autor: M. R. În cadrul filmului „Atac asupra Moldovei”, atât procurorul general Valeriu Gurbulea, cât şi preşedintele Vladimir Voronin fac câteva declaraţii prin care, fără a-şi da seama, se deconspiră. Astfel, referindu-se la evenimentele din 7 aprilie, Valeriu Gurbulea susţine că analizând la rece cele petrecute atunci îşi dă seama că acţiunile nu au purtat un caracter stihiinic. Ele au fost planificate din timp. De aceeaşi părere este şi Vladimir Voronin care susţine că o asemenea acţiune nu putea fi organizată în jumătate de oră, era nevoie de mult timp şi mulţi bani. Suntem de acord cu aceste afirmaţii. În plus, există şi probe.
Frapanta rapiditate a Moscovei
Una dintre acestea ar fi că, potrivit ziarului francez „Le Monde”, pe 7 aprilie, la ora 15.00 (adică aproximativ la o oră de la arborarea tricolorului românesc pe Preşedinţie – n.r.) ambasadorul rus de pe lângă UE, Vladimir Cijov, i-a telefonat unui înalt responsabil european şi i-a spus: „România e implicată într-o tentativă de lovitură de stat la Chişinău”. „Ce dovadă aveţi?”, l-a întrebat interlocutorul. „Drapelul României pe Preşedinţie”, a răspuns oficialul rus. „Trebuie să înţelegeţi că eu v-am telefonat având instrucţiuni stricte de la Moscova, pentru a vă spune că este vorba despre o lovitură de stat provocată de România”, a insistat el. Menţionăm că Voronin a acuzat o posibilă implicare a României în acţiunile de protest abia pe la ora 16.00, adică peste o oră după discuţia lui Cijov cu oficialul european.
Proiecte pentru reparaţii pregătite din timp
Potrivit mai multor experţi, caietele de sarcini pentru reparaţia clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei nu puteau fi alcătuite într-un termen mai scurt de o lună, ţinându-se cont de complexitatea lucrărilor care urmau a fi efectuate. Totuşi, acestea au fost înmânate participanţilor la licitaţiile pentru reparaţia celor două edificii la doar două săptămâni după devastarea clădirilor. Un alt argument că de pe urma distrugerii clădirilor a avut de câştigat tot actuala guvernare este faptul că reparaţiile de la Parlament pentru care se vor achita din bugetul de stat 250 de milioane de lei sunt efectuate de o firmă al cărui fondator principal, până nu demult, a fost actualul ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici.
Distrugeri intenţionate şi sute de torturaţi
În cadrul aceluiaşi film, directorul SIS, Artur Reşetnicov, susţine că securitatea a deţinut informaţii despre planificarea unor proteste violente încă de pe la mijlocul lunii martie. Dacă acest lucru este adevărat, de ce poliţia şi securitatea au fost atât de nepregătite în ziua de 7 aprilie? De ce nu au reuşit să evite distrugeriile? De ce nu i-au arestat din timp pe organizatorii aşa-zisei lovituri de stat înainte ca aceştia să îşi înceapă realizarea planurilor? În aceeaşi peliculă fabricată de NIT, Voronin explică neprofesionalismul de care au dat dovadă prin faptul că nu puteau admite vărsări de sânge. Cum rămâne atunci cu sutele de tineri reţinuţi în noaptea de 7 spre 8 aprilie, dar şi în zilele următoare? Aceşti tineri au fost bătuţi cu cruzime de poliţişti. Trei dintre ei au fost chiar ucişi în bătăi. Probe ale acestor torturi există cu sutele.
|