autor: Mariana RAŢĂ Plecarea lui Lupu din PCRM este o lovitură serioasă pentru acest partid care părea până acum monolit
# Voronin consideră că plecarea lui Marian Lupu din PCRM a fost accelerată de decizia formaţiunii de a înainta o altă candidatură la funcţia de preşedinte al statului.
# Comunistul Mark Tkaciuk a declarat la rândul său că "orice plecare a membrilor PCRM reprezintă o pierdere pentru partid”, dar şi că "modul isteric în care a reacţionat Lupu nu este un început bun pentru o nouă carieră politică”.
# Analistul politic Petru Bogatu consideră că „pentru o anumită parte din electoratul comunist, în special pentru cel instruit, Marian Lupu simboliza viitorul PCRM. Deci este o lovitură grea pentru partid, care ar putea nu doar să-i prejudicieze imaginea, ci şi să afecteze, într-o anumită măsură, scorul electoral”.
# La doar două zile după ce a părăsit Partidul Comuniştilor, ex-preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost asaltat cu tot felul de propuneri din partea diferitor partide care îl vor cap de listă în viitoarea campanie electorală pentru anticipate. Potrivit consilierei sale, Lupu se află acum în proces de discuţii cu aceste partide care speră să ajungă în viitorul Parlament graţie popularităţii încă mari a fostului spicher. Lupu în negocieri cu partidele de centru
Cel puţin două propuneri
Din câte se cunoaşte la acest moment, fostul preşedinte al Parlamentului, prezentat în campania electorală pentru parlamentarele din 5 aprilie, curent, drept viitor preşedinte al republicii, a primit propuneri tentante din partea a cel puţin două formaţiuni de centru. Este vorba despre Partidul Social Democrat (PSD) al lui Dumitru Braghiş şi Partidul Democrat (PD), al cărui lider, Dumitru Diacov, a declarat că este gata să-i cedeze fostului comunist până şi funcţia de preşedinte al formaţiunii, dacă acceptă să adere la PD. „Aceasta ar fi o şansă pentru partidul nostru”, a spus Diacov, exprimându-şi speranţa că Lupu va lua o decizie până luni sau marţi.
Imaginea perdanţilor nocivă pentru Lupu?
Dacă Marian Lupu nu acceptă oferta PD-ului, Diacov susţine că membrii formaţiunii sale vor merge în alegeri pe listele partidului în fruntea căruia se va afla Marian Lupu. „Gândirea noastră este orientată nu spre competiţia electorală, dar spre situaţia postelectorală. Nu vrem să se creeze o situaţie similară celei de după 5 aprilie 2009”, a declarat Dumitru Diacov. Totuşi, unii dintre vicepreşedinţii PD sunt de altă părere. În cadrul ultimei emisiuni „Chestiunea Zilei” de la Jurnal TV, Oazu Nantoi, vicepreşedinte PD, a declarat că prezenţa lui Lupu pe lista electorală a unui partid sau a unui grup de partide încă nu înseamnă că acestea vor accede în Parlament. „Este foarte posibil ca proaspăta imagine negativă a acestor partide care nu au reuşit să ajungă în Parlament să influenţeze negativ şi imaginea lui Marian Lupu”, a opinat Nantoi.
Mai multe variante
Dumitru Braghiş nu este însă de această părere. El crede că partidul care îl va avea pe Lupu în electorală are şanse reale de a accede în Legislativ. Tocmai de aceasta, Braghiş a discutat prin intermediari despre o posibilă aderare a lui Lupu la PSD. „Nu avem încă un răspuns. Este posibil ca domnul Lupu să adere la oricare dintre cele trei partide, dar nu e exclusă nici varianta ca dumnealui să conducă polul de centru-stânga care s-ar putea crea înainte de anticipate”, ne-a comunicat Braghiş.
Deşi se zvonise că Lupu ar fi primit propuneri şi din partea Uniunii Centriste, liderul formaţiunii, fostul premier Vasile Tarlev, ne-a comunicat că încă nu a discutat cu Marian Lupu despre acest lucru. „Vreau să vă spun doar că sunt în relaţii bune cu domnul Lupu, doar că pasul pe care l-a făcut provoacă acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus Tarlev care nu se dă la o parte de la aderarea lui Lupu la UCM, dar intenţionează să discute mai întâi cu politicianul recent evadat din PCRM.
Pentru că se zvonea că Marian Lupu ar putea adera la Partidul Liberal Democrat, i-am solicitat opinia liderului formaţiunii. Vlad Filat ne-a comunicat, însă, că despre o asemenea variantă nu poate fi vorba atâta timp cât Lupu nu şi-a cerut încă scuze de la opoziţie pentru acuzaţiile pe care i le-a adus personal pe 7 aprilie.
Lupu analizează
Până una, alta, Marian Lupu analizează propunerile primite şi, după cum susţine consiliera sa, în viitorul cel mai apropiat va anunţa presei decizia pe care a luat-o. Vă amintim că ex-preşedintele Parlamentului a anunţat despre plecarea sa din PCRM, miercuri, 10 iunie, în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului. Politicianul şi-a motivat decizia prin modul în care au evoluat lucrurile din 7 aprilie. “Interesul naţional nu poate fi monopolizat de un singur partid şi folosit ca instrument de manipulare, divizând societatea în “patrioţi” şi “trădători”. Anume asta s-a încercat după 7 aprilie”, a declarat Marian Lupu în plenul şedinţei Parlamentului. “Nu doresc să ţin parte niciuneia dintre părţile beligerante, care riscă să devină radicale şi ridicole. Nu doresc să contribui la sporirea tensiunilor negative în societate”, a mai specificat Lupu.
Vladimir Voronin consideră că plecarea lui Marian Lupu din Partidul Comuniştilor a fost accelerată de decizia formaţiunii de a înainta o altă candidatură la funcţia de preşedinte al statului. Comunistul Mark Tkaciuk a declarat la rândul său că "orice plecare a membrilor PCRM reprezintă o pierdere pentru partid”, dar şi că "modul isteric în care a reacţionat Lupu nu este un început bun pentru o nouă carieră politică”.
Analistul politic Petru Bogatu consideră că plecarea lui Lupu din PCRM „este o lovitură serioasă pentru acest partid care părea până acum monolit”. „Pentru o anumită parte din electoratul comunist, în special pentru cel instruit, Marian Lupu simboliza viitorul PCRM. Deci este o lovitură grea pentru partid, care ar putea nu doar să-i prejudicieze imaginea, ci şi să afecteze, într-o anumită măsură, scorul electoral”, a declarat Petru Bogatu.
|