul care îl va avea în frunte pe Marian Lupu. „Este evident că anume accederea în Parlament a mai multor partide a fost scopul urmărit de comunişti prin micşorarea pragului electoral. PCRM vrea să stimuleze nişte iluzii pentru ca mai multe partide fără şanse de a ajunge în Parlament să se aventureze în alegeri şi comuniştii să aibă de cules mai multe mandate prin redistribuirea voturilor”, a mai explicat Nantoi. Igor Boţan, analist politic şi director executiv al ADEPT, afirmă la rândul său că micşorarea pragului electoral este un fel de simulare a cedării comuniştilor în faţa opoziţiei pe fundalul schimbării pragului de validare a alegerilor. „Rezultatele alegerilor din 5 aprilie au arătat că niciunul dintre partidele care nu au ajuns în Parlament nu s-a apropiat de 4 %. În aceste condiţii, are şanse de a accede în Legislativ doar polul social-democrat condus de Marian Lupu, dacă acesta va fi creat”, a opinat Boţan.
Adevăratul scop
Analistul politic Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”, este însă de cu totul altă părere. Potrivit lui, această diminuare a pragului electoral nu va aduce în viitorul Parlament niciun partid nou. „Probabil, comuniştii se gândesc că în acest fel mai multe partide de centru vor dilua din polarizare, gândindu-se că nu vor mai fi comuniştii şi anticomuniştii, ci comuniştii şi mai multe partide de centru. Centrul în actualele condiţii nu poate, însă, să aducă acel echilibru la care unii s-o fi gândit. Adevăratul scop al acestei diminuări este de a scădea din intensitatea demersurilor actualelor partide de opoziţie liberale”, susţine Munteanu.
|