SAIT PERSONAL!!!!

Главная | Регистрация | Вход
Понедельник, 2024 Апр 29, 21:58
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
!
KATEGORII
NOUTATI DIN TOATA LUMEA [67]
NOUTATI DIN TOATA LUMEA
NOUTATI MOLDOVA [455]
NOUTATI DIN MOLDOVA
Поиск
CALENDAR
«  Июнь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Главная » 2009 » Июнь » 10 » Are nouă copii la 30 de ani
02:01
Are nouă copii la 30 de ani
Are nouă copii la 30 de ani
autor: Victoria POPA

O familie din Marianca de Jos, Ştefan-Vodă, îşi creşte cei nouă copii cu un venit lunar de 550 de lei

Nelia Sârbu din satul Marianca de Jos, raionul Ştefan-Vodă, la cei 30 de ani ai săi, a născut nouă copii. Familia trăieşte într-o sărăcie lucie şi beneficiază lunar de indemnizaţii din partea statului în valoare de 550 lei. Pentru a lega tei de curmei, mama şi copiii mai mari lucrează cu ziua în sat. Cea mai mare problemă a acestei familii este tatăl – Vitalie, care, pe lângă faptul că nu munceşte, duce de la casă şi ceea ce agoniseşte mama împreună cu copiii. În pofida greutăţilor cu care se confruntă familia Sârbu, mama continuă să aducă pe lume copii, ultimul fiind de doar trei luni.

Nelia Sârbu spune că s-a căsătorit din dragoste pe când avea 14 ani cu soţul ei de 19 ani. Începând cu primul an după căsătorie au început a veni pe lume copiii. Cea mai mare este de 15 ani – Cezara, Patricia are 13 ani, Mihaela – 12 ani, Nelia – zece ani, Vitalie – şapte ani, Sergiu – cinci ani, Cristian – trei ani, Cătălin – doi ani şi David – trei luni. Cei nouă copii şi părinţii lor locuiesc într-o cameră a unei case bătrâneşti, care nu este a lor.

“Eu mă bucur şi mă rog Domnului că am o văcuţă şi cu laptele ei îmi cresc copiii. Ne-a fost greu iarna aceasta, deoarece unul dintre copii a avut o intervenţie la un ochi”, spune femeia. Pe lângă casă, mai au şi nişte iepuraşi, dar nu au găini sau alte păsări şi animale, pentru că nu au unde să le ţină. În prezent, niciunul din părinţi – mama în vârstă de 30 de ani şi tatăl în vârstă de 35 de ani, nu are un loc de muncă permanent.Venitul lunar al familiei este de 550 lei – alcătuit din indemnizaţia celor opt copii, a câte 50 lei, şi 150 lei pentru ultimul copil de trei luni. Banii alocaţi de către stat sunt unica sursă de existenţă sigură a acestei familii.

La muncă, cu mic şi mare

Neavând un serviciu stabil, mama şi copiii săi mai mari lucrează cu ziua în sat. “La muncă prin sat merge toată familia, de la mic la mare. Copiii de cinci şi şapte ani ajută şi ei în timp ce se mai uită la cei trei copii mai mici. Cei mai mărişori muncesc în rând cu mine”, spune tânăra mamă. Mai grav este faptul că tatăl celor nouă copii este iresponsabil de soarta lor. “Îi place să consume băuturi alcoolice şi nu are grijă de copii”, spune mama copiilor. Ba mai mult decât atât – duce de la casă şi puţinul pe care reuşeşte să-l agonisească mama împreună cu copiii. Din această cauză, acum patru ani, Nelia Sârbu a divorţat de soţul ei, Vitalie, motivând că acesta nu le poartă de grijă copiilor. Chiar dacă au divorţat, acesta continuă să stea împreună cu familia. “Mănâncă uneori şi felia de pâine a copiilor de care eu nu îndrăznesc să mă ating. Îmi iubesc copiii şi pentru ei trăiesc”, spune mama copiilor.

Fără sărbătoare de 1 iunie

Pentru cei nouă copii din familia Sârbu, data de 1 iunie – ziua copiilor, nu a fost sărbătoare. Paste cu lapte şi blinii este tot ce a putut să le ofere mama lor. Ea a spus că de ziua copiilor nu a putut să le dea dulciuri copiilor, deoarece nu a avut bani ca să le cumpere ceva. Aurelia Cebotari, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) din Ştefan-Vodă, ne-a spus că Vitalie Sârbu a fost înregistrat la agenţie şi a avut posibilitatea de a lucra în mai multe locuri şi era plătit bine, dar nu a dorit să lucreze. “Vitalie Sârbu este un om foarte lenos şi iresponsabil. La lucru venea o zi din trei, de aceea a fost concediat, primind salariul numai timp de o lună de zile”, au declarat angajaţii AOFM şi ai primăriei Marianca de Jos.

Copii deosebiţi, drăgălaşi şi ascultători

“Ceea ce m-a făcut să mă ataşez de aceşti copii este faptul că sunt nişte copii deosebiţi, drăgălaşi şi ascultători. Ei toţi sunt grămadă şi se ajută unul pe altul. Fiecare copil din casă are o sarcină şi este responsabil de ea: unul aduce mereu de foc, altul spală încălţămintea, altul aduce apă, celălalt are grijă de vacă”, spune Sergiu Lutenco din Căuşeni, care este un susţinător al familiei Sârbu. Cu toate că le este greu şi duc lipsuri, copiii din această familie merg la grădiniţă şi la şcoală. Diriginta Cezarei, fata cea mai mare, spune că deşi aceasta este sociabilă şi liniştită şi are capacităţi de învăţare, lipseşte mult de la ore. Absenţele sunt din cauza faptului că îngrijeşte de fratele cel mic. Deseori îşi cere voie de la ultimele ore pentru a sta cu bebeluşul de trei luni, motivând că mama trebuie să lucreze. Cel mai bine dintre copii învaţă Patricia, elevă în clasa 7-a, fiind o fată stăruitoare şi care nu lipseşte de la ore.

Nelia Şarov din Marianca de Jos spune că această familie necesită mult ajutor pentru că e numeroasă, dar problema o constituie iresponsabilitatea tatălui copiilor, care nu îngrijeşte de ei. Tot ea a spus că Nelia Sârbu şi copiii ei sunt adepţi ai cultului Martorii lui Iehova. “Iarna, toţi martorii lui Iehova au ajutat această familie cu ce au putut, la rugămintea slujitorului bisericii noastre”, a spus Nelia Şarov.

Ajutor simbolic din partea statului

Deşi de ziua copiilor familiile cu un copil au primit din partea statului câte 200 lei, iar cei cu 2-3 copii şi mai mulţi câte 150 lei fiecare, familia Sârbu nu a beneficiat de aceşti bani, pentru că anul acesta a primit deja 2.000 de lei. Familiile numeroase în timpul verii primesc compensaţii pentru energia electrică de 49 lei, 750 lei pentru cărbune şi 125 lei pentru lemne, pentru perioada rece a anului.

Eugenia Corniţel, asistent social din cadrul primăriei Marianca de Jos, a spus că familia Sârbu este mereu în vizorul primăriei şi este ajutată ori de câte ori este posibil. Dar primăria este săracă şi nu dispune de mijloace financiare pentru a susţine mai mult familia în cauză. Asistenta a mai spus că, anul trecut, familiei Sârbu le-a fost dat drept ajutor material şi un pat de dormit, iar copiii care merg la grădiniţă se alimentează gratis.

Ajutor de la oameni cu suflet mare

Pe lângă puţinul ajutor din partea primăriei şi a unor oameni din sat sunt susţinuţi şi din partea unei familii din Căuşeni. Familia Lutenco a aflat despre familia Sârbu vara trecută. Atunci când Nelia Sârbu a venit la piaţă pentru a vinde laptele muls de la vacă, pe care nu l-a dat copiilor în acea zi, ca să cumpere praf de spălat.

“I-am vizitat în luna septembrie a anului 2008. Ei nu aveau nimic pregătit pentru iarnă – nici hrană şi nici de foc. 11 persoane locuiesc într-o cameră nu prea mare într-o casă bătrânească, avariată pe jumătate. Modul în care trăiesc ei ne-a afectat mult. Aduc apă de la o distanţă de 1 km. Am încercat să-i ajutăm cu ce putem. Le-am dus o maşină de spălat, praf de spălat, o rolă pentru copt pâine şi făină”, a spus Sergiu Lutenco, tată a cinci copii.

Sergiu Lutenco spune că societatea a abandonat această familie. “Când am fost pe la ei în sat, vecinii îmi ziceau: “Ce-ţi trebuie să-i ajuţi?”. El spune că chiar dacă tatălui lor îi place mai mult băutura decât munca şi nu are grijă de ei, mama lor are grijă. Aceşti copii sunt foarte legaţi de mama lor. Ei îşi iubesc mult mama şi ea la rândul său pe ei. Dacă părinţii nu sunt perfecţi, cum rămâne cu copiii? Suntem datori să-i ajutăm!”, spune Sergiu Lutenco.

Категория: NOUTATI MOLDOVA | Просмотров: 590 | Добавил: iurie81 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
arhiva
foto hazlii prikol ady-vecina ady-astai nunta ka-n povesti ady-surorile ady-astazi beau cu fratii mei Adrian Ursu Jumatate Eu Adrian Ursu & Natalia Barbu Lasa-ma 28 недель спустя / 28 Weeks Later ( 647 miliarde de lei. 15 sekunde inainte de efir : Мальчишник в Вегасе online 17:55 // Taisia Voronin lustruieşte 29 iulie ADRIANURSU-Lamultiani.mp3 ADRIANURSU-Nasule.mp3 AKORD-Unde-idragostea.mp3 ALA MELNICOVA-Cantecul vietii.mp3 ALEXA-Dj-ulPreferat.mp3 în In : România Voronin ALEXA-UndeEsti.mp3 триллер 13 iunie Жанр : Боевик драма Vlad Filat Marian Lupu криминал Traian Băsescu приключения Alb şi negru: Uniunea Europeană non Смотреть (2009) DVDRip Онлайн фильм / Hydra / Road (2009) DVDRip Онлайн / Aa Dekhen Zara a numeroase „perle” A trecut aproape un an de cand Alex 26 iun. Cântăreţul american Michael a deced A.Leahu-Barbatelul meu.mp3 130 de mii de lei pentru confortul // EXCLUSIV: Cea de-a doua expertiz 12:38 // Deponenţii “Investprivatba 10:15 // Un vameş moldovean a renun ieri (foto) 1000 de buletine de vot ascu 10:32 // Chişinăuenii vor verifica actuala campanie electorală a target=blank href=http://pichosti // INTERESANT: CSJ susţine că afirm // Răfuială cu foc de armă la parcu 2009: стертая память / 2009 Lost Me 7 aprilie: aşa cum a fost autor: Ma - a declarat pentru JURNAL tânăra c 19 Iulie 2009 03:43 In 48 de state 19 Iulie 2009 onlain Online acesta // Fermierul care a vărsat lapte pe Смотреть онлайн 7 mln. lei Alegeri „toxice” autor: Marina Liţa PL 2009 (doc) PLDM marţi (2010) Actiune aktiune 120 de zile printre piraţii somalez (2011) online SERIALE MADE IN RUSIA 13 persoane şi-au pierdut viaţa dup 15 august agricultorii s-au pomenit şi astăzi aceasta nu se aplică în toate s 23 august 1939 – 24 august 1944 a Tratatului a avut loc un eveniment de excepţie Vladimir Voronin 5 ani de la tragediadia din Beslan a declarat a declarat într-un interviu acordat a şcol 898 sau 798 lei pentru o Gcal? SA „ adresat recent p 567 mln. persoane 7 aprilie 2009 - 7 octombrie 2009 I această candidatură a fost votată d 55 de persoane au fost rânite de o a ameninţat ieri dimineaţă că o va Alertă cu bombă la Procuratură Vict
Mini chat
200
MP3
STATISTICA

Copyright MyCorp © 2024 | Хостинг от uCoz