autor: Svetlana Corobceanu Valeriu Soltan, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), a fost reţinut pentru 25 de zile în izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), fiind suspectat că ar fi cerut 12 mii de dolari de la directorul unui post de radio. Acesta a fost reţinut la 12 iunie, iar la 13 iunie, Judecătoria sectorului Buiucani a decis deţinerea sa în arest. Valeriu Soltan a mai fost arestat de CCCEC, acum doi ani, în iunie 2007, împreună cu alţi membri ai CCA, atunci însă ofiţerii şi-au retras învinuirea.
În 2007, membrii CCA Valeriu Soltan, Ruslan Pleşca şi Ludmila Vasilache au fost suspectaţi că ar fi extorcat 60 mii euro directorului unei întreprinderi care prestează servicii emisie TV, în schimbul eliberării licenţei de emisie, cu ulterioara protejare a activităţii firmei. Ulterior, ofiţerii de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei care le-au adus aceste acuzaţii i-au scos pe Valeriu Soltan şi Ludmila Vasilache de sub învinuire. Ruslan Pleşca a fost cercetat, iniţial, în stare de arest, iar apoi eliberat pe cauţiune. Ludmila Vasilache şi Valeriu Soltan s-au adresat în instanţa de judecată şi au cerut despăgubiri morale pentru prejudiciul de imagine adus prin acuzaţiile de complicitate la un caz de luare de mită. Valeriu Soltan declara că CCA a devenit ţinta unui joc murdar pus la cale de persoane deranjate de unele decizii ale Consiliului care le-ar afecta interesele.
Judecata le-a dat câştig de cauză
Potrivit Ludmilei Vasilache, la 2 decembrie 2008, instanţa de judecată a sectorului Buiucani le-a dat câştig de cauză urmând să le fie achitate câte 2.000 de lei din bugetul de stat în calitate de prejudiciu moral. În ultimul moment, Valeriu Soltan şi-a retras cererea prin care solicita despăgubiri morale. „Azi dimineaţă, am aflat că a fost iarăşi reţinut. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum, în 2007 însă, pot spune cu toată certitudinea că a fost o comandă politică. Atunci insistam ca în listele de posturi de televiziune şi radio să fie mai multe posturi româneşti. După ce ofiţerii CCCEC ne-au scos de sub învinuire, ne-am adresat în instanţa de judecată unde ni s-a dat câştig de cauză. În ultimul moment, am aflat că Valeriu Soltan şi-a retras cererea privind recuperarea prejudiciului moral. Nu ştiu care au fost motivele de care s-a ghidat”, ne-a mai spus Ludmila Vasilache.
Nereguli la CCA
Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din RM, cofondator al postului de radio „Vocea Basarabiei”, a declarat pentru JURNAL că în repetate rânduri a semnalat neregulile care au loc la CCA, dar că nu s-au luat măsuri. În nouă ani, conducerea acestui post de radio a solicitat aproape 200 de frecvente şi a obţinut numai opt. „Alte posturi de radio care au apărut cu mult în urma noastră au obţinut de două ori mai multe frecvenţe şi mai calitative. Consumatorii noştri au mari probleme cu recepţionarea. În cazul nostru, e vorba de obstrucţionări politice. Pe când în cazul celorlalte posturi, ştiu că frecventele s-a obţinut cu mită. Am semnalat faptul că fostul preşedinte al CCA a mers în SUA pe banii unui post de radio, altădată – în Turcia. Am scris un raport pe care l-am înaintat Parlamentului despre corupţia care domina acolo. Păstrăm aceste documente pe care le vom pune în aplicare când la putere vom avea o conducere care se va ghida de legile din acest stat. Reamintim că şi NIT a obţinut frecvenţe naţionale în reţeaua construită de stat cu derogări de la legislaţie. Directorul general al acestei companii era membru al CCA. Aşa s-a construit tot holdingul acesta mediatic”, a mai spus Saharneanu.
Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, ne spune că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, prin 2003 – 2004, pentru o frecvenţă se plătea mită în valoare de 2500 de euro, acum sumele sunt însă mult mai mari. „Este o structură coruptă. Au împărţit cele mai bune posturi de televiziune pentru canalele protejate de comunişti, cum este N4, Omega TV, Radio 10. E o dezordine totală şi în domeniul televiziunii prin cablu. Cabliştilor li se pune condiţia să retransmită posturile NIT, N4, Prima, Eu tv, în rest, pot face ce doresc. Nu se mai uită că în grila cabliştilor trebuie să fie 75 procente de posturi în limba română, se prefac că nu văd această încălcare. Important ca cele câteva posturi protejate să fie retransmise”.
|