Vice-premierul Roșca a depus jurământul în lipsa presei și a rugat jurnaliștii „să-l informeze” dacă va utiliza resursele administrative în campania electorală Foto: vitaliegutu.wordpress.com |
| (UPDATE: 10:05) Iurie Roșca, noul vice-premier al Republicii Moldova, numit în funcție prin decret prezidențial, a depus jurământul azi, 17 iunie, fără prezența presei. Președintele în exercițiu Vladimir Voronin l-a felicitat pe noul vice-premier și a declarat că “Iurie Roșca își va onora cu onestitate funcția”, deoarece el “și în Parlament și-a îndeplinit responsabilitățile cu demnitate”.
Iurie Roșca a declarat că va comunica constant cu presa. “Comunicarea dintre mine și mass media va fi una cât se poate de bună. Voi satisface curiozitatea jurnaliștilor de fiecare dată”. Vice-premierul a declarat că va pleda pentru optimizarea cheltuielilor, iar direcția prioritară în activitatea sa va fi combaterea corupției.
Roșca a mai declarat că “viitorul Parlament al R. Moldova va fi unul funcțional, de asta să fiți siguri”, optând pentru un dialog între grupurile politice. Iurie Roșca a respins ideea că ar putea utiliza resursele administrative în campania electorală și a rugat jurnaliștii "să-l informeze" dacă vor depista astfel de situații. Iurie Roșca îl substituie în funcție pe ex-vice-premierul Valentin Mejinschi și va coordona activitatea structurilor de forță în noul Guvern, inclusiv combaterea corupției, a criminalității, asigurarea ordinii publice etc.
Anterior, premierul Zinaida Greceanîi a declarat în fața presei că portofoliul de vice-premier, care era deținut de Valentin Mejinschi, a fost lichidat pentru a economisi bani din bugetul de stat.
UNIMEDIA amintește că Iurie Roșca este liderul Partidului Popular Creștin Democrat, partid care a rezultat din cadrul Frontului Popular, ce organizase Marea Adunare Națională în primii ani de independență a statului Republica Moldova. Ulterior, din cea mai activă formațiune de opoziție, PPCD intră în coaliție în 2005 cu PCRM și devine un aliat fidel al acestuia. La alegerile din 5 aprilie 2009, PPCD nu accede în Parlament, clasându-se sub pragul electoral de 6%.
|