autor: Mariana Soltanici Mii de studenţi moldoveni pleacă în SUA prin intermediul programului “Work and Travel” Tot mai mulţi studenţi moldoveni se lasă anual vrăjiţi de ofertele de muncă ale agenţiilor de angajare “Work and Travel”. În căutarea unei experienţe de viaţă inedite şi, evident, în speranţa acumulării unor rezerve financiare pentru viitor, tinerii noştri se aventurează tot mai frecvent pe “tărâmul făgăduinţelor”, în speranţa că vor cuceri lumea sau, cel puţin, o părticică din ea. Iniţiat de Departamentul de Stat American şi monitorizat de Ambasada SUA în R.Moldova, Programul Summer Work and Travel Moldova durează trei luni şi jumătate, studenţii fiind nevoiţi să achite preţul unui contract care variază între 1300 şi 3000 de dolari. Achitarea acestei sume include costul programului, diverse taxe, viza pentru SUA, biletul de avion tur-retur.
Dacă în 2002, atunci când Programul “Work and Travel” s-a lansat şi în R.Moldova, la acesta au participat 50 de persoane, ulterior numărul studenţilor dornici de a vedea America a crescut continuu – de la 1.400 în 2006 până la 5.500 în anul 2008. Anul acesta, aproximativ 2.500 de studenţi vor merge în SUA în cadrul Programului Summer Work and Travel. Însă, indiferent de aspectele negative, riscurile asumate de tineri, toţi cei care au pornit la drum, şi la propriu şi la figurat, s-au întors acasă cu aspiraţii şi idei noi. “Cea mai mare aventură a vieţii mele”
Nu mai puţin tentat să aplice la un astfel de program a fost şi Octavian Plopa, absolvent al USM, care în vara anului 2008 s-a hotarât să se implice în “cea mai mare aventură a vieţii” lui, după cum spune el însuşi. Dintre toate destinaţiile Americii, meleagurile însorite ale statului Florida i-au “surâs” lui Octavian încă de la început, astfel că toate celelalte probleme apărute au devenit o formalitate. Pentru suma de 8 dolari pe oră, tânărul a lucrat în calitate de asistent de bucătar la un restaurant din Destin, mic orăşel din Florida, scăldat în apele Oceanului Atlantic. “Deşi este un orăşel mic, lipsit de aglomeraţia megalopolisurilor americane, Florida Santa Rosa Beach, litoralul unde am stat, constituie un superb centru turistic, iar pentru noi, cei veniţi din Moldova, locul s-a dovedit a fi un adevărat colţ de rai”, povesteşte tânărul.
Timp de trei luni şi jumătate, cât a durat programul, el a reuşit să îmbine cu succes orele de muncă şi cele de odihnă, profitând din plin de soare şi de valurile oceanului. În condiţiile în care plata pentru cazare ajungea până la 350 de dolari pe lună, Octavian s-a mai angajat la un al doilea job pentru a face rost de bani suficienţi pentru supravieţuire şi pentru distracţie. “Îmi plăcea să-mi petrec timpul făcând cumpărături la supermarket, de unde mă întorceam de fiecare dată cu coşul plin acasă, ceea ce la noi în ţară nu prea îmi permiteam”, spune tânarul. Printre avantajele enumerate de Octavian, referitoare la experienţa prin care a trecut, poate fi uşor desprins unul destul de convingător pentru mulţi: “mi-am recuperat toţi banii cheltuiţi, adică cei 3.000 de dolari, în plus, mi-am procurat diverse lucruri utile şi mi-au mai rămas şi bani de cheltuială”, afirmă Octavian. Pe lângă asta, fostul student s-a mai ales şi cu o revelaţie de proporţii în ceea ce priveşte cultura americană, dar nu numai: “am întâlnit acolo oameni interesanţi din toate colţurile lumii – brazilieni, argentinieni, japonezi, indieni cu care am împărtăşit idei, cunoştinţe, întâmplări de viaţă”.
Poate unicul lucru cu care Octavian nu s-a putut împăca pe parcursul şederii sale în State a fost mâncarea, care i-a “asigurat” vreo şase kg în plus.
31 de agenţii implicate în program
Prin experienţe similare ca cea prezentată mai sus au trecut zeci de mii de tineri de-ai noştri pe parcursul acestor ani, iar la baza acestor tendinţe de a munci în America stau mai multe motive. Conform spuselor lui Radu Tincu, manager vânzări în cadrul agenţiei Acord Travel, una din cele 31 de agenţii agreate de Ambasada SUA şi antrenate în acest program, sunt trei obiective principale care îi determină pe studenţi să participe la programele “Work and Travel” şi anume: dorinţa de a călători în America şi a vizita oraşele celebre, cunoscute de noi de prin filme sau reviste, acumularea experienţei de viaţă pe cont propriu şi poate cel mai important obiectiv – câştigul de bani.
În funcţie de motivaţii sunt alese şi destinaţiile. “California, New Jersey, New York, Alabama sunt destinaţii alese de tineri pentru valoarea lor turistică şi pentru faptul că sunt cunoscute în întreaga lume drept unele dintre cele mai frumoase din SUA. Statele din Nord, pe de altă parte, sunt mai bogate, respectiv ele constituie o alegere bună pentru cei care-şi doresc în primul rând să câştige bani. Nici Statele din Sud nu sunt neglijate – Dalas, Houston, New Orleans, Miami fiind destinaţii la fel de atractive pentru studenţi”, susţine managerul. Radu Tincu mai subliniază că problemele cu care se confruntă tinerii noştri odată ajunşi acolo sunt cele mai diferite: unora nu le place job-ul, alţii nu reuşesc să se adapteze şi mai există o categorie aparte de studenţi care, necunoscând legislaţia SUA, intră în tot felul de buclucuri, fiind traşi la răspundere pentru comportamentul lor inadecvat.
“O şcoală de viaţă”
Vara aceasta, alte câteva mii de tineri moldoveni vor pleca la muncă prin intermediul programului Work and Travel. Au susţinut examenele mai devreme, au împrumutat de la rude şi prieteni banii necesari şi au purces la drum. Destinaţia – America. Alexandru Guzun este unul dintre aceşti tineri. El trăieşte un nou episod palpitant al vieţii lui tocmai în New Mexico. “Să fiu sincer, nu regret deloc, aceste trei luni şi jumătate vor fi pentru mine o şcoală de viaţă. Departe de casă, prieteni, îmi programez timpul după bunul plac. De fapt, am învăţat să fiu de sine stătător. E un lucru foarte bun, mai ales pentru mine şi ştiu sigur că în Moldova mă voi întoarce cu totul altul”, povesteşte Alexandru
|